Ιράν:Καμία απόφαση για την παράταση της συμφωνίας παρακολούθησης με τον ΔΟΑΕ

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 12:16
UPD:12:18
REUTERS/LISI NIESNER

Το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για παράταση ή μη παράταση συμφωνίας παρακολούθησης με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ).

"Ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με συμφωνία ή μη, ή πώς να συνεχίσουμε ή όχι τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας", δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Σάββατο Χατιτζάντεχ σε τακτική ενημέρωση.

Τον Φεβρουάριο, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI) και ο ΔΟΑΕ συμφώνησαν για μια τριμηνιαία συμφωνία παρακολούθησης, ώστε να δοθεί χρόνος στους διαπραγματευτές να αναβιώσουν πιθανώς την πυρηνική συμφωνία του 2015. Ωστόσο, μετά την περίοδο των τριών μηνών οι διαπραγματευτές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναζωογόνηση του JCPOA. Για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους διαπραγματευτές, η συμφωνία παρακολούθησης παρατάθηκε για έναν ακόμη μήνα. Η προθεσμία έληξε στις 24 Ιουνίου.

Η συμφωνία του Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε τότε από τον ΔΟΑΕ και τον AEOI, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν: 1. Ότι το Ιράν συνεχίζει να εφαρμόζει πλήρως και χωρίς περιορισμούς τη Συνολική Συμφωνία Διασφαλίσεων με τον ΔΟΑΕ όπως και πριν. 2. Σε μια προσωρινή διμερή τεχνική κατανόηση, συμβατή με το Νόμο, σύμφωνα με την οποία ο ΔΟΑΕ θα συνεχίσει τις απαραίτητες δραστηριότητες επαλήθευσης και παρακολούθησης για έως και 3 μήνες (σύμφωνα με το τεχνικό παράρτημα). 3. Να παρακολουθεί τακτικά την τεχνική κατανόηση για να διασφαλίζει ότι συνεχίζει να επιτυγχάνει τους σκοπούς της. "

Η παρακολούθηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν γίνεται τώρα με βάση τη συνολική συμφωνία διασφαλίσεων (CSA).

Η απόφαση μείωσης της παρακολούθησης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του ΙΑΕΑ μετά από επικύρωση από το ιρανικό κοινοβούλιο στα τέλη του περασμένου έτους ως αντίποινα για την κατάργηση του JCPOA από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επιβολή παράνομων κυρώσεων.

Εάν αποκατασταθεί η πυρηνική συμφωνία και αρθούν οι κυρώσει το Ιράν θα επιστρέψει στους αρχικούς όρους της πολυμερούς συμφωνίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα