Ντέκλαν Κοστέλο: Κοντά σε συμφωνία για την ρύθμιση των οφειλών της πανδημίας - Η ελληνική πρόταση

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 22:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 Eνα βήμα πιο κοντά για την έγκριση της πρότασης που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν για ρύθμιση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία βρίσκεται η Αθήνα. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο  μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι η πρόταση αντιμετωπίζεται θετικά. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι θα μελετηθεί προσεκτικά.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πανδημία, σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα, έχει αυξήσει το ύψος του χρέους νοικοκυριών, επιχειρήσεων – κυρίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε ορισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση του χρέους λόγω του κορωνοϊού. Πιστεύω ότι σίγουρα θα προσεγγίσουμε και θα μελετήσουμε προσεκτικά την πρόταση των ελληνικών αρχών με πολύ ανοιχτό μυαλό. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το υπερβολικό χρέος, το οποίο έχει δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού. Βέβαια να γίνει με ένα τρόπο που να παρέχει τα σωστά κίνητρα και να διασφαλίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι διατηρήσιμη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντέκλαν Κόστελο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του οικονομικού επιτελείου αφορά στην παροχή δυνατότητας εξόφλησης των οφειλών πληττόμενων φορολογούμενων 

- σε 60 έως 72 δόσεις

-με δυνατότητα ένταξης όλων των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η οριστική απόφαση για την νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται μέσα στο β` δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. 

Την ίδια ώρα, στην τελική ευθεία μπαίνει η 11η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας καθώς την επόμενη εβδομάδα, οι επικεφαλής των θεσμών θα συζητήσουν με τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τον κ. Κοστέλο, οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα που σχετίζονται με τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Δεν παραλείπει μάλιστα να υπενθυμίζει ότι ήδη η χώρα μας διανύει το τελευταίο έτος σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

«Η Ελλάδα δεσμεύθηκε στους ευρωπαίους εταίρους το 2018, και ισχύει έως τα μέσα του 2022. Οπότε περνάμε πλέον στην τελευταία φάση. Ίσως τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προχωρήσουμε σχετίζονται με τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα κυρίως η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και η πλήρης εφαρμογή του πρόσφατου πτωχευτικού νόμου. Είναι σημαντικό γιατί είναι απαραίτητα για τη βιώσιμη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με τον τραπεζικό τομέα, για την ακρίβεια είναι εκτός του πεδίου εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Επομένως θα τα διαχειριστούμε και θα τα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και όχι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της προκαταβολής από το Ταμείο Ανάκαμψης, επαναλαμβάνει ότι πρώτα θα έχουμε την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. "Εcofin" στην συνεδρίαση του την ερχόμενη Τρίτη. Συνολικά αναμένεται να εγκριθούν 12 Σχέδια Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων και το "Ελλάδα 2.0", σε σύνολο 24 Σχεδίων που έχουν κατατεθεί έως τώρα. Παράλληλα συνδέει την εκταμίευση των πρώτων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον ρυθμό έκδοσης κοινού χρέους από την Κομισιόν. 

«Η Κομισιόν έχει ήδη εγκρίνει ή συμφωνήσει στα 16 από τα 24 Σχέδια Ανάκαμψης που έχουμε λάβει, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Όντως αναμένουμε οι υπουργοί Οικονομικών να εγκρίνουν 12 από αυτά, και της Ελλάδας, την επόμενη εβδομάδα. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι, αμέσως μετά να υπογραφούν τα νομικά κείμενα από την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη. Άμεσα και σύντομα, η Κομισιόν θα μπορεί να μεταφέρει το 13% της προκαταβολής στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε αντλήσει ένα σημαντικό ποσό, 35 δις. ευρώ και θα αντλήσουμε περισσότερα έως το τέλος Ιουλίου. Αν αυτό συμβεί θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το σύνολο του ποσού σε όλα τα κράτη-μέλη. Αν για κάποιο λόγο δεν καταστεί εφικτό, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουμε λίγο τις πληρωμές μέχρι να αντληθούν τα χρήματα»

ΡΑΛΛΟΥ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα