Μήνας αποφάσεων για Σχέδιο Ανάκαμψης και ρύθμιση οφειλών

Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 07:23
REUTERS/Regis Duvignau

Καύσωνας όλο τον Ιούλιο για το οικονομικό επιτελείο καθώς εντός του μήνα αναμένεται να ληφθεί η οριστική απόφαση, σε πολιτικό πλέον επίπεδο, για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, στη συνεδρίαση του Ecofin στις 13 Ιουλίου. Στη συνέχεια το Σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή ενώ παράλληλα θα τρέχουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της σύμβασης με την Κομισιόν προκειμένου να ακολουθήσει η εκταμίευση της προκαταβολής των περίπου 4 δισ. ευρώ (πρόσφατα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η εκταμίευση της προκαταβολής εκτιμάται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου). Παράλληλα, εντός των ημερών ξεκινά και η 11η αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας αρχικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αν και η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εκταμίευση κάποιου ποσού, έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και η πρόταση της κυβέρνησης για μια «νέα» ρύθμιση οφειλών. Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η σχετικές αποφάσεις να ανακοινωθούν, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό, εντός του καλοκαιριού. Στα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο είναι :

·       να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση σε έως 72 δόσεις για την εξόφληση των οφειλών προς την εφορία. Οι 24 άτοκες ή 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο που ισχύει για τις οφειλές των οποίων η πληρωμή έχει ανασταλεί έως το τέλος του έτους και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2022, δεν φαίνεται να επαρκούν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση και οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

·       να δοθεί, για ακόμα μια φορά, η δυνατότητα επανένταξης στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων σε όσους φορολογούμενους έχουν πληγεί από την πανδημία.

Με τους θεσμούς θα συζητηθούν επίσης και ζητήματα όπως οι στόχοι του προϋπολογισμού, οι αντοχές της οικονομίας για μέτρα στήριξης αλλά και για φοροελαφρύνσεις. Από την πλευρά των θεσμών, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι αλλά και του επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, έμφαση θα δοθεί στην πορεία περαιτέρω μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στις καταπτώσεις εγγυήσεων, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στην πλήρη λειτουργία του νέου πτωχευτικού νόμου και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κυβέρνηση έχει επισημάνει αρκετές φορές ότι θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις παράλληλα με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το Σεπτέμβριο και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Έως τότε θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για την πορεία βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας όπως η πορεία του ΑΕΠ. Όπως τόνισε μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος σημείωσε ότι παρά τις θετικές ενδείξεις που υπάρχουν, το υπουργείο Οικονομικών δεν αναθεωρεί τις προβλέψεις του για το 2021 (εκτιμάται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%) μέχρι να υπάρξει καλύτερη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το α΄ εξάμηνο από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ραλλού Αλεξοπούλου



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα