Ποιοι θέτουν θέμα πολιτικών κριτηρίων στην κυπριακή ένταξη στο ευρώ

Δευτέρα, 23 Απριλίου 2007 20:26

Εξηγήσεις από την Γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένει η Λευκωσία, με αφορμή την δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι είναι δυνατόν να προκύψουν πολιτικά ζητήματα από την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη, και πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και σε πολιτικό επίπεδο στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Στις 16 Μαΐου είναι προγραμματισμένο να συζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκθεση για την κυπριακή οικονομία και να αποφασίσει με τα κριτήρια του Μάαστριχ για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη.

Η ΥΠΕΞ της Ελλάδας, μετά το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, υπογράμμισε ότι η σχετική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μόνο με βάση τα οικονομικά κριτήρια, όπως δηλαδή για όλες τις υπόλοιπες υποψήφιες χώρες. Τόνισε ακόμη ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία εξαίρεση στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η Κύπρος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικά κριτήρια για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη.

Το θέμα συζήτησε ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιώργος Λιλλήκας με το Γερμανό προεδρεύοντα υπουργό εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στο περιθώριο του Συμβουλίου. Σε δηλώσεις του ο κ. Γ. Λιλλήκας εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα ληφθούν υπόψη πολιτικά κριτήρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα