Εκτακτες περικοπές 430 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό

Τρίτη, 24 Απριλίου 2007 15:17
UPD:15:50

Σε περαιτέρω συγκράτηση των δημοσίων δαπανών κατά 430 εκατ. ευρώ προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Η απόφαση αυτή εληφθη, «ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος υστέρησης σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουμε στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι όχι μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και το διαρθρωτικό έλλειμμα θα είναι και το 2007 χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ», δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης.

Όπως σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, οι περικοπές αφορούν τρέχουσες δαπάνες και δεν θα έχουν κοινωνικές παρενέργειες, ενώ παραμένει αμετάβλητος στο 2,4% ο στόχος για το έλλειμμα του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πολύ θετική την επικύρωση του ελλείμματος από τη Eurostat. Ωστόσο, επισήμανε ότι «θα ήταν πρόωρο να πούμε ότι αυτό προδικάζει από μόνο του τον τερματισμό της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος».

Όπως είπε ο υπουργός, προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, θα πρέπει να αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Γι΄ αυτό και η πορεία υλοποίησης του εφετινού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα υπάρξει το 2007 μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει άλλωστε το Αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο κ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, ενώ ανέφερε ακόμη ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα συγκληθούν οι αρμόδιες επιτροπές για τις αποκρατικοποιήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα