Αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 3,6% εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει ισχυρή ανθεκτικότητα στην πανδημία.
Ο υπουργός ανέφερε ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πιο ενθαρρυντικές από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι ακόμα και αν υπάρξουν κάποιοι κίνδυνοι, το σενάριο για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% είναι εφικτό.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και την εκταμίευση μέρος των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι φέτος εκτιμάται ότι θα έρθουν 7,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο ο αντίκτυπος των συγκεκριμένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ, θα φανεί το επόμενο έτος.
Εύσημα στην κυβέρνηση από τον Kλάους Ρέγκλινγκ
Εύσημα απέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα ενώ έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την Κυβέρνηση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Ωστόσοανέφερε αρκετές φορές τη δυσκολία που υπάρχει στην υλοποίηση του Σχεδίου, ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ο κ. Ρέγκλινγκ συμφώνησε με το βασικό σενάριο της Αθήνας για ανάπτυξη 3,6% φέτος συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με την πανδημία και ιδιαίτερα με τη μετάλλαξη Δέλτα. Ζήτημα που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα που συμβάλλει καθοριστικά στο ύψος του ΑΕΠ. Για το 2022 ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι η εφαρμογή και απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ντέκλαν Κοστέλο: Τέλη Ιουλίου η εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ
Με πολύ καλά λόγια για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αρμόδιας διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.
Έδωσε συγχαρητήρια στις ελληνικές αρχές για το Σχέδιο που κατατέθηκε σημειώνοντας ότι με τα 30 δις. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα μέσω επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων θα καταστεί εφικτός ο μετασχηματισμός της οικονομίας. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, εδραιωμένο πάνω σε μία καλά σχεδιασμένη στρατηγική.
Αναφερόμενος στους ενδεχόμενους κινδύνους στην υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» επεσήμανε ότι αυτοί σχετίζονται με τα προβλήματα που παραδοσιακά έχουν οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα, λέγοντας όμως πως το πρώτο βήμα της καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας έχει γίνει.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε ότι «το γεγονός ότι έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση είναι κρίσιμο». Επίσης ανέφερε ότι «φτιάξαμε μία νέα μεγάλη υπηρεσία, αλλά σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τους πάντες την Ελληνική διοίκηση. Εντός των υπουργείων, εντός της Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να αποκομίσουμε εμπειρία» αλλά και για το μικρότερο κόστος.
Στην τοποθέτησή του επισήμανε επίσης ότι το τελικό σχέδιο είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να αντιμετωπισθεί το βασικό πρόβλημα της Ελλάδος τελευταία 10 χρόνια. Δηλαδή το επενδυτικό χάσμα που όπως επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός δεν έκλεισε ούτε την εποχή των μνημονίων και συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη. Έτσι, καθιστά τις ιδιωτικές επενδύσεις εξαιρετικά σημαντικές.
Ραλλού Αλεξοπούλου