Market Beat: Η άνοδος στα διεθνή ίσως επηρεάσει την τάση στην Αθήνα

Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 09:08
UPD:09:09

Αισιοδοξία υπό προϋποθέσεις

Η εβδομάδα που πέρασε δημιούργησε αρκετές ανασφάλειες σε όσους προσεγγίζουν την αγορά με βάση τη στατιστική προϊστορία. Γιατί στην εξέλιξή της διασπάστηκαν καθοδικά σημαντικά για την αγοραία συναίνεση επίπεδα στήριξης με σημαντικότερο αυτό των 895 μονάδων. Βέβαια με χαμηλό εβδομάδας τις 884 μονάδες και ανώτερο τις 911 χονδρικά το κλείσιμο στις 886,66 δίνει πιθανότητες να υποχωρήσει η αγορά ως τις 870 μονάδες. Ωστόσο οι εγχώριοι αναλυτές με αισιόδοξη προσέγγιση για τη βραχυπρόθεσμη τάση εκτιμούν ως πιθανή κατεύθυνση στη βδομάδα που ξεκινά την άνοδο. Υπό την προϋπόθεση πως τα διεθνή χρηματιστήρια θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία έστω με χαμηλότερο βηματισμό.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Θεωρείται επίσης πιθανότερο να εμφανίσει η ελληνική οικονομία καλύτερους ρυθμούς υπό την προϋπόθεση πως θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και δεν θα αναγκαστούν οι αρμόδιοι να επιβάλλουν μέτρα περιορισμών το φθινόπωρο. Κάτι που έθεσε υπό αμφισβήτηση η υψηλή ικανότητα μετάδοσης της μετάλλαξης του Covid-19 υπό την ονομασία στέλεχος Δέλτα.

Αναγνωρίστηκε παράλληλα η επιβάρυνση που υπήρξε στην ρευστότητα της αγοράς από τη διεξαγωγή αρκετών ΑΜΚ σε μικρό χρονικό διάστημα αλλά και εκδόσεων εταιρικών ομολόγων αλλά παράλληλα θεωρήθηκε ως απόδειξη του ενδιαφέροντος των επενδυτών για ελληνικές αξίες υψηλού σχετικά ρίσκου. Βέβαια δεν τελειώσανε οι απαιτήσεις για άντληση κεφαλαίων οι οποίες θα επηρεάσουν πάλι τη ρευστότητα στο μέσο του καλοκαιριού με δεδομένη την αραίωση των συμμετεχόντων στις συναλλαγές. Είναι σε εξέλιξη η ΑΜΚ της ΕΛΓΕΚΑ, η Prodea ετοιμάζεται για την έκδοση εταιρικού ομολόγου 400 εκατ. ευρώ, αναμένεται εντός της εβδομάδας έγκριση του δελτίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για Α.Μ.Κ. ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ ΔΕΗ και ΜΟΗ, ετοιμάζονται για έκδοση πράσινου ευρωομολόγου.

Η διαρκής κατρακύλα των αποτιμήσεων στην Αθήνα, με εξαίρεση την πρωτομηνιά, με χαμηλούς όγκους και χαμηλούς τόνους κατά τη διαπραγμάτευση, αύξησε την αβεβαιότητα, γιατί ανέδειξε την αδυναμία της αγοράς να διατηρήσει σε ισχύ μια σειρά από επίπεδα στήριξης. Σε τέσσερις συνεδριάσεις της η αναζήτηση κατεύθυνσης, σε αρκετά διαστήματα ενδοσυνεδριακά, μετεξελισσόταν  σε αναζήτηση πυθμένα. Ωστόσο, βασικότερο χαρακτηριστικό ήταν το περιορισμένο εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η αλυσίδα των καθοδικών κλεισιμάτων του Δείκτη των Τραπεζών και η απομάκρυνσή του, από τις 600 μονάδες του Απριλίου. Ενώ η απόστασή του από τα προ πανδημίας επίπεδα των 800 μονάδων είναι τεράστια έναντι αυτής του Γενικού δείκτη. Τα περιθώρια για κινήσεις μπες βγες, μάζευε ας είναι και ρόγες, φαίνεται να τελειώνουν.

Επίσης στατιστικά, η αποτελεσματικότητα και η γενίκευση των πιέσεων αποτυπώθηκε στο γεγονός πως τα δυο τρίτα των μετοχών του FTSE25, έγραψαν την περασμένη  εβδομάδα χαμηλό που αντικατέστησε το κατώτερο των τελευταίων τριάντα ημερών.   

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -2,32%, ενώ στον Ιούλιο  η επίδοση διαμορφώθηκε στο +0,22%, με επίδοση για το έτος +9,60%, ο FTSE25 έπεσε -2,45%, στον μήνα αποδίδει +0,07% και στο 2021 +10,70%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,88%, στον μήνα κερδίζει +0,03% και αποδίδει στο 2021 +26,85%.

Έτσι η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 62,402 από 63,644 δις ευρώ την Παρασκευή 25/6. 

Μέσα σε όλα υπάρχει και η παγκοσμίων διαστάσεων επιφύλαξη, που προέκυψε από τις εντυπωσιακές επιδόσεις του στελέχους Δέλτα του Covid-19, με αριθμούς κρουσμάτων που προκαλούν φόβο για επάνοδο στις μέρες των lockdown.  Ο δείκτης στον πανευρωπαϊκό  Stoxx 600 για Ταξίδια Αναψυχή  μειώθηκε κατά -7% από την κορυφή του Απριλίου, καθιστώντας τον έναν από τους κλάδους με τις χειρότερες επιδόσεις τους τελευταίους τρεις μήνες.

Παρόλο που ο τομέας των ταξιδιών φαίνεται ότι θα απολαύσει την εμφάνιση κάποιας δραστηριότητας στη σεζόν, δεν υπάρχει άμεσο τέλος στην αναταραχή που τον συνοδεύει. «Η χαλάρωση των κανόνων από μια χώρα, ακολουθείται γρήγορα από μια αυστηροποίηση σε μια άλλη, αφήνοντας τους ταξιδιώτες με τον κίνδυνο να μείνουν απομονωμένοι σε ένα ξενοδοχείο στο εξωτερικό, με μόνη παρέα…  το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης». Είναι η κεντρική θέση των επαγγελματιών, όπως τη διατύπωσε η Susannah Streeter, αναλυτής επενδύσεων στη Hargreaves Lansdown. Αυτά απαντούν για τις μέρες της μαζικής φυγής, γιατί είχαμε τέτοιες την εβδομάδα του -2,32%.

Σήμερα, λόγω αργίας στις ΗΠΑ όπου γιορτάζουν των 245η επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας, θα απουσιάσουν οι συμμετοχές από τους διαχειριστές του δολαρίου. Και ενώ τα αμερικανικά χρηματιστήρια συνεχίζουν να αναζητούν ρεκόρ υψηλών, παράλληλα, πολλά κεφάλαια αναζητούν τη σιγουριά των κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις τους υποχώρησαν. Ακόμα και τα ελληνικά ομολόγα αναφοράς είδαν επιτόκια κάτω του 0,800%, γιατί τα ρεκόρ, οι βασικοί δείκτες τα πέτυχαν με εκλεκτικότατες τοποθετήσεις. Ενώ την ίδια ώρα ξεφόρτωναν τις μετοχές της μικρής κυρίως κεφαλαιοποίησης.

Από σήμερα οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων (€0,10) Καρέλια (€9,40), Interlife (€0,12) και Τερνα Ενεργειακής (€0,17) θα διαπραγματεύονται χωρίς τα μερίσματα χρήσης 2020.Την Πέμπτη 8 Ιουλίου είναι η σειρά των Space Hellas (€0,08) και Byte (€0,032) να κόψουν μέρισμα.

Σήμερα αναμένονται οι τελικές κατανομές μετοχών από την Α.Μ.Κ. της Alpha Bank και η αποδέσμευση των χρημάτων. Στις 7 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της στρατηγικής διαχείρισης του Ελληνικού χρέους από τον Υπ. Οικονομικών και Στελέχη του ΟΔΔΗΧ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Αναπτύσσονται φόβοι κάτω από τα ρεκόρ του S&P 500

Το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά πολύ λίγες μετοχές

ενώ η Barclays βλέπει μικρές πυρκαγιές παντού

Οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν την Παρασκευή και ο S&P 500 έφτασε σε ένα νέο ρεκόρ υψηλών, αφού η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουνίου έδειξε επιταχυνόμενη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Σημείωναν όσοι έχουν την υποχρέωση να γράφουν το σχόλιο μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων. Ο βαρύτερος και αντιπροσωπευτικότερος δείκτης μετοχικός δείκτης στον κόσμο αυξήθηκε κατά +0,75% στις 4.352,34 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite στον οποίο τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ο τεχνολογικός τομέας κέρδισε +0,81% και σημείωσε το δικό του ρεκόρ στις 14.639,33. Ο S&P 500 έχει πλέον άνοδο επί επτά συνεχόμενες συνόδους, η μεγαλύτερη ανοδική αλυσίδα από τον Αύγουστο. Οι ανοδικές κινήσεις από μεγάλες μετοχές τεχνολογίας βοήθησαν στη στήριξη της αγοράς συνολικά την Παρασκευή, με τις μετοχές της Apple και της Salesforce να αυξάνονται κατά 2% και 1,3% περίπου, αντίστοιχα. Η Microsoft σημείωσε άνοδο 2,2%.

Οι κινήσεις αποκαλύπτουν

Η παραλλαγή δέλτα του Covid-19 όμως, έχει περάσει σαν παράμετρος διόγκωσης της επενδυτικής ανησυχίας και το άγχος για ένα πισωγύρισμα της ανάπτυξης από πιθανά νέα lockdown, ίσως ήταν η αιτία για στροφή του ενδιαφέροντος πάλι στην τεχνολογία. Τα Hedge funds μειώνουν την έκθεσή τους στις περισσότερο επικίνδυνες μετοχές και όπως έδειξε η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα του δολαρίου και του ευρώ, τα επενδυτικά κεφάλαια προσελκύουν τα κρατικά ομόλογα. Θεωρητικά το πρόσφατο ρεκόρ δικαιολογείται αφού για τα χρηματιστήρια, όλα είναι υπέροχα. Οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί, οι οικονομικοί δείκτες ενισχύονται και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει φιλική.

Οι επενδυτές αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, καθώς η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή δέλτα του κοροναϊού προκαλεί νέα κρούσματα σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι μετοχές αεροπορικών εταιρειών και κρουαζιέρας ρευστοποιούνται από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια, ενώ υπάρχει μια ανανεωμένη στροφή των επενδύσεων στις αξίες του δολαρίου. Τα προβλήματα των επιχειρήσεων στις προσλήψεις  έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των μισθών, προκαλώντας μια στροφή του ενδιαφέροντος προς εταιρίες με δύναμη στην πολιτική της τιμολόγησης προϊόντων ή υπηρεσιών. Οι τομείς που θεωρούνται ανθεκτικοί, όπως η τεχνολογία, επιστρέφουν στην κορυφή.

Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ράλι του S&P 500, από τον πυθμένα της πανδημίας, θα μπορούσε να βρίσκεται στην αρχή του τέλους του, καθώς λιγότερες μετοχές συμμετέχουν στο τελευταίο σκέλος. Αυτό συνέβαλε στη διακοπή των μαζικών εισροών στις αγορές μετοχών και οδήγησε στην απότομη ζήτηση κρατικών ομολόγων.

«Αυτό που αρχίζει να αναγνωρίζει η αγορά είναι ότι όλα τα καλά νέα δεν μπορεί να είναι καλά με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Daniel Skelly, της Morgan Stanley Wealth Management, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο S&P 500 προχώρησε, κλείνοντας πάνω από τις 4.300 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq 100 σημείωσε το μεγαλύτερο σερί κερδών από τον Νοέμβριο του 2019, ολοκληρώνοντας επτά συνεχόμενα εβδομαδιαία κέρδη. Οι μετοχές των οικονομικά ευαίσθητων εταιριών ωστόσο δεν παρακολούθησαν την άνοδο και ο Russell 2000 των εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε. Η αντίθεση μεταξύ μετοχών τεχνολογίας και μικρής κεφαλαιοποίησης είναι παράδειγμα της ταχείας προσαρμογής των επενδυτικών θέσεων εν αναμονή ισχυρότερων αντίθετων ανέμων. Για αυτό τον  τρόπο επενδυτικής συμπεριφοράς βάση είναι συνήθως η αναζήτηση ασφάλειας.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, το 66,66% εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες, και το 50% υποχώρησε τον Ιούνιο, αλλά δεν προέκυψε κάποιος με αρνητική απόδοση έτους. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +1,67%, τον Ιούλιο κέρδισε +1,28% και στο 2021 αποδίδει +15,78%. Ο Dow, είχε άνοδο +1,01% στη βδομάδα, τον Ιούλιο έπεσε -0,08%, με επίδοση +13,66% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,62%, τον Ιούλιο ενισχύεται +0,50% ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +17,47%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία πτώση -1,23% τον Ιούλιο χάνει -0,21% και στο 2021 εμφάνισε κέρδη +16,76%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή +1,94%, τον Ιούλιο κερδίζει +0,93% ενώ στο 2021 αποδίδει +13,59%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -0,18% στη βδομάδα, τον Ιούλιο κερδίζει +1,22% και στο έτος αποδίδει +10,26%. Ο DAX κέρδισε +0,27%, τον Ιούλιο κερδίζει +0,77% και στο έτος αποδίδει +14,08%, ο CAC είχε μεταβολή -1,06%, τον Ιούλιο κερδίζει +0,69% και στο 2021 κερδίζει +18,04%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε πτώση -2,06%, τον Ιούλιο ενισχύθηκε +0,98% και στο έτος έχει επίδοση +10,33%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή -0,89%, τον Ιούλιο κερδίζει +0,72% με ετήσια επίδοση +13,72%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 υποχώρησε -0,18% τον Ιούλιο κερδίζει +0,88% με ετήσια μεταβολή +14,48%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +0,52%, διαμορφώνοντας επίδοση έτους +7,48%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή -0,65%, και στο 2021 αποδίδει +13,97%. Ο χρυσός με μεταβολή +0,33%, βρέθηκε στα 1787,70 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -5,99%. Άνοδος κατά +1,61%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 75,19 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +55,29%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,97%, έχει απόδοση στο 2021 +4,88%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε πτώση -0,64%, και η απόδοση στο 2021 είναι +14,21%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε χαμηλότερα κατά -0,83% και στο έτος κερδίζει +9,64%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε κατά -3,34%, και στο έτος αποδίδει +3,96%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -2,46%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης και κατέληξε με κέρδη +1,32% στο 2021.

Μικρές πυρκαγιές παντού

Εκτός όσων αποφάσισαν να αποσύρουν κεφάλαια από τα μετοχικά ETFs (διαπραγματεύσιμα παθητικά αμοιβαία) για να τα τοποθετήσουν στο iShares 20+ Year Treasury Bond ETF που είναι από τα πιο δημοφιλή ομολογιακά διαπραγματεύσιμα παθητικά αμοιβαία, και οι παρατηρήσεις από την Barclays, για την μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζουν την κλιμάκωση των ανησυχιών, σε πλήρη συμφωνία με τον τίτλο του προηγούμενου σχολίου μας: Όσο συνεχίζεται η άνοδος, οι επενδυτικές επιφυλάξεις θα αυξάνονται.

Ενώ ο κύκλος της βιομηχανικής παραγωγής παγκόσμια παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, η παραγωγή περιορίζεται από διαφορετικών ειδών τριβές, καθώς τα νέα κρούσματα COVID-19 σε διάφορες περιοχές επηρεάζουν τις υπηρεσίες. Οι αγορές εργασίας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την επήρεια κυβερνητικών πολιτικών και οι παρατεταμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την παραλλαγή του Delta είναι πιθανό να παραμείνουν στα βασικά θέματα προς το παρόν.

Ειδοποιούσαν από την Barclays: Παρέμεινε ισχυρός ο κύκλος της παγκόσμιας ανάπτυξης, παρά τους επίμονους ενάντιους ανέμους και η δραστηριότητα του Ιουνίου παγκόσμια μετρήθηκε και πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά της, αν και με αυξημένη αίσθηση ανησυχίας. Καθώς οι επίμονες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, τα σημεία συμφόρησης και οι ελλείψεις συνέχισαν να μαστίζουν την βιομηχανική παραγωγή, ενώ τα κρούσματα COVID-19 εν μέσω της αργής προόδου εμβολιασμού επιβάρυναν τις Υπηρεσίες στις Αναδυόμενες οικονομίες.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης της Barclays Global Manufacturing Confidence (GMC) σημείωσε άνοδο τον Ιούνιο, αλλά αρκετές λεπτομέρειες υποδηλώνουν ότι η πλευρά της προσφοράς της οικονομίας απέτυχε να συμβαδίσει με την ανάκαμψη από την πλευρά της ζήτησης. Και ενώ αυτό φαίνεται ιδιαίτερα αληθές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία, ο ρυθμός της μεταποιητικής παραγωγής παραμένει εντυπωσιακός και η δυναμική της ανάκαμψης είναι σταθερή, παρά τις προσδοκίες για σταδιακή επιβράδυνση κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. 

Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της ανάκαμψης, σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζουν σταθερά εμπόδια στην παραγωγή, ενώ ο κατάλογος των «έξυπνων» προϊόντων που επηρεάζονται από την έλλειψη τσιπ συνεχίζει να αυξάνεται. Επειδή ωστόσο  πολλά μέρη από τις Αναδυόμενες Οικονομίες αντιμετωπίζουν επίμονη αβεβαιότητα λόγω COVID-19 εν μέσω αργής προόδου εμβολιασμού, είναι πιθανό να υπάρξει ανατροφοδότηση στην αστάθεια της αλυσίδας του εφοδιασμού στο άμεσο μέλλον. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες, αν και κάπως χαμηλότερες, λόγω της απότομης πτώσης στην Κίνα. Εκεί, η παραγωγή έχει πληγεί εκτός των άλλων και από ένα νέο lockdown στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ που επηρεάζει κρίσιμα λιμάνια και μεγάλο μέρος της κατανάλωσης και των υπηρεσιών της χώρας.

Συμπερασματικά

Ενώ η λίστα των ανησυχιών είναι μεγάλη, υπάρχουν παράλληλα και πολλοί λόγοι για να μείνουν οι επενδυτές, έστω και με διαφοροποιήσεις των προτιμήσεών τους, μέσα στις χρηματιστηριακές  αγορές. Η ανάπτυξη μπορεί να πιάσει ένα ζενίθ, αλλά τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να επεκταθούν τουλάχιστον έως το 2023. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν δείξει μια τεράστια μεταστροφή στην κατεύθυνση που δίνουν στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα λένε ότι απέχουν πολύ από την αύξηση των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες ότι οι αποδόσεις του Δημοσίου ενδέχεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωθούν μερικούς επενδυτές να ρίξουν μια δεύτερη ματιά σε εταιρείες των οποίων οι πληρωμές μερισμάτων ξεπέρασαν αυτές που προσφέρονται από τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Το ProShares S&P Dividend Aristocrats ETF - ένας αντιπρόσωπος των εταιρειών που έχουν αυξήσει τα μερίσματά τους ετησίως για τα τελευταία 25 χρόνια ή περισσότερο κερδίζει +14,3% φέτος, σε σύγκριση με αύξηση 15,8% για το δείκτη αναφοράς S&P 500. Υπάρχουν αναλυτές  που πιστεύουν ότι αυτής της κατηγορίας οι μετοχές  μπορεί να είναι ένα καλό στοίχημα τους επόμενους μήνες.

ΧΑ

Καθαρά πτωτική εβδομάδα με οριακή άνοδο τον Ιούλιο 

Η διαρκής κατρακύλα των αποτιμήσεων στην Αθήνα, με εξαίρεση την πρωτομηνιά, με χαμηλούς όγκους και χαμηλούς τόνους κατά τη διαπραγμάτευση, αύξησε την αβεβαιότητα, γιατί ανέδειξε την αδυναμία της αγοράς να διατηρήσει σε ισχύ μια σειρά από επίπεδα στήριξης. Σε τέσσερις συνεδριάσεις της η αναζήτηση κατεύθυνσης, σε αρκετά διαστήματα ενδοσυνεδριακά, μετεξελισσόταν  σε αναζήτηση πυθμένα. Ωστόσο, βασικότερο χαρακτηριστικό ήταν το περιορισμένο εύρος διακύμανσης των βασικών δεικτών, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η αλυσίδα των καθοδικών κλεισιμάτων του Δείκτη των Τραπεζών και η απομάκρυνσή του, από τις 600 μονάδες του Απριλίου. Ενώ η απόστασή του από τα προ πανδημίας επίπεδα των 800 μονάδων είναι τεράστια έναντι αυτής του Γενικού δείκτη. Επίσης στατιστικά,  η αποτελεσματικότητα και η γενίκευση των πιέσεων αποτυπώθηκε στο γεγονός πως τα δυο τρίτα των μετοχών του FTSE25, έγραψαν την περασμένη  εβδομάδα χαμηλό που αντικατέστησε το κατώτερο των τελευταίων τριάντα ημερών.   

Στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία κυριάρχησε η προσμονή της έκθεσης για την απασχόληση στις ΗΠΑ, από την οποία θα προέκυπταν συμπεράσματα για το πότε θα ξεκινούσε η μείωση των ερεθισμάτων που παρέχει η Fed με την νομισματική της πολιτική στην ανάπτυξη των ΗΠΑ. Αλλά παράλληλα το κλίμα συννέφιασε, μετά την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλει περιορισμούς εισόδου στη χώρα πολιτών από περιοχές με έξαρση κρουσμάτων Covid-19 από το στέλεχος Δέλτα που ψαλίδισε τις προσδοκίες για ανάπτυξη σε χώρες με εξάρτηση του ΑΕΠ τους από τον τουρισμό.

Πως χάθηκαν τα επίπεδα στήριξης

Τη Δευτέρα με τζίρο στα 36 εκατ. ευρώ (35,845), χωρίς πακέτα και με πιέσεις στις Τράπεζες (-0,74%) του FTSE25, αν και άνοιξε η αγορά με ανοδικό χάσμα, σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 901,75 μονάδες στο τελευταίο 40λεπτο. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,49% οδηγήθηκε στις 903,34 από 907,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2186,15 από 2195,46 μονάδες με μεταβολή -0,42%. Την Τρίτη, με κίνηση κόντρα στην ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών, χάθηκαν οι 900 μονάδες που αποτελούσαν ορόσημο ψυχολογικό ,αλλά παράλληλα η επίμονη αναζήτηση πυθμένα όρισε κατώτερο μέρας τις 891,76 μονάδες. Τιμή αισθητά χαμηλότερα από μια σημαντική για την αγοραία συναίνεση στήριξη που εντοπιζόταν στις 895 μονάδες. Με τζίρο στα 54,799 εκατ. και πακέτα αξίας 5,181 εκατ., ο ΓΔ υποχωρώντας -1,07% οδηγήθηκε στις 893,60 μονάδες, ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 2166,99 με πτώση -0,88%. Την Τετάρτη, στην τελευταία σύνοδο του Ιουνίου και του πρώτου εξαμήνου επηρέασαν καθοριστικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,70), εμφανίστηκε ως πυθμένας μέρας και εβδομάδας το επίπεδο των 884 μονάδων και ο ΓΔ με μεταβολή -0,97% οδηγήθηκε στις 884,89 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 2140,14 με απώλειες -1,24% και η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 62,283 δις ευρώ. Ο τζίρος ανήλθε στα 78,456 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 13,808 εκατ. και ήταν ο καλύτερος στη βδομάδα. Παράλληλα ξεκίνησε η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναφοράς καθώς από το 0,845% πέρασε στα 0,822%. Δηλαδή ανέβηκε η αξία τους κάτι που συνεχίστηκε ως την Παρασκευή όταν πέρασαν στο 0,793%.

Στην πρωτομηνιά της Πέμπτης, εμφανίστηκε φρένο σε αλυσίδα 5 πτωτικών συνεδριάσεων, με κλείσιμο του ΓΔ στις 888,13 μονάδες με μεταβολή +0,37%, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2145,76 με άνοδο +0,26%. Ήταν η μέρα που αποφασίστηκε η χρήση του πιστοποιητικού για τους εμβολιασμένους στην ΕΕ. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 55,341 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,9 εκατ. και οι τράπεζες συνέχισαν την κάθοδό τους με τον ΔΤΡ στο -1,11%. Την Παρασκευή με συνεδρίαση δύο όψεων ανοδική στο πρώτο μέρος και πτωτική στο δεύτερο και μεταβολές μικρών διαστάσεων στα blue chip, πτωτικά και ανοδικά, ο ΓΔ με μεταβολή -0,17% οδηγήθηκε στις 886,66 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2141,60 με πτώση -0,19%. Ο ΔΤΡ σταμάτησε τα έξη διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα με άνοδο +0,02% παραμένοντας στις 551,04 μονάδες. Ο τζίρος στα  43,571 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,318 συνέβαλλε στη διαμόρφωση μέσου ημερήσιου τζίρου στα 53,6 εκατ. ευρώ με μέση αξία πακέτων 6,4 εκατ.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -2,32%, ενώ στον Ιούλιο  η επίδοση διαμορφώθηκε στο +0,22%, με επίδοση για το έτος +9,60%, ο FTSE25 έπεσε -2,45%, στον μήνα αποδίδει +0,07% και στο 2021 +10,70%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,88%, στον μήνα κερδίζει +0,03% και αποδίδει στο 2021 +26,85%.

Έτσι η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 62,402 από 63,644 δις ευρώ την Παρασκευή 25/6. 

Η εικόνα των blue chip

Το πλήθος των ανοδικών blue chip στην χρηματιστηριακά πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου υπογραμμίζει τη γενίκευση των πιέσεων καθώς με άνοδο βρέθηκαν μόνο τρία και ήταν οι ΤΕΝΕΡΓ +2,17%, ΟΛΠ +0,91% και ΑΔΜΗΕ +0,38%, με αμετάβλητη τη ΒΙΟ. Στον αντίποδα με απώλειες από -3% και πάνω συναντάμε τις ΑΛΦΑ -7,13%, ΑΡΑΙΓ -5,01%, ΕΛΠΕ -4,39%, ΕΤΕ -4,35%, ΜΥΤΙΛ -3,73%, ΕΧΑΕ -3,68%, ΠΕΙΡ -3,27%, ΛΑΜΔΑ -3,17%, ΜΠΕΛΑ -3,06% και ΕΥΔΑΠ -3,00%. Ακολουθούν οι μετοχές με μεταβολές κοντά στην εβδομαδιαία πτώση των βασικών δεικτών και ήταν ΟΤΕ -2,20% ΕΛΧΑ -1,93% και ΟΠΑΠ -1,85%. Οι μετοχές 8 εταιριών με πτώση από -1% ως -1,7% ίσως είναι εκείνες με την καλύτερη φροντίδα για άμυνα στις γενικευμένες πιέσεις που επικράτησαν και είναι ΔΕΗ -1,64%, TITC -1,58%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,56%, ΜΟΗ -1,31%, ΕΕΕ -1,26%, ΕΥΡΩΒ -1,19%, ΣΑΡ -1,12%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,07%. Το αρνητικό αποτύπωμα  σε όρους στατιστικών δεδομένων του μέσου όρου αφορά στο άνοιγμα του δρόμου για την προσέγγιση της στήριξης στις 870 μονάδες, από την ώρα που χάθηκε η στήριξη των 895.

 Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Δεν περισσεύει η αισιοδοξία στα στοιχήματα των παραγώγων

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που πέρασε, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο στο πρώτο μέρος και στο αρνητικό στο δεύτερο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,10 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 4,16 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:12 και ήταν οι 2157,29 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 2138,14, εμφανίστηκε στις 16:26. Το κλείσιμο στις 2141,60 από 2145,76 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,19% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διατηρήθηκε στα 5,358 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 551 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2140,00 μονάδες χαμηλό στις 2118,50, με τελευταίες πράξεις στις 2131,00 και τιμή κλεισίματος στις 2124,75 μονάδες από 2129,25 και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν στα 5200 από 5275.  Διακινήθηκαν επίσης 73 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2133,75 μονάδες κατώτερο τις 2117,00 και τελευταίες πράξεις στις 2117,00 με κλείσιμο στις 2122,50 από 2127,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν  78 από 92 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν υπήρξαν συναλλαγές, έμεινε η τιμή κλεισίματος στις 550,25 και τα ανοικτά ΣΜΕ ήταν 5 από 4.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με ανώτερο μέρας τις  554,04 (+0,54%) μονάδες και χαμηλό τις 544,74 (-1,12%), αν και  βρέθηκε πριν τις δημοπρασίες για ορισμό τιμών κλεισίματος στις 551,71 (+0,14%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 551,04 μονάδες, με κέρδη οριακά +0,02% ωστόσο έσπασε την καθοδική αλυσίδα των προηγούμενων έξι συνεδριάσεων.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουλίου άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 80 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 60  συμβολαίων για τιμή εξάσκησης από τις 2100 και τις 2150 μονάδες.

Όταν ο δείκτης FTSE25 εγκατέλειψε τη ζώνη των 2177 ως 2188 μονάδων ήταν πιθανότερο να προσεγγίσει την τιμή του εκθετικού ΚΜΟ60 ημερών στις 2145,00 μονάδες. Αλλά την Παρασκευή έκλεισε χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η πιθανότητα να πλησιάσει τις 2100 μονάδες. Για αυτό υπάρχει συγκέντρωση των στοιχημάτων στις 2150 και 2100 μονάδες στα options του δείκτη.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν κυρίως  στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 15765 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,45 ευρώ και 340.398 από 342.415 ανοικτά ΣΜΕ.  Της ΑΛΦΑ με όγκο 6103 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,05 ευρώ και 33.585 από 30.370 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1028 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,43 ευρώ και 31.382 από 30.942 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 2212 από 630 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,843 από 0,844 ευρώ με 36.340 από 36.393 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 180 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Σεπτεμβρίου τα 134 ΣΜΕ για ΑΔΜΗΕ, ακολούθησαν τα 124 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Το κλείσιμο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank, σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο προς την Τραπεζική κανονικότητα, την επιστροφή των Τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις, απαλλαγμένες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να συγχωνευτεί η Eurobank με την Grivalia, να “θυσιαστούν” τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικές αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ, σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα. Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να δίνουν πλέον άλλη δυναμική στις Τράπεζες, είχαν ωστόσο το τίμημά τους καθώς έχουν τραβήξει κεφάλαια από την Αγορά, η οποία φαίνεται να χρειάζεται χρόνο και ειδήσεις για να ξαναβρεί ρυθμό.

Η εποχικότητα των Καλοκαιρινών χαμηλών τζίρων, στις οποίες το Χ.Α. έχει μια μακρά παράδοση, καθώς και η ανησυχία στον Τουρισμό και κατ’ επέκταση στην Οικονομία, που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη “Δέλτα” του κορωνοϊού, έχουν βαρύνει το κλίμα. Ακολούθως, η Αγορά δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ανοδικό βηματισμό των Ξένων Αγορών, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων να έχουν περισσότερο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα.

Ο Ιούλιος έχει πάντως ακόμα πράγματα να πει, πέρα από το τι συμβαίνει στο ταμπλό. Η ανακήρυξη προτιμητέου Αναδόχου στην Εγνατία Οδό, η πώληση της ΔΕΠΑ και η παρουσίαση των πλάνων ανάπτυξης του Ελληνικού (7 & 15 Ιουλίου) και τα αποτελέσματα των “τεστ αντοχής” των Τραπεζών, αναμένεται να κυριαρχήσουν ως γεγονότα στο επιχειρηματικό προσκήνιο.

Χρηματιστηριακά φαίνεται ότι θα έχουμε τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων από Εισηγμένες Εταιρείες, μια νέα εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά και την Α.Μ.Κ. της Ελλάκτωρ. Η γεμάτη ατζέντα ενδεχομένως να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της Αγοράς, πριν την έναρξη των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου, τα οποία είναι καταδικασμένα να είναι καλύτερα από πέρυσι, λόγω της εξαιρετικά αδύναμης βάσης σύγκρισης.

Παρόλη την πρόσφατη αδυναμία, η Αγορά δεν έχει χάσει την επαφή με τα υψηλά της, βρίσκεται σε εύρος διαπραγμάτευσης κινούμενη προς την πρώτη περιοχή στήριξης των 870 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο έχει ένα αυξημένο βαθμό “ευαισθησίας”, καθώς οριοθετεί το κάτω εύρος της συσσώρευσης και δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει την πλαγιοανοδική τάση που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο, έχει χαρακτήρα “οχυρού” για τους αγοραστές.

Τόσο ο κινητός μέσος των 30 ημερών, όσο και ο κινητός μέσος των 50 ημερών, έχουν δώσει σήματα πώλησης και η αναίρεσή τους απαιτεί την εκ νέου υπέρβαση των 900 μονάδων. Επί του παρόντος, οι χαμηλοί τζίροι δεν φαίνεται να βοηθούν ιδιαίτερα κανένα “στρατόπεδο”. Οι πωλητές είχαν ένα σερί πέντε πτωτικών ημερών, χωρίς όμως να αλλάξουν δραματικά την κατάσταση, από την άλλη οι αγοραστές φαίνεται να κινούνται αμυντικά, προστατεύοντας κάποια κομβικά σημεία της τάσης. Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και του MACD δίνει πλέον ένα πιο στιβαρό χαρακτήρα διόρθωσης από τις 920 μονάδες, κάνοντας πιο συνεκτική την περιοχή τιμών πέριξ των 900 μονάδων, στην οποία διαπραγματεύεται η Αγορά από τις αρχές Απριλίου.

Συμπερασματικά, μια μετριοπαθής ανοδική διόρθωση δεν μπορεί να θεωρηθεί εκτός προγράμματος για την ερχόμενη (τρέχουσα) εβδομάδα, επαναφέροντας τον Δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες, ακόμα και με αυτούς τους μέσους όρους ημερήσιων συναλλαγών.

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν κέρδη σήμερα Δευτέρα 5/7, επεκτείνοντας το ράλι που ανέβασε τον Δείκτη για τις μετοχές παγκόσμια σε ρεκόρ υψηλού μετά από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ που έδειξε ότι η οικονομική ανάκαμψη παρέμεινε ανέπαφη αλλά παράλληλα δεν απαιτούσε ακόμη άμεση απόσυρση της νομισματικής χαλάρωσης από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Οι ιαπωνικές αγορές, ωστόσο, κινήθηκαν αντίθετα από  την τάση, με τον Nikkei να πέφτει -0,55% στις 8:00 δική μας ώρα, μετά από μια αύξηση των μολύνσεων COVID-19 στο Τόκιο, λίγες εβδομάδες πριν η πόλη φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,3%, οδηγούμενος από μια αύξηση κατά +1% στην αγορά μετοχών της Ταϊβάν αλλά στις 8:00 δική μας ώρα τα κέρδη του ήταν +0,10% στις 691,05. Τα blue chips στην Κίνα πρόσθεσαν +0,1% αλλά στις 8:00 δική μας ώρα σημείωνε απώλειες -0,24%.

Οι συναλλαγές αναμένεται να είναι πιο αδύναμες από το συνηθισμένο με τις αγορές των ΗΠΑ να κλείνουν για το εκτεταμένο Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι "μερικές από αυτές τις ανοδικές κινήσεις ενδέχεται να περιοριστούν και η πορεία των τιμών πιθανά  να είναι ασταθής. Ωστόσο, δεδομένων των στοιχείων επί της μισθοδοσίας της Παρασκευής, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πραγματικά, πολύ αισιόδοξα και νομίζω ότι θα αρχίσετε να το βλέπετε ξανά καθώς ξεδιπλώνεται η εβδομάδα. Οι συνθήκες είναι σωστές για τις μετοχές να συνεχίσουν να ανεβαίνουν ψηλότερα σε όλο τον κόσμο." Δήλωσε στο Reuters o Kyle Rodda, αναλυτή της IG στη Μελβούρνη.

Ο δείκτης MSCI All Country World έκλεισε στο ρεκόρ 724,66 μονάδων την περασμένη εβδομάδα και σήμερα σημείωσε άνοδο 0,1%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα