«Ανήσυχο» το Ριάντ για την πυρηνική δραστηριότητα της Τεχεράνης

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 11:02
UPD:11:05
via REUTERS/IRANIAN PRESIDENCY OFFICE

Η Σαουδική Αραβία ανησυχεί για την αύξηση της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν που απειλούν την περιφερειακή ασφάλεια, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αφού η Τεχεράνη ξεκίνησε τη διαδικασία παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ο πυρηνικός παρατηρητής του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τρίτη ότι το Ιράν είχε ξεκινήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού, μια κίνηση που θα μπορούσε να το βοηθήσει να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο, κάτι που επικρίθηκε σφοδρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Το Ιράν είπε ότι τα βήματά του είχαν ως στόχο την ανάπτυξη καυσίμων για έναν ερευνητικό αντιδραστήρα και όχι την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

Η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι θεωρούν την κίνηση ως απειλή για συνομιλίες για την αναβίωση μιας συμφωνίας του 2015 που επέβαλε περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν σε αντάλλαγμα για την άρση διεθνών κυρώσεων. 

Το Ριάντ «ανησυχεί πολύ για τον αυξημένο ρυθμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν και την ανάπτυξη δυνατοτήτων ... που δεν συνάδουν με ειρηνικούς σκοπούς», δήλωσε Σαουδάραβας αξιωματούχος σε απάντηση σε αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι κινήσεις του Ιράν «αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη απειλή» για την περιφερειακή ασφάλεια.

Παρακωλύουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση «μιας συνολικής πυρηνικής συμφωνίας που διασφαλίζει παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις βρίσκονται σε συνομιλίες με την Τεχεράνη από τις αρχές Απριλίου για να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015. Η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε από το σύμφωνο πριν από τρία χρόνια, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, και το Ιράν σταδιακά άρχισε να παραβιάζει τους περιορισμούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Τετάρτη ότι αναμένουν ότι θα πραγματοποιηθεί ένας έβδομος γύρος έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν «την κατάλληλη στιγμή», αλλά δεν ανέφεραν πότε.

Η Σαουδική Αραβία, ζήτησε μια ισχυρότερη συμφωνία μεγαλύτερης διάρκειας, η οποία αντιμετωπίζει επίσης τις ανησυχίες των Αράβων του Κόλπου σχετικά με το πρόγραμμα πυραύλων της Τεχεράνης. Το Ριάντ και η Τεχεράνη, που διέκοψαν τους δεσμούς το 2016, ξεκίνησαν άμεσες συνομιλίες τον Απρίλιο με στόχο τον περιορισμό των εντάσεων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα