Από την έντυπη έκδοση
Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στις 9 Ιουλίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει σημαντική αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Ιούνιο. Οι ανατιμήσεις στα καύσιμα έχουν γίνει ιδιαίτερα αισθητές στην αγορά, ενώ για κατακόρυφες αυξήσεις κάνουν λόγο και οι έχοντες σχέση με τον χώρο της οικοδομής, καθώς διαπιστώνουν ότι οι ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου μετακυλίονται ταχύτατα στην τιμή λιανικής.
Στην αλυσίδα των στατιστικών ευρημάτων ήρθε να προστεθεί και η κατακόρυφη άνοδος στον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Μάιο. Η ετήσια αύξηση έφτασε στο 13,7% και δεδομένου ότι η παραγωγή προηγείται της κατανάλωσης, αυτή η μεταβολή αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή και στη λιανική, δηλαδή στον δείκτη τιμών καταναλωτή των επόμενων μηνών.
Νέα φάση
Όλα πλέον δείχνουν ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- κλείνει ο κύκλος του αποπληθωρισμού που προκάλεσε η πανδημία και μπαίνουμε σε φάση αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτό που μένει να φανεί είναι το αν αυτή η άνοδος θα αποδειχθεί πρόσκαιρη και συγκυριακή λόγω της αντίδρασης της αγοράς μετά την πτώση που προκάλεσε η πανδημία.
Ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατέγραψε αύξηση 13,7% τον Μάιο του 2021 σε σχέση με τον Μάιο του 2020 όταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα είχε καταγραφεί μείωση 11,8% συγκριτικά με τον Μάιο του 2019, προφανώς λόγω της πανδημίας και της κατάρρευσης που προκάλεσε η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Το rebound όμως των τιμών είναι ήδη εντυπωσιακό και αποτυπώνεται στους επιμέρους δείκτες.
Οι επιμέρους δείκτες
Ενδεικτικές είναι οι μεταβολές στους επιμέρους δείκτες τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς ο οποίος και αυξήθηκε κατά 26,8%. Αυτό το 26,8% στον δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς, προκλήθηκε από τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: +294,6%
- Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου: +126,3%
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: +95,8%
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: +35,7%
- Εξόρυξη μεταλλευμάτων: +14,9%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων: +13,0%
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: +6,6%
- Βιομηχανία τροφίμων: +1,9%
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: -2,0%
- Παραγωγή προϊόντων καπνού: -6,2%
Στον δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς, η αύξηση έφτασε στο 10,1%. Οι επιμέρους μεταβολές που οδήγησαν σε αυτό το ποσοστό ήταν οι εξής:
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: +71,3%
- Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη: +35,4%
- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: +10,3%
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: +9,0%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων: +7,0%
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: +4,3%
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: +2,8%
- Βιομηχανία τροφίμων: +1,5%
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: +1,4%
- Ποτοποιία: +1,2%