Η Ταϊλάνδη ανοίγει το Πουκέτ στον τουρισμό

Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 11:12
UPD:11:17
REUTERS/JORGE SILVA

Το νησί του Πουκέτ στην Ταϊλάνδη άνοιξε ξανά σε ορισμένους ξένους τουρίστες, πάνω από ένα χρόνο μετά την πανδημία που ανάγκασε τη χώρα να κλείσει τα σύνορα της, πλήττοντας την οικονομία.

Περίπου 400 διεθνείς τουρίστες αναμενόταν να φτάσουν στο Πουκέτ την Πέμπτη, μέσω ενός προγράμματος που οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του τουριστικού κλάδου της χώρας.

Το πρόγραμμα, γνωστό ως «Phuket Sandbox», στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού απαιτώντας από τους τουρίστες να παραμείνουν στο νησί για 14 ημέρες εάν επιθυμούν να ταξιδέψουν σε άλλες περιοχές στην Ταϊλάνδη.

Οι κάτοικοι του Πουκέτ προτεραιοποιήθηκαν στον εμβολιασμό πριν από την επανέναρξη, και τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση είτε του εμβολίου της Sinovac είτε της AstraZeneca, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει το πιο σοβαρό ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι τώρα.

Η επιδημιολογική κατάσταση

Στο Πουκέτ, οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων παραμένουν σε μονοψήφια νούμερα και οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο θα τεθεί σε αναστολή εάν καταγραφούν περισσότερες από 90 περιπτώσεις σε μία εβδομάδα.

Στην υπόλοιπη χώρα, η Ταϊλάνδη αγωνίζεται να συγκρατήσει ένα τρίτο κύμα που ξεκίνησε τον Απρίλιο και έχει εξαπλωθεί από τα νυχτερινά κέντρα της Μπανγκόκ σε φυλακές, εργοστάσια και εργοτάξια.

Στην Μπανγκόκ και σε άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου, τα εστιατόρια είναι κλειστά εκτός από το φαγητό σε delivery. Τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα είναι επίσης κλειστά. Η χώρα ανέφερε ρεκόρ 57 θανάτων την Πέμπτη και 5.553 κρούσματα.

Περίπου το 10% του πληθυσμού της Ταϊλάνδης έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 4% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Το «Phuket Sandbox»

Το πρόγραμμα αντιμετώπισε προβλήματα με τις αλλαγές των κανόνων της τελευταίας στιγμής, με την έγκριση των τελικών κανονισμών πριν από ημέρες. Μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι τουρίστες από χώρες που θεωρούνται χαμηλού και μεσαίου κινδύνου θα επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο Πουκέτ και θα πρέπει να υποβάλουν αρνητικό τεστ Covid καθώς και άλλα έγγραφα.

Οι τουρίστες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα διάφορα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού κατά την άφιξη, συμπεριλαμβανομένου του να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται έξω. Θα πρέπει επίσης να μείνουν σε ειδικά, πιστοποιημένα ξενοδοχεία όπου το 70% του προσωπικού έχει εμβολιαστεί και να κατεβάσουν μια εφαρμογή παρακολούθησης στο τηλέφωνό τους.

Ενώ ο αριθμός των τουριστών που ταξιδεύουν στο Πουκέτ αυτή την εβδομάδα είναι ακόμα χαμηλός, υπάρχει η ελπίδα ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να προσφέρει ένα μοντέλο ασφαλούς τουρισμού στην Ταϊλάνδη, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης διεθνούς μάρκετινγκ στην Τουριστική Αρχή της χώρας, Siripakorn Cheawsamoot.

Οι πρώτες πτήσεις αναμένονται την Πέμπτη από το Κατάρ, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη.

«Δεν πρόκειται μόνο για τον αριθμό των αφίξεων της πρώτης ημέρας, αλλά για το πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των τουριστών, των ανθρώπων και της κυβέρνησης να επεκταθούν και σε άλλη περιοχή», είπε.

Προτείνεται να ανοίξει ξανά το νησί Σαμούι στις 15 Ιουλίου.

Η Ταϊλάνδη εξαρτάται σημαντικά από τον τουρισμό. Το 2019 την επισκέφτηκαν περίπου 40 εκατομμύρια ξένου τουρίστες, αλλά ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε μόλις στα 6,7 εκατομμύρια πέρυσι. Εκτιμάται ότι η Ταϊλάνδη έχασε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό.

Στο Πουκέτ, όπου η οικονομία εξαρτάται από ξένους τουρίστες, ο αντίκτυπος έγινε αισθητός σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις. Πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί μετά την πανδημία.

Ορισμένες επιχειρήσεις έχουν ανοίξει ξανά περιμένοντας τις αφίξεις της Πέμπτης, αν και περιοχές όπως η Πατόνγκ στη δυτική ακτή του Πουκέτ που είναι διάσημη για την τουριστική νυχτερινή ζωή, παραμένουν ασυνήθιστα ήσυχες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από The Guardian



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα