Τον Αύγουστο οι προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ανοικτό το ενδεχόμενο συμμαχιών μεταξύ των εννέα «μνηστήρων»
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 09:36
UPD:10:45

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected] 
 
Εντός του Αυγούστου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθούν προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Εκτιμάται, δε, ότι θα είναι 4 στον αριθμό. Σημειώνεται ότι εννιά σχήματα διεκδικούν το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτά είναι:

* ARDIAN Infrastructure Funds, γαλλικό fund με περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολ. και ισχυρή παρουσία στην ενέργεια.

* BCI - British Columbia Investment Management Corporation με διαχείριση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων του δημοσίου τομέα στη Βρετανία, ύψους 112 δισ. δολ. και παρουσία στην ενέργεια και τα δίκτυα.

* BLACKROCK - BlackRock Alternatives Management, LLC με παρουσία με συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα όντας ο μεγαλύτερος διαχειριστή κεφαλαίων διεθνώς με χαρτοφυλάκιο 8,67 τρισ. δολ.

* CVC Capital Partners - Advisers Company, γνωστό fund από τα deal της Εθνικής Ασφαλιστικής, Vivartia και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με διαχείριση κεφαλαίων 117,8 δισ. δολ.

* F2i - Fondi Italiani per le Infrastructure SGR SpA, με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 5,5 δισ. και παρουσία σε υποδομές αεροδρομίων.

* First Sentier Investors EDIF III GP Sarl με έδρα την Αυστραλία έχει εξαγοραστεί από το Mitsubishi Financial Group με επενδύσεις μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Σουηδίας, καθώς και σε αντίστοιχα δίκτυα της Φινλανδίας και της Γερμανίας.

* KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. με χαρτοφυλάκιο 250 δισ. δολάρια, ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και παρουσία σε σειρά κλάδων στη χώρα.

* MACQUARIE Group Limited, με χαρτοφυλάκιο 420 δισ., με έδρα την Αυστραλία, εστίαση στις υποδομές και με ήδη κατατεθειμένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών.

* OHA - Oak Hill Advisors LLP με χαρτοφυλάκιο 49 δισ. Και ενδιαφέρον σε υποδομές.

Ολοκληρωμένος έλεγχος 

Σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού, που ήδη «τρέχει» από την περασμένη άνοιξη, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες πραγματοποιούν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (duediligence), έχοντας πρόσβαση στο data room, αλλά με δυνατότητα κατάθεσης ερωτήσεων για διευκρινίσεων επί των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, των υποχρεώσεων που έχει η εταιρεία, αλλά και των επικείμενων επενδυτικών σχεδίων κτλ. Ο χρονικός ορίζοντας, δε, πλήρους ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας μεταβίβασης του 49% φαίνεται να μετατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα τέλη του χρόνου από το φθινόπωρο, όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε ενημέρωση των αναλυτών, στις 28/5 από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

Πιθανές συμπράξεις

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, κατά μια συνήθη τακτική άλλων μεγάλων διαγωνισμών, δεν αποκλείονται και κάποιες συμμαχίες μεταξύ των μνηστήρων εν όψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Ουσιαστικά αναμένονται συμπράξεις μεταξύ υποψηφίων. 

Να σημειωθεί ότι όπως είχε πει στο τελευταίο Delphi Economic Forum ο κ. Στάσσης αναφερόμενος στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θα βοηθήσει ώστε η ΔΕΗ να εξασφαλίσει έναν στρατηγικό εταίρο που θα υποστηρίξει τις νέες επενδυτικές ανάγκες για τα δίκτυα διανομής, ενώ με το τίμημα που θα εισπραχθεί θα μειωθεί ο δανεισμός και θα υποστηριχθούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μορφή εκπροσώπησης του νέου επενδυτή στο διοικητικό σχήμα, αλλά και το «βάθος» που θα αποκτήσει ο ίδιος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Βέβαια, όπως αναφέρεται από την εισηγμένη, τον πρώτο λόγο θα τον έχει η ΔΕΗ λόγω πλειοψηφικού πακέτου, όμως και ο επενδυτής θα έχει τα δικαιώματα της καταστατικής μειοψηφίας. Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποσαφηνίσει ότι ο εν δυνάμει ιδιώτης εταίρος που θα μπει στον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα πάρει το μάνατζμεντ, καθώς αυτό θα παραμείνει στη μητρική.

Μεταβίβαση παγίων

Επιπλέον άλλο ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οικονομικό αντίκτυπο είναι το ζήτημα της μεταβίβασης παγίων της ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστής σήμερα έχει την ευθύνη της λειτουργίας τους και όχι την ιδιοκτησία τους. όπως π.χ. συμβαίνει σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Είναι ενδεικτικό ότι η ηλέκτριση της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης έχει ανοίξει εμφατικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή μεταφοράς Χανιά - Λασίθι των 150 kV (ανήκει στη ΔΕΗ) είναι ενταγμένη στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του ΔΕΔΔΗΕ και κατά συνέπεια εισπράττει το σχετικό έσοδο για το συγκεκριμένο πάγιο, με βάση το WACC. Ωστόσο, με τη μετάπτωση σταδιακά της Κρήτης σε καθεστώς διασυνδεδεμένου νησιού θα πρέπει η γραμμή να περάσει με κάποιο συγκεκριμένο τίμημα στον ΑΔΜΗΕ, κάτι που είναι, ήδη, σε πλαίσιο διαπραγμάτευσης. 

Σε μια εποχή πάντως όπου οι επενδύσεις σε δίκτυα θεωρούνται ακριβή αλλά καλή και επικερδής υπόθεση, η ΔΕΗ με την πώληση του 49%, όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ, «χτίζει» μια νέα συμμαχία αλλά και ενεργοποιεί έναν από τους πυλώνες άντλησης ρευστότητας για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικού πλάνου των επόμενων χρόνων. Δυνητικά, με βάση το σχεδιασμό αλλά και πληροφορίες της «Ν», ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank Equitieς εκτιμά ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ΕBITDA 430 εκατ. το 2020, 436 εκατ. το 2021, 440 εκατ. το 2022 και 467 εκατ. το 2023. Η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,684 δισ. βασίζεται σε RAB και Discounted Cash Flow 5,3% WACC, που δίνει μια κεφαλαιοποίηση 8,5 φορές το EBITDA.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ που θα πουληθεί σε ποσοστό 49% θα περιλαμβάνει στα βασικά δεδομένα του τα εξής:

* Επενδύσεις συνολικά 1,6 δισ. για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2019 -2023 με αύξηση των επενδύσεων σε ετήσια βάση στα 350-500 εκατ. ευρώ από 150-170 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα.

* Αύξηση της αξίας της Ρυθμιζόμενης Αξίας Παγίων (Regulated Asset Base), ένα κριτήριο που καταγράφηκε και στον ΑΔΜΗΕ, με αξία 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα