Λαγκάρντ: Εύθραυστη η ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πανδημία

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 13:07
UPD:13:08
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η οικονομία της ζώνης του ευρώ αρχίζει να ανακάμπτει από την ύφεση που προκαλείται από πανδημία, αλλά η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να συζητούν πότε θα πρέπει να ανακτήσουν τις αγορές ομολόγων έκτακτης ανάγκης, οι οποίες έχουν διοχετεύσει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την έναρξη της πανδημίας.

Η κα. Λαγκάρντ έδειξε ότι δεν ήταν έτοιμη να τερματίσει το Πρόγραμμα Αγορά Έκτακτης Ανάγκης Πανδημίας (PEPP, Pandemic Emergency Purchase Programme) ακόμα.

«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε το PEPP έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022 και, εν πάση περιπτώσει, έως ότου κρίνουμε ότι η φάση κρίσης του κοωνοϊού έχει τελειώσει», είπε στην τοπική γαλλική εφημερίδα La Provence. «Ενώ η ανάκαμψη αρχίζει τώρα να βρίσκεται σε εξέλιξη, παραμένει εύθραυστη.»

Τη Δευτέρα, ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν και ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν της Αυστρίας έγιναν οι πρώτοι κυβερνήτες της ΕΚΤ που συζήτησαν ανοιχτά την προοπτική του τερματισμού του προγράμματος 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ καθώς βελτιώνεται η οικονομία.

Την ίδια ημέρα ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, συνέστησε να μην αποσυρθεί η υποστήριξη πολύ σύντομα καθώς η πανδημία δεν είχε τελειώσει ακόμη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα