Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Νέα «φωτιά» στις διεθνείς τιμές του αργού αλλά και στον πληθωρισμό απειλεί να βάλει η παράταση της σύγκρουσης Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τις ποσοστώσεις της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής - μια σύγκρουση που έχει φέρει σε αδιέξοδο τον ΟΠΕΚ+.
Έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες συμβιβασμού την περασμένη εβδομάδα, χθες επήλθε νέα εμπλοκή και η προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ αναβλήθηκε, καθώς δεν υπήρξε πρόοδος στις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιμένουν να απορρίπτουν την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μελών του ΟΠΕΚ+ για οκτάμηνη παράταση, έως τα τέλη του 2022, των έκτακτων «φρένων» που είχαν τεθεί στην πετρελαϊκή παραγωγή λόγω της πανδημίας.
Η έκκληση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλαζίζ Σαλμάν για «συμβιβασμό και λογική» δεν βρήκε ανταπόκριση -πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι δεν κατέστη δυνατό να οριστεί ούτε νέα ημερομηνία για τη συνεδρίαση- και η τιμή του αργού έκανε νέο άλμα κατά 1%, φθάνοντας το απόγευμα στα 76,95 δολάρια το βαρέλι.
Καμία αύξηση παραγωγής
Η αδυναμία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης σημαίνει ότι -πλην θεαματικής ανατροπής- δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ούτε η κατ' αρχάς συμφωνία για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια από τον Αύγουστο. Πρόκειται για μια προοπτική η οποία προεξοφλεί περαιτέρω άνοδο της τιμής του πετρελαίου και, μαζί, εντείνει και τις ανησυχίες για την επίπτωση των ενεργειακών ανατιμήσεων στον πληθωρισμό, που ήδη απειλεί να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνούν με την πρόταση αποδέσμευσης 2 εκατ. βαρελιών, διαφωνούν ωστόσο με τον παράλληλο σχεδιασμό της Σαουδικής Αραβίας, που προβλέπει διατήρηση των υπόλοιπων περιορισμών έως τα τέλη του 2022, και όχι έως τον Απρίλιο της επόμενης χρονιάς, όπως προέβλεπαν οι αρχικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ.
Ο λόγος του βέτο που προβάλλουν τα ΗΑΕ είναι πως θεωρούν ότι οι δικές τους ποσοστώσεις παραγωγής βρίσκονταν ήδη σε χαμηλό επίπεδο όταν τέθηκαν σε ισχύ οι αρχικοί περιορισμοί και, ως εκ τούτου, έχουν και μεγαλύτερη ζημιά από ενδεχόμενη παράτασή τους κατά οκτώ μήνες.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν αναθεώρηση και αύξηση του βασικού ορίου ημερήσιας παραγωγής που τους αναλογεί, επικαλούμενα το γεγονός ότι ανάλογες αναθεωρήσεις έχουν γίνει στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου για το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κουβέιτ και τη Νιγηρία.
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
Με δεδομένο ότι όλες οι αποφάσεις στον ΟΠΕΚ+ απαιτούν ομοφωνία οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θερμαίνονται ξανά. Πηγές του ΟΠΕΚ+ που επικαλείτο χθες το Reuters ανέφεραν πως αυτή τη στιγμή τα πιθανότερα σενάρια είναι δύο: Είτε μια απόφαση για νέα, μερική αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο, χωρίς να κριθεί το ζήτημα της παράτασης των υπόλοιπων περιορισμών, είτε μια υπαναχώρηση έναντι των ΗΑΕ και αποδοχή του αιτήματος για αύξηση του βασικού ορίου παραγωγής τους.
Η σύγκρουση Ριάντ και Άμπου Ντάμπι ωστόσο έχει και βαθύτερα γεωπολιτικά αίτια. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είχαν συνάψει στρατηγική περιφερειακή συμμαχία για να εμπλακούν στρατιωτικά και οικονομικά στην σύγκρουση της Υεμένης. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όμως αποσύρθηκαν από την Υεμένη και αποκατέστησαν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, ενώ στο παράπλευρο οικονομικό μέτωπο η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να περιορίσει τον ενισχυμένο ρόλο των ΗΑΕ στην επιχειρηματική και τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή.