Toyota: Ξεπέρασε σε πωλήσεις παγκοσμίως την GM το α' τρίμηνο

Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 10:25

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ/b> επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά από την General Motors Corp. πούλησε η Toyota Motor Corp., αποτέλεσμα της ζήτησης για οχήματα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της Toyota, αυξήθηκαν 9,2% φθάνοντας στα 2,35 εκατ. οχήματα το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι πωλήσεις της GM, αυξήθηκαν 3%, φθάνοντας στα 2,26 εκατ. οχήματα την ίδια χρονική περίοδο.

Η προσθήκη έκτου εργοστασίου στη Βόρειο Αμερική πέρυσι, βοήθησε την Toyota να αυξήσει τις πωλήσεις στις ΗΠΑ, πατρίδα της GM. H ζήτηση των οχημάτων Corolla και Camry της Toyota ώθησε υψηλότερα τις πωλήσεις, καθώς οι αντίστοιχες των ελαφρών φορτηγών και SUV οχημάτων της GM μειώθηκαν εξ αιτίας των ακριβότερων καυσίμων.

Η Toyota, η οποία κατά πάσα πιθανότητα κέρδισε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία την προηγούμενη χρήση, προβλέπεται από μερίδα αναλυτών, ότι θα ξεπεράσει την GM και θα καταστεί η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο σε ετήσια βάση φέτος, αποτέλεσμα των μοντέλων της που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του υβριδικού της μοντέλου Prius.

Η Toyota εκτιμά ότι οι πωλήσεις της, μαζί με τις αντίστοιχες των θυγατρικών της θα αυξηθούν 6%, στα 9,34 εκατ. οχήματα το 2007, όπως ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο. Η παραγωγή της το 2007 θα αυξηθεί 4%, στα 9,42 εκατ. οχήματα.

Οι πωλήσεις της Toyota στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 13% πέρυσι, φθάνοντας στα 2,54 εκατ. οχήματα, ωθώντας την να δημιουργήσει περισσότερα εργοστάσια. Τον Φεβρουάριο η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το όγδοο εργοστάσιό της στη Βόρειο Αμερική και συγκεκριμένα στο Μισισιπή το 2010, όπου θα κατασκευάζει τα μοντέλα SUV Highlander.

H αυτοκινητοβιομηχανία κατασκευάζει τα μοντέλα Tundra στο νέο εργοστάσιό της στο Τέξας και κατασκευάζει το έβδομο εργοστάσιο στη Βόρειο Αμερική, στο Οντάριο του Καναδά. Η εταιρεία έχει πει ότι σχεδιάζει να κατασκευή 2 εκατ. οχημάτων ετησίως στη Βόρειο Αμερική έως το 2008, από περίπου 1,5 εκατ. οχήματα το 2006.

Στο πλαίσιο των επενδύσεων η Toyota αύξησε τις δαπάνες αυτές κατά 1,4%, στα επίπεδα ρεκόρ του 1,55 τρισ. γιέν (13,1 δισ. δολ.) τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο από το προηγούμενο έτος. Επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία αυξάνει την παραγωγή της σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και της Ταϊλάνδης.

Οι μετοχές της Toyota, οι οποίες σημείωσαν φέτος απώλειες 7%, υποχώρησαν 0,5% κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, φθάνοντας στα 7.370 γιέν η μία, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να είναι 13 φορές μεγαλύτερη της αντίστοιχης της General Motors. Οι μετοχές της τελευταίας, υποχώρησαν χθες 3,2%, φθάνοντας στα 30,67 δολ. η μία κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα