Ν. Ζηλανδία: Στα επίπεδα ρεκόρ του 7,75% τα επιτόκια

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007 08:14

ΣΤΗΝ αύξηση των επιτοκίων, στα επίπεδα ρεκόρ του 7,75%, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Ζηλανδίας, τα δεύτερα υψηλότερα μετά την Ισλανδία μεταξύ των χωρών που η πιστοληπτική τους ικανότητα βρίσκεται στο ΑΑΑ- λέγοντας ότι η ζήτηση για κατοικίες και οι δαπάνες των καταναλωτών, ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.

«Η αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίστηκε με την εσωτερική ζήτηση να αναπτύσσεται έντονα», ανέφερε ο διοικητής της Reserve Bank, Alan Bollard, σε σημερινή του ανακοίνωση στο Ουέλλινγκτον. Για πρώτη φορά σε έξι ανακοινώσεις ο Bollard παρέλειψε την παραπομπή για περαιτέρω αυξήσεις, αυξάνοντας τις εικασίες ότι έχει τελειώσει προς το παρόν με τα υψηλότερα επιτόκια.

Το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας υποχώρησε έως τα 74,21 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 74,49 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση των επιτοκίων. Στις 4:25 μ.μ. στο Ουέλλινγκτον το νόμισμα αγοράστηκε στα 74,77 σεντς του δολ. των ΗΠΑ.

Τέλος, οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 4,7% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών γάλακτος σε σκόνη και των του βουτύρου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5%, με αποτέλεσμα το ετήσιο εμπορικό έλλειμμα, να σημειώσει ελαφρά διαφοροποίηση στα 5,78 δισ. δολ. Ν. Ζηλανδίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα