Στο 1,9% έπεσε ο πληθωρισμός της ευρωζώνης τον Ιούνιο

Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021 12:38
UPD:12:49
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μειώθηκε τον Ιούνιο καθησυχάζοντας προσωρινά τις ανησυχίες ότι το άνοιγμα του μπλοκ θα τροφοδοτήσει την αύξηση των τιμών, αν και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι πιέσεις θα ενταθούν ξανά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αναλυτικότερα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 1,9% τον Ιούνιο, πέφτοντας από το το 2% τον Μάιο.

Ο δομικός πληθωρισμός, ένα λιγότερο ευμετάβλητο μέτρο που αποκλείει τα πτητικά είδη όπως τα τρόφιμα και την ενέργεια, παρέμεινε στο 0,9%.

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρώπης έχει αναπτερωθεί καθώς μειώνονται οι μολύνσεις του νέου κορωνοϊού επιτρέποντας σε καταστήματα και εστιατόρια να ανοίξουν ξανά και να ξεκινήσουν τα καλοκαιρινά ταξίδια.

Ωστόσο, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις προσφοράς, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι θα αρχίσουν να εδραιώνονται οι απότομες αυξήσεις των τιμών.

Το Bloomberg Economics προβλέπει ότι οι ανοδικές πιέσεις θα επανεμφανιστούν από τον Αύγουστο.

Οι περισσότεροι policy makers  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστηρίζουν ότι η αύξηση των τιμών είναι προσωρινή και η υψηλή ανεργία και οι αδύναμες μεσοπρόθεσμες προοπτικές δικαιολογούν τη συνέχιση της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής τους πολιτικής.

Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα με αυξημένο ρυθμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τη δημοσιονομική τους στήριξη για την ανάκαμψη.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γεμρανίας, Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα ότι οι ανοδικές τάσεις για τις προοπτικές πληθωρισμού «κυριαρχούν».

Τα στοιχεία από τη Γερμανία την Τετάρτη έδειξαν ότι η ανεργία μειώθηκε τον Ιούνιο κατά σχεδόν διπλάσιο από το αναμενόμενο και η οικονομική εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα