Πρόστιμο 875 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν σε BMW και VW για παραβίαση των κανόνων καυσίμων

Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 13:48
UPD:14:00
REUTERS/RADOVAN STOKLASA

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο 875,19 εκατομμυρίων ευρώ (1,03 δισεκατομμύρια δολάρια) στις Volkswagen και BMW για τον περιορισμό του ανταγωνισμού στον καθαρισμό εκπομπών για καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα ντίζελ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Daimler , η BMW και η Volkswagen, η οποία κατέχει την Audi και την Porsche, συνεργάστηκαν για την τεχνική ανάπτυξη στον τομέα του καθαρισμού οξειδίου του αζώτου, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Ωστόσο, η Daimler απέφυγε το πρόστιμο αφού αποκάλυψε την ύπαρξη της συνεργασίας στην επιτροπή.

«Οι πέντε κατασκευαστές αυτοκινήτων Daimler, BMW, Volkswagen, Audi και Porsche διέθεταν την τεχνολογία για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών πέρα ​​από αυτό που νόμιμα απαιτείται σύμφωνα με τα πρότυπα εκπομπών της ΕΕ. Αλλά απέφυγαν να ανταγωνιστούν χρησιμοποιώντας το πλήρες δυναμικό αυτής της τεχνολογίας για να μειωμένες και πιο καθαρές εκπομπές, είπε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργκέτε Βεστάγκερ.

Όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αναγνώρισαν τη συμμετοχή τους και συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεση.

Η BMW ανέφερε σε δήλωση ότι η έρευνα της ΕΕ αφορούσε μόνο πιθανές παραβιάσεις του νόμου περί ανταγωνισμού, χωρίς ένδειξη συμπαιγνίας σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων συσκευών για τη διαχείριση των ρύπων

«Αυτό υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ ισχυρισμός περί παράνομης χειραγώγησης των συστημάτων ελέγχου εκπομπών από τη BMW Group», ανέφερε η εταιρεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα