ΗΠΑ: Πιθανή η άνοδος της απασχόλησης - Προνόμια στους εργαζόμενους δίνουν οι εταιρείες

Σήμερα το απόγευμα τα επίσημα στοιχεία
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 14:07
UPD:14:11
REUTERS/SHANNON STAPLETON

Η απασχόληση στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο τον Ιούνιο καθώς οι εταιρείες, που ήθελαν να αυξήσουν την παραγωγή και τις υπηρεσίες εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης, αύξησαν τους μισθούς και προσέφεραν κίνητρα για να προσελκύσουν εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς στο εργατικό δυναμικό.

Η έκθεση για την απασχόληση του Τμήματος Εργασίας την Παρασκευή πιθανότατα θα δείξει ότι η οικονομία έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο με ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, μετά την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Πάνω από 150 εκατομμύρια άνθρωποι ανοσοποιούνται πλήρως, με αποτέλεσμα να αρθούν οι περιορισμοί για την πανδημία στις επιχειρήσεις και να αρθούν οι εντολές μάσκας.

Παρά την αναμενόμενη επιτάχυνση των προσλήψεων, τα κέρδη από την απασχόληση θα ήταν πιθανότατα μικρότερα από το εκατομμύριο ή περισσότερα ανά μήνα που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι και άλλοι στις αρχές του έτους.

«Υπάρχουν θέσεις εργασίας, αλλά οι εργαζόμενοι δεν είναι εκεί», δήλωσε ο Sung Won Sohn, καθηγητής οικονομικών και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount στο Λος Άντζελες.

Ο ελάχιστος μισθός αυξηθεί σημαντικά από την έναρξη της πανδημίας, είπε, «και πολλοί εργαζόμενοι έχουν μια διογκωμένη άποψη για το τι αξίζουν οι δεξιότητές τους και ως αποτέλεσμα δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν στη δουλειά με τον ισχύοντα μισθό.»

Οι πολιτικοί, οι επιχειρήσεις και ορισμένοι οικονομολόγοι κατηγόρησαν τα ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας, συμπεριλαμβανομένης μιας εβδομαδιαίας επιταγής 300 δολαρίων από την κυβέρνηση, για την εργατική κρίση. Η έλλειψη προσιτής φροντίδας των παιδιών και οι φόβοι για τον κορωνοϊό έχουν επίσης κατηγορηθεί για τη διατήρηση εργαζομένων, κυρίως γυναικών, στο σπίτι.

«Η έλλειψη ζήτησης εργασίας μπορεί να γίνει λιγότερο περιορισμένη από τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση, δεδομένου ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δυνητικά περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συνταξιοδοτηθεί πρόωρα», δήλωσε ο James Knightley, επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING στη Νέα Υόρκη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα