Σε «ακανθώδες» πέρασμα οι «ταξιδιωτικές» μετοχές της Ευρώπης

Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 09:42
UPD:09:44
REUTERS/PEDRO NUNES

Με το καλοκαίρι να πλέει σε αβέβαια νερά λόγω της πανδημίας, οι «ταξιδιωτικές» μετοχές της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει να κινούνται σε «ανώμαλο έδαφος».

Η εμφάνιση του πιο μεταδοτικού στελέχους του νέου κορωνοϊού και οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια επιβαρύνουν τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία, παρά την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο δείκτης Stoxx 600 Travel and Leisure έχει μειωθεί κατά 7% από την κορύφωσή του τον Απρίλιο, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους τομείς με τις χειρότερες επιδόσεις τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Παρόλο που ο τομέας των ταξιδιών μοιάζει να προσεγγίζει σε μια σεζόν, δεν υπάρχει άμεσο τέλος στην αστάθεια», δήλωσε η αναλύτρια επενδύσεων στο Hargreaves Lansdown, Susannah Streeter.

«Η χαλάρωση των κανόνων από μια χώρα, ακολουθείται γρήγορα από μια αυστηρότερη πολιτική σε μια άλλη, αφήνοντας τους ταξιδιώτες σε κίνδυνο να μείνουν απομονωμένοι σε ένα ξενοδοχείο στο εξωτερικό με μόνη παρέα το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης», είπε.

Ενώ οι ευρωπαϊκές ταξιδιωτικές εταιρείες βλέπουν μια αύξηση στη ζήτηση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι χώρες εξακολουθούσαν να βιώνουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, η βελτίωση δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες των επενδυτών για μια θερινή άνθηση.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου μια ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης έχει αφήσει τις αεροπορικές εταιρείες να αναζητούν προσωπικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, είπε αυτή την εβδομάδα ότι οι κρατήσεις ανακάμπτουν έντονα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αλλά καθυστέρησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, όπου η αβεβαιότητα παραμένει για τη διάρκεια των περιορισμών. Από τις 20 Ιουνίου, η πτητική δραστηριότητα στην Ευρώπη ήταν ακόμη περίπου στα μισά από τα επίπεδα του 2019 και οι διεθνείς καθαρές πωλήσεις ήταν 77% χαμηλότερα, σύμφωνα με το Sky Tracker της Bank of America.

«Είναι δύσκολο να πούμε αν τα εμβόλια θα προστατεύσουν τον ταξιδιωτικό τομέα από την ολίσθηση σε μια νέα κατάθλιψη αλλά η ροή των ειδήσεων αναγκάζει τους επενδυτές να μειώσουν τις προσδοκίες ανάκαμψης», δήλωσε η Ipek Ozkardeskaya, αναλύτρια της Swissquote Bank.

Οι αυστηρότεροι κανόνες για τα ταξίδια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, βασική πηγή τουριστικών εσόδων, αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία για τους επενδυτές. Η Πορτογαλία και η Ισπανία είναι από τις τελευταίες χώρες που επέβαλαν περιορισμούς στους επισκέπτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Η καλοκαιρινή σεζόν φθίνει για τις αεροπορικές εταιρείες και οι συνεχείς αλλαγές των κανονισμών σχετικά με τις καραντίνες και τα τεστ δεν κάνουν πολλά για να ενθαρρύνουν τους ταξιδιώτες να σχεδιάσουν με αυτοπεποίθηση τα ταξίδια τους», δήλωσε ο Josh Mahony, αναλυτής στο IG Group.

Διακοπές στην πατρίδα η τάση 

Αισιόδοξη υποσημείωση για τη βιομηχανία έρχεται από τις μετοχές που σχετίζονται με τις εγχώριες διακοπές. Οι μετοχές του Dometic Group AB, που παρέχουν εξοπλισμό για υπαίθριες αποδράσεις, και της Trigano SA, η οποία κατασκευάζει τροχόσπιτα, σημείωσαν αύξηση περισσότερο από 30% φέτος.

Οι εταιρείες που απευθύνονται σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες έχουν επίσης δει άνθηση. Η εταιρεία λιανικής πώλησης ποδηλάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, Halfords Group Plc και η εταιρεία Fluidra SA, που εδρεύει στη Βαρκελώνη, έχουν καταγράψει αύξηση πάνω από 60% φέτος. Οι αλυσίδες ξενοδοχείων, όπως η Whitbread Plc, η οποία έχει περίπου 15% διάθεση σε παραθαλάσσιες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την τάση, δήλωσε η Streeter από το Hargreaves Lansdown.

Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να συνεχίσουν να δυσκολεύονται ακόμη και μετά την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αντιξοότητες όπως το υψηλότερο περιβαλλοντικό κόστος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, τα αναμενόμενα επίπεδα δυναμικότητας το 2025 θα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Βλέπουν τη Ryanair και τη Wizz Air ως νικητές του μεριδίου της αγοράς, ενώ αναμένουν από τις εταιρείες Deutsche Lufthansa και Air France-KLM να χάσουν.

Παράλληλα, βραχυπρόθεσμα «η απότομη αύξηση των περιπτώσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστερήσεις, ενδεχομένως να απειλήσει τη θερινή τουριστική περίοδο, την οποία οι οικονομολόγοι θεωρούν ως βασικό παράγοντα στήριξης για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ κατά το επόμενο τρίμηνο», έγραψαν την Παρασκευή οι αναλυτές της BofA.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα