Φόρουμ Δελφών: Θα δοθούν κίνητρα για μετασχηματισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων και τη συνένωση τους

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 20:58
UPD:20:58
Eurokinissi/EUROKINISSI

"Αυτή τη χρονιά φαίνεται να ξεκινά ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον", ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, στο "Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών", σε μία ειδική εκδήλωση επικεντρωμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο Μέλλον της Ευρώπης.

"Το ενδιαφέρον από επενδυτές και πολύ μεγάλα επενδυτικά fund της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι ασταμάτητο σε όλους τους τομείς", επεσήμανε.

"Έχουμε φτιάξει μια ομάδα που μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, μπορούμε να συνεννοούμαστε με τις Βρυξέλλες, μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματα σεβόμενοι πάντα τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και όρους, και μπορούμε αυτά να τα διοχετεύουμε στην αγορά με πολύ μεγάλη ταχύτητα".

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, τo 2020 η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη απορρόφηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (11 δισ. ευρώ), ενώ από την 22η θέση στην οποία βρισκόταν το 2019 ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σήμερα αν μπει κανείς στο site της ΕΕ είναι στη δεύτερη θέση. Το 2020 η χώρα μας απορρόφησε από το ΕΣΠΑ 4 δισ. ευρώ παραπάνω από ότι υπολόγιζε.

"Προφανώς η πρόκληση που έχουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ μεγαλύτερη", υπογράμμισε. "Έχουμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει ταυτόχρονα να τα κινητοποιήσουμε και να τα απορροφήσουμε. Το σκορ του 2020 πρέπει να επιτυγχάνεται σε σταθερή βάση για τα επόμενα πέντε χρόνια. Είναι απαραίτητο να γίνει και θα γίνει".

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ένα από τα πιο κομβικά σημεία είναι η κινητροδότηση για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό των πολύ μικρών επιχειρήσεων και τη συνένωση τους, προκειμένου να αποκτήσουμε επιχειρήσεις με μεγαλύτερο μέγεθος.

"Η ύπαρξη μικρών επιχειρήσεων είναι ουσιαστικός παράγοντας που βλάπτει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων, καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και δημιουργεί ζητήματα έλλειψης ανταγωνιστικότητας", τόνισε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση του πρωθυπουργού το 2019 να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση πρώτοι στην Ευρώπη, τότε φάνηκε φιλόδοξη, σήμερα έχει αρχίσει ήδη να παράγει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε, είναι να αναγεννήσει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, αλλά και να επενδύσει στις υποδομές και ιδιαίτερα στους σιδηροδρόμους.

"Δεν είναι μόνο το σταθερό πολιτικό περιβάλλον που είναι απαραίτητο για τις επενδύσεις, αλλά έχει αλλάξει η αντίληψη της κοινωνίας για όλα αυτά", κατέληξε.

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί σωστά για την πράσινη μετάβαση

Το πρόγραμμα της Ελλάδας για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάει πάρα πολύ καλά γιατί έχουμε προετοιμαστεί σε δύο άξονες "να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να αποτρέψουμε φαινόμενα τα οποία προκαλούν την κλιματική αλλαγή|", ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Όπως σημείωσε, οι αποζημιώσεις που καλείται να δώσει το κράτος είναι τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί τα φαινόμενα που καταστρέφουν την αγροτική παραγωγή.

Το Σεπτέμβριο 2019 η Ελλάδα πήρε μια "πολύ τολμηρή απόφαση να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην απανθρακοποίηση και απολιγνιτοποίηση της ελληνικής οικονομίας, πολύ γρηγορότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα", ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη ότι από τις 34 πράσινες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, οι 24 αφορούν το υπουργείο Ενέργειας. Συνολικά θα αξιοποιηθούν 4,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ η συνολική μόχλευση των κεφαλαίων εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 8,5 δισ. ευρώ.

Σχεδιάζονται επενδύσεις που θα έχουν διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, κτιριακής αναβάθμισης, offshore αιολικά, πράσινα νησιά, ενώ ετοιμάζονται και σημαντικές παρεμβάσεις στις μεταφορές με την αντικατάσταση 2.000 ρυπογόνων ντιζελοκίνητων ταξί από νέα ηλεκτρικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις για τις ΑΠΕ που εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές από τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι "θα αντιμετωπιστούν και θα υπερκεραστούν με διάλογο και με τις τοπικές κοινωνίες", ενώ πρόσθεσε πως σύντομα θα υπάρχει ένα νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ.

"Υπάρχουν δήμαρχοι που καλοδέχονται την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας που δεν ενοχλεί και εν τέλει έχει οφέλη και για την τοπική κοινωνία," σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα προχωρά σε αναβαθμίσεις των ενεργειακών συνδέσεων της χώρας μας με γειτονικές χώρες. Προανήγγειλε ακόμη την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο για τη μεταφορά μόνο πράσινης ενέργειας.

Χ. Θεοχάρης: Ο τουρισμός είναι φέτος ο γιατρός της οικονομίας

"Ο τουρισμός είναι φέτος ο γιατρός της οικονομίας", ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

"Καταρχήν πάμε καλά. Ο φετινός Ιούνιος είναι καλύτερος σε αφίξεις από τον περσινό Ιούλιο", ανέφερε και πρόσθεσε πως το 50% της κρουαζιέρας που γίνεται στην Ευρώπη φέτος γίνεται στη χώρα μας.

"Η χώρα μας είναι στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία, οι δικές μας πρωτοβουλίες με το πράσινο πιστοποιητικό έχουν πείσει τις υπόλοιπες χώρες να πάρουν πρωτοβουλίες".

Σημείωσε ακόμη πως η ισορροπία είναι επίσης σημαντική και αυτό δείχνει το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που "άνοιξε με ένα σύστημα όχι τόσο ολοκληρωμένο και προσεκτικό και στην Αγγλία και η κατάσταση ξέφυγε μέσα σε τρεις εβδομάδες".

"Οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού περνάνε μέσα από την τήρηση των μέτρων και τον εμβολιασμό", σημείωσε. "Ο τουρισμός και όλη η οικονομία ζουν μια πολύ δύσκολη περίοδο. Η χώρα πρέπει να επιταχύνει την προσπάθεια την οποία κάνει, να βελτιώσει τους δείκτες της και για την υγεία μας και για την οικονομία μας και για τον τουρισμό μας".

Όπως τόνισε "χθες τεστάραμε πάνω από το 10% των ανθρώπων που μπήκαν στη χώρα και δε βρήκαμε ούτε ένα θετικό".

"Το ταμείο ανάκαμψης θα βοηθήσει και θα στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις να αυξήσουν το μέγεθος τους ώστε να πλησιάζουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να αλλάξουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε και τόνισε πως αυτό είναι πρόβλημα του τουρισμού, που έχει πολύ μικρές επιχειρήσεις. "Όσο δε μεγαλώνουν οι επιχειρήσεις είναι έρμαια της διαπραγματευτικής ισχύος απέναντι σε πολύ μεγαλύτερες παγκόσμιες επιχειρήσεις".

Επεσήμανε τέλος πως η Ελλάδα πραγματοποιεί μια σειρά από πολλαπλές δράσεις που τις ενώνει η στρατηγική κατεύθυνση επέκτασης σε νέους προορισμούς, επέκτασης στο χρόνο, με προσπάθεια να αναπτυχθεί ο τουρισμός και τους 12 μήνες το χρόνο και η πράσινη και ψηφιακή αναβάθμιση .

Θ. Σκυλακάκης: Η προσπάθεια του Ταμείου Ανάκαμψης ό,τι πιο φιλόδοξο έχει γίνει

Η προσπάθεια για μόχλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ό,τι πιο φιλόδοξο έχει πραγματοποιηθεί, τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως εξήγησε, οι πόροι που έχουμε είναι 17,8 δισ. επιδοτήσεις του Ταμείου και από τα δάνεια υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που εμείς δανειζόμαστε και αυτού που δανείζεται η Κομισιόν, δηλαδή περίπου μια μονάδα (1-1,5- 2 δισ ευρώ). Συνολικά δηλαδή είναι ένα ποσό της τάξεως των 19-20 δισ. ευρώ και στόχος είναι να πάμε κοντά στα 60 δισ. ευρώ με τη μόχλευση, δηλαδή να τα τριπλασιάσουμε.

"Είναι ότι πιο φιλόδοξο έχει γίνει. Δεν έχει προηγούμενο", επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

"Το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα έχει έναν ελέφαντα στο δωμάτιο, αυτός είναι η γκρίζα οικονομία", ανέφερε. "Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν τόσο οι φορολογικοί συντελεστές που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αποφάσισε ότι θα πάει στην οικονομία του ημίφωτος".

"Η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου είναι όλες οι επιχειρήσεις να αυξήσουν το μέγεθός του, να συνεργαστούν πολύ περισσότερο και να φορολογούνται πολύ λιγότερο", εξήγησε. έτσι μπορούν να σταματήσουν να ασχολούνται με τη φοροδιαφυγή- καθώς θα είναι χαμηλή η φορολογία -και να ασχολούνται με χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία και έρχονται.

Όσον αφορά την αγορά εργασίας, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι ήδη "παρουσιάζει σημεία ανάγκης αύξησης των μισθών και αυτός είναι ο υγιέστερος τρόπος για να αυξάνονται οι μισθοί".

"Αλλάζουν οι αμοιβές γιατί υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας από ότι προσφορά. Σε κάποια κομμάτια θα έχουμε μεγάλη αύξηση μισθών αλλά και ανάγκη να φέρουμε τους ανθρώπους που έχουμε πίσω. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ζωτική η ανάγκη για επάνοδο των ανθρώπων που έφυγαν", κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα