Vedanta: Αγοράζει το μερίδιο της Mitsui στην Sesa Goa προς 981 εκατ. δολ.

Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 09:51

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά ολόκληρου του μεριδίου που κατέχει η Mitsui & Co. στην ινδική εταιρεία εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος Sesa Goa Ltd. αντί ποσού 981 εκατ. δολ., έκλεισε η Vedanta Resources Plc, κερδίζοντας τις ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης και της Arcelor Mittal στην εξασφάλιση των προμηθειών για την πρώτη ύλη παραγωγής χάλυβα.

Η Vedanta, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού και ψευδαργύρου της Ινδίας, θα καταβάλλει 2.036 ρουπίες (49 δολ.) ανά μετοχή για το 51% της εταιρείας, 17% περισσότερα, από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των μετοχών της εταιρείας. Η Vedanta θα κάνει προσφορά για την απόκτηση επιπλέον 20%, στην ίδια τιμή το ελάχιστο. Ο σύμβουλος Nomura Holdings Inc. θα δανείσει 1,1 δισ. δολ. για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς.

Ο ανταγωνισμός για την Sesa Goa ώθησε τις μετοχές σε επίπεδα ρεκόρ και στις 2.000 ρουπίες στις 29 Ιανουαρίου. Η Vedanta καταβάλλει 31% περισσότερα από τη μέση ημερήσια τιμή της μετοχής για ένα εξάμηνο, με στόχο την απόκτηση του πρώτου ορυχείου στην Ινδία, όπου η ζήτηση χάλυβα αυξάνεται σχεδόν με τον διπλάσιο ρυθμό της παγκόσμιας ζήτησης, καθώς η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, υπερβαίνει το 8%.

Οι μετοχές της Sesa Goa υποχώρησαν 16 ρουπίες, ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 1.726 ρουπίες στις 11:25 π.μ. στο Μουμπάϊ, τοπική ώρα, μετά την άνοδό τους κατά 9% νωρίτερα. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 22%.

Η Vedanta απέκτησε το σύνολο της Finsider International Ltd. της Mitsui που κατέχει το μερίδιο. Η εταιρεία είπε ότι το 71% της Sesa Goa, θα κοστίσει 1,37 δισ. δολάρια.

Η προσφορά για την αγορά μετοχών από τους επενδυτές θα διαρκέσει τρεις μήνες. Βάσει του νόμου στην Ινδία μία εταιρεία που αποκτά πλέον του 20% μιας άλλης εταιρείας, πρέπει να κάνει προσφορά για την απόκτηση επιπλέον 20% των μετοχών της.

Ο πρόεδρος της Vedanta που ελέγχει το 54% των μετοχών, θα ενημερώσει σήμερα τους δημοσιογράφους στο Μουπμπάϊ.

Σύμβουλος της Mitsui στην πώληση, ήταν η Morgan Stanley.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα