BP: Μείωση των κερδών το α' τρίμηνο

Από τις χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου και τη χαμηλότερη παραγωγή
Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 09:40

ΜΕΙΩΣΗ 17%, αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της παραγωγής, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, BP Plc.

Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 4,66 δισ. δολ. από 5,62 δισ. δολ., το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΒΡ που εδρεύει στο Λονδίνο. Οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαιοειδών της Ευρώπης, αναμένεται να εμφανίσυον χαμηλότερα κέρδη και παραγωγή, πριν αρχίσουν να αυξάνονται πάλι το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Citigroup Inc.

Μεταξύ των άλλων μεγάλων εταιρειών με πετρελαιοειδή, η ConocoPhillips που εδρεύει στο Χιούστον, ανακοινώνει αύριο ατα αποτελέσματά της, η Exxon Mobil Corp. με έδρα το Τέξας, στις 26 Απριλίου, η Royal Dutch Shell Plc με έδρα τη Χάγη στις 3 Μαΐου και η γαλλική Total SA στις 4 Μαΐου.

Τα κέρδη στο σκέλος εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου της ΒΡ, το μεγαλύτερο της εταιρείας, επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μείωση των τιμών πετρελαίου και αερίου. Στη Βρετανία οι τιμές φυσικού αερίου κυμάνθηκαν λιγότερο από το 1/3 των αντίστοιχων του προηγούμενου έτους και οι τιμές σποτ του μπρεντ υποχώρησαν περίπου 6,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒΡ.

Η BP δαπανά περισσότερα στην αγορά ιδίων μετοχών, από ότι οι ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές της. Η εταιρεία αγοράζει τις μετοχές της κάθε ημέρα, δαπανώντας 2,5 δισ. δολ. το τελευταίο τρίμηνο και 15,5 δισ. δολ. πέρυσι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα