Αλογοσκούφης: Θέλουμε να γίνεται λόγος για το ελληνικό μοντέλο ανάπτυξης

Πέμπτη, 26 Απριλίου 2007 19:33

Δεν είναι δυνατό να μεταφερθεί στα καθ' ημάς ακέραιο ένα άλλο ευρωπαϊκό μοντέλο, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του Συνεδρίου, που διοργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με θέμα «Ποιο μοντέλο θέλουμε για την Ευρώπη».

Ο Υπουργός είπε ότι είναι κοινή παραδοχή ότι η οικονομική πολιτική που εφαρμόσθηκε την δεκαετία του ΄80, που βασίσθηκε στη δημοσιονομική επέκταση, ήταν σε λάθος κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη έγινε χωρίς να έχει προετοιμασθεί επαρκώς η χώρα στο δημοσιονομικό πεδίο και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η σημερινή Κυβέρνηση ακολουθεί μια μεταρρυθμιστική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία επιτυχημένων πολιτικών που εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα, είπε, δεν αντιγράφει κάποιο υπόδειγμα και πρόσθεσε ότι θέλουμε να γίνεται λόγος στο μέλλον για το ελληνικό μοντέλο. Η αλλαγή που σημειώθηκε μετά το 2004 στην οικονομική πολιτική έγκειται, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, στο γεγονός ότι η ανάπτυξη βασίζεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα -στις επενδύσεις και τις εξαγωγές- και όχι στις δημόσιες δαπάνες, με παράλληλη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν, καθώς δεν έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου. Ειδικότερα, είπε, ότι πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις και η πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης, να συνεχισθεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό και να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Anders Borg, στην παρουσίασή του για το σουηδικό οικονομικό μοντέλο, επισήμανε τη σημασία των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση και τόνισε ότι ο δημόσιος τομέας της χώρας του υποστηρίζει πολιτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας. Βασική προτεραιότητα του σουηδικού μοντέλου είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας. Υπήρξαν περίοδοι χαμηλής παραγωγικότητας και μακροοικονομικών ανισορροπιών στην οικονομία της Σουηδίας. Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίσθηκαν με επιτυχία και τώρα η χώρα απολαμβάνει χαμηλό πληθωρισμό, υψηλό βιοτικό επίπεδο και μακροοικονομική σταθερότητα. Αποδίδεται μεγάλη σημασία στο σύστημα εκπαίδευσης και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, μιας σχετικά μικρής οικονομίας με ανάπτυξη βασισμένη κυρίως στον εξαγωγικό τομέα, υπήρξε ισχυρή ανάπτυξη την περίοδο 1995-2000, η οποία, όμως, δημιούργησε εφησυχασμό. Ο Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Fernando Teixeira dos Santos ανέφερε ότι την περίοδο 2000-2005 η οικονομία της χώρας του εισήλθε σε ύφεση, λόγω της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου και της χαμηλής οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε., όπου κατευθύνεται το 80% των εξαγωγών της Πορτογαλίας. Η ένταξη των νέων χωρών στην Ε.Ε. συνετέλεσε, εξ άλλου, στη μείωση των ξένων επενδύσεων στη χώρα. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται τώρα στην Πορτογαλία δίνουν βαρύτητα στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την έρευνα και ανάπτυξη, την υγειονομική περίθαλψη και το ασφαλιστικό σύστημα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας Donald McNally, τόνισε ότι χρειάστηκε πολυετής σκληρή προσπάθεια για να φτάσει η χώρα του να έχει ένα επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο. Αποδόθηκε μεγάλη σημασία στην υψηλού επιπέδου και συνεχή εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού της χώρας και στην τόνωση του επιχειρηματικού κλίματος -με διασφάλιση της ευελιξίας στις αγορές, με μείωση της φορολογίας και απλοποιημένες κανονιστικές ρυθμίσεις- παράλληλα με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Στη Μάλτα, όπως τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας Tonio Fenech, έχει επιτευχθεί σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση -το έλλειμμα μειώθηκε από 10,2% του ΑΕΠ το 2003 στο 2,6% το 2006- ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 2,4% και η ανεργία στο 4,8%. Η οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στη βιομηχανία και τον τουρισμό, καθώς και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη μεταφορά τεχνολογίας και στην ανάπτυξη της πληροφορικής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα