Νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ στη βιομηχανία

Στόχος να μην υπάρχουν πωλήσεις ρεύματος κάτω του κόστους
Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 00:02
Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

 Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected]
 
Αλλάζει σταδιακά ο χάρτης της προμήθειας ενέργειας για μεγάλους και ενεργοβόρους πελάτες, καθώς πλέον η ΔΕΗ εγκαταλείπει την πολιτική που για χρόνια ακολουθούσε έχοντας πολύ ανταγωνιστικά τιμολόγια, που συχνά ήταν σε τιμές κάτω του κόστους. Έτσι, όπως αναφέρεται σχετικά, για ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέχρι το 2023, αναμένεται να διαμορφωθούν μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων πελατών συμβάσεις με σημαντικές μεν αυξήσεις, αλλά που αποτελούν προϊόν συμβιβασμού με την αγορά.

Με βάση αυτές τις συμβάσεις, μάλιστα, όπως τονίζεται από την πλευρά της ΔΕΗ, θα καλύπτεται το συνολικό κόστος κι έτσι δεν θα υπάρχουν πωλήσεις ρεύματος κάτω του κόστους. Παράλληλα και η βιομηχανία θα μπορεί να αντέξει αυτές τις αναπροσαρμογές καθώς, όπως τονίζεται, είναι σε ένα λελογισμένο για τα δεδομένα της συγκυρίας ύψος.

Στη συνέχεια, μετά το 2023, αναμένεται η ΔΕΗ, με βάση πληροφορίες, να προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση της πολιτικής της και θα προχωρεί σε προμήθεια ρεύματος σε μεγάλους πελάτες, αποκλειστικά, με όρους αγοράς, ενώ βέβαια αναμένεται να δώσει έμφαση στην αγορά των διμερών συμβολαίων (PPAs).

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, σε αυτήν την εξέλιξη είναι οδηγός το μοντέλο που διαμορφώνεται με τη σχετική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos και αφορά το Αλουμίνιον της Ελλάδος, που είναι και ο μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής ρεύματος στην υψηλή τάση.

Σύμβαση με Αλουμίνιον

Να σημειωθεί ότι κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος δημοσιοποίησε τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τη νέα και τελευταία σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδας. Μάλιστα, αφού εξήρε τη στάση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Γ. Στάσση, χαρακτήρισε την εξέλιξη ικανοποιητική και είπε ότι η νέα συμφωνία θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023, ενώ υπογράμμισε πως θα είναι η τελευταία στα 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα (μετά την παρέλευση αρκετών ημερών από τη Γ.Σ. της Mytilineos) η υπογραφή της συμφωνίας ΔΕΗ - Αλουμίνιον, ωστόσο όλες οι πλευρές σημειώνουν ότι μένουν λίγες λεπτομέρειες. Στον δρόμο που ανοίγει η συμφωνία αυτή, ήδη η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με άλλες μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση για σύναψη συμβολαίων για προμήθειας ρεύματος, που θα αφορούν τη διετία 2021-2022. Ουσιαστικά στόχος της διοίκησης είναι να κλείνει σταδιακά όλες τις εκκρεμότητες και να θέσει από το 2023 σε μια νέα τροχιά την εταιρεία.

Βέβαια μένει να επιβεβαιωθεί εν τοις πράγμασι το όλο χρονοδιάγραμμα και η ολοκλήρωση των συμφωνιών με τους άλλους μεγάλους πελάτες, καθώς, όπως αναφέρουν στη «Ν» στελέχη της βιομηχανίας, σε πολλές περιπτώσεις μένουν πολλές σημαντικές εκκρεμότητες, ενώ καταγράφονται συχνά αρκετές καθυστερήσεις.

Το ιστορικό

Να σημειωθεί ότι ήδη από την αρχή του χρόνου έχει ξεκινήσει η σχετική διαπραγμάτευση, όταν η ΔΕΗ ενημέρωσε πελάτες υψηλής τάσης για τη λήξη προηγούμενων συμβάσεων ζητώντας αναθεώρηση τιμών με αυξήσεις που από τη βιομηχανία θεωρήθηκαν υπερβολικές ή σε κάποιες περιπτώσεις εκτός πραγματικότητας. Ειδικότερα η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε καταρχήν δίμηνη παράταση στα τιμολόγια και στη συνέχεια με επιστολές της έθετε στους μεγάλους καταναλωτές το ζήτημα πλήρους αναθεώρησης των όρων τιμολόγησης της υψηλής τάσης. Η ΔΕΗ μάλιστα προέταξε την κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων και την υιοθέτηση νέων μηχανισμών τιμολόγησης για κάθε πελάτη ξεχωριστά, όπου οι ρήτρες (π.χ. ρήτρα εξισορρόπησης ή ρήτρα take or pay) και το προφίλ του καθενός παίζουν βασικό ρόλο. Υπενθυμίζεται ότι τώρα ισχύει ρήτρα ρύπων, που λόγω της εκτόξευσης των τιμών του CO2 έχει οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις τη βιομηχανία.

Μάλιστα, από τις 15 Μαρτίου προχώρησε στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας-προπληρωμής που κυμαίνονταν από 7%-15% αναλόγως με το προφίλ κατανάλωσης, στο 3%. Βέβαια μετά και την αρχική παρέλευση του διμήνου προχώρησε και σε νέα παράταση των παλαιών συμβάσεων με ισχύ έως και τις 15 Ιουνίου.

Συνολικά πάντως το κόστος ενέργειας τόσο στην υψηλή όσο και στη μέση τάση είναι από τα μεγάλα που απασχολούν την παραγωγική βάση της χώρας, καθώς μια τυχόν ενσωμάτωση της ρήτρας εξισορρόπησης, συν τις επιβαρύνσεις από τους ρύπους και τις ανοδικές τιμές φυσικού αερίου δημιουργούν ένα έντονα ανοδικό σπιράλ. Ειδικά αυτό είναι κομβικό για τη μέση τάση όπου πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα.

 

Διμερή συμβόλαια

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μετά το 2023 αναμένεται να υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs). Μάλιστα σε αυτή την αγορά εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα παίξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στη χώρα και ειδικά «πράσινης» ενέργειας.

Χρηματοδότηση ανάπτυξης

Σύμβαση, παράλληλα, για ομολογιακό δάνειο ύψους 9,9 εκατ. ευρώ υπέγραψε η εταιρεία Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας ΔΥΟ Α.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 15 MW στην Πτολεμαΐδα στην Περιφέρεια Κοζάνης. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση «η ΔΕΗ Α.Ε., σε συνέχεια της χρηματιστηριακής ανακοίνωσης στις 9.4.2021, ανακοινώνει ότι η εταιρεία Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας ΔΥΟ Α.Ε., 100% θυγατρική της εταιρείας ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., υπέγραψε την 1η.7.2021 δανειακή σύμβαση ύψους 9,9 εκατ. ευρώ με τη μορφή Ομολογιακού Δανείου για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης του δεύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου εγκατεστημένης ισχύος 15 MW στην Πτολεμαΐδα στην Περιφέρεια Κοζάνης.

Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της ευρύτερης συμφωνίας χρηματοδότησης μέσω project finance χωρίς αναγωγή για την κατασκευή ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 230 MW στην ίδια περιοχή.

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης, η Εθνική Τράπεζα Α.Ε. και η Eurobank A.E. συμμετέχουν ως ομολογιούχοι, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στη χρηματοδότηση έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των 230MW».

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα