Περίπου 22 εκατομμύρια λιγότερα άτομα εργάζονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες συγκριτικά με τα άτομα που βρίσκονταν στην αγορά εργασίας προτού «χτυπήσει» η πανδημία του νέου κορωνοϊού, όπως αναφέρει έρευνα του ΟΟΣΑ.
Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι η αγορά εργασίας δεν θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Οι πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με μια σταθερή αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας, προειδοποίησε η έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ στο Παρίσι την Τετάρτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι με χαμηλή εξειδίκευση που πιθανότατα έχασαν τη δουλειά τους κατά την έναρξη της πανδημίας δεν είναι επαρκώς εφοδιασμένοι ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν σε άλλους τομείς που επιδέχονται προσλήψεων.
Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις είναι πιθανό να επαναφέρουν τους υπαλλήλους που παραμένουν ανενεργοί στηριζόμενοι από τα οικονομικά πακέτα των κυβερνήσεων προτού δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, διακινδυνεύοντας έτσι τη δημιουργία ενός χάσματος μεταξύ εκείνων που συνέχισαν να εργάζονται και εκείνων που έχασαν εργασία και εισόδημα, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Από τα 22 εκατομμύρια άτομα που παραμένουν εκτός εργασίας στον ΟΟΣΑ, τα 8 εκατομμύρια είναι άνεργοι και τα 14 εκατομμύρια είναι ανενεργά.
«Ένα διευρυνόμενο χάσμα μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ εκείνων που έχουν ξεπεράσει την κρίση δουλεύοντας με μειωμένες ώρες και σύντομες περιόδους σε αναστολή εργασίας, και εκείνων που έχουν βρεθεί άνεργοι και όλο και πιο μακριά από το εργατικό δυναμικό, εξαντλώντας τα δικαιώματα παροχών και διακινδυνεύοντας με μακροχρόνιες ‘’ουλές’’», εξηγεί ο ΟΟΣΑ.
Μέχρι το τέλος του 2020, ο αριθμός των ατόμων που ήταν άνεργοι για περισσότερο από έξι μήνες ήταν σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ 60% πάνω από τα προ-Covid επίπεδα.
«Στην αρχή της κρίσης, οι εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι με υψηλή ειδίκευση είχαν περισσότερες πιθανότητες να μειώσουν τον χρόνο εργασίας τους », δήλωσε ο διευθυντής του ΟΟΣΑ στον τομέα της απασχόλησης, Στεφάνο Σκαρπέτα.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, υπάρχουν στοιχεία ότι πολλές από τις θέσεις εργασίας που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία κινδύνευαν ήδη να αντικατασταθούν από την αυτοματοποίηση πριν από την υγειονομική κρίση και τώρα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν, καθώς αυξάνεται η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Δίνοντας κάποια παραδείγματα, ανέφερε μεγάλες πτώσεις στις θέσεις εργασίας για γραμματείς στην Αυστραλία, για data entry στον Καναδά και ταξιδιωτικούς πράκτορες, επεξεργαστές κειμένου και δακτυλογράφους στις ΗΠΑ.
Η έκθεση σημείωσε την αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της πράσινης ενέργειας σε πολλές πλούσιες οικονομίες.
Η έκθεση στάθηκε επίσης στην αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της πράσινης ενέργειας σε πολλές πλούσιες οικονομίες.
Σύμφωνα με τον Σκαρπέτα , αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να «τρέξουν» πιο στοχευμένα τα προγράμματα απασχόλησης για να διασφαλίσουν ότι δεν θα στηρίξουν επιχειρήσεις που είναι απίθανο να επιβιώσουν στην ανοιχτή αγορά.
Οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να παρέχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να κατευθύνουν τους εργαζόμενους σε τομείς που έχουν ανάγκη από εργατικό δυναμικό προχωρώντας σε προσλήψεις, δίνοντας μπόνους κινητικότητας και πραγματοποιώντας προσπάθειες για να βοηθήσουν τους ενήλικες να επανεκπαιδευτούν, είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times