«Ναι μεν αλλά…» για τον τουρισμό

Παρασκευή, 09 Ιουλίου 2021 09:50
UPD:09:57
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ευχάριστα νέα στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας έστειλε χθες η ανακοίνωση της Βρετανίας πως από τις 19 Ιουλίου τερματίζει την υποχρέωση της καραντίνας για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως και επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες, όπως η χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι οι Βρετανοί αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη χώρα μας μετά τη Γερμανία, ωστόσο, η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει τις ανησυχίες των ειδικών για την υψηλή μεταδοτικότητάς της, είναι η κυρίαρχη στη Βρετανία.

Στο μεταξύ στη χώρας μας καθημερινά καταγράφεται σημαντική έξαρση των κρουσμάτων, με την κυβέρνηση να επισπεύδει τις αποφάσεις της σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Την ίδια ώρα έχει αυστηροποιήσει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων της διασκέδασης. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετώνπροέρχονται, όπως προκύπτει από ιχνηλατήσεις, από χώρους διασκέδασης, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων που αναφέρουν ως πιθανή πηγή έκθεσης τη συμμετοχή τους σε συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.

Με αυτό το επιδημιολογικό σκηνικό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου επελαύνει η παραλλαγή Δέλτα, οι εκτιμήσεις ρίχνουν συνεχώς προς τα κάτω τον στόχο των τουριστικών εσόδων για φέτος.

Αρχικά το «πράσινο» ψηφιακό πιστοποιητικό της Κομισιόν δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας καθώς στοχεύει στη διευκόλυνση των ταξιδιών. Όμως, η μετάλλαξη Δέλτα και η αύξηση των λοιμώξεων στην οποία οδηγεί παρεμποδίζουν την επανέναρξη της ταξιδιωτικής κίνησης, με ορισμένες κυβερνήσεις να καθυστερούν τα σχέδια για χαλάρωση των περιορισμών ή ακόμη και να επαναφέρουν κάποια μέτρα σε ορισμένες περιοχές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εύθραυστης κατάστασης που αλλάζει συνεχώς είναι η Πορτογαλία η οποία μπήκε στο καλοκαίρι με επιδημιολογική κατάσταση που αρκετές χώρες θα ζήλευαν, κάτι που της εξασφάλισε τη μόνη ευρωπαϊκή θέση στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας.

Πολύ γρήγορα η κατάσταση άλλαξε με τη συνδρομή της παραλλαγής Δέλτα στην οποία οφείλεται το 90% των νέων κρουσμάτων. Από την περασμένη εβδομάδα ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 45 δήμους, μεταξύ των οποίων είναι η Λισαβόνα, το Πόρτο και η Αλμπουφέιρα, ενώ πλέον όσοι θέλουν να καταλύσουν στα ξενοδοχεία της χώρας θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορωνοϊό ή να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης.

Και μέσα σε όλα αυτά, η Γαλλία συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν την Ισπανία και την Πορτογαλία για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα