γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η συσσώρευση θα είναι σύμφωνα με την πλειονότητα των εκτιμήσεων των εγχώριων αναλυτών η πιθανότερη εξέλιξη στις συνεδριάσεις της εβδομάδας που ξεκινά με κεντρικό θέμα την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ. Για αρκετούς μια συσσώρευση στα επίπεδα που όρισαν έξη συνεδριάσεις, από τις 26 Απριλίου ως τις 6 Μαΐου, ήταν αναμενόμενη. Καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής ενόψει της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΑΛΦΑ. Έτσι ερμηνεύεται η υποχώρηση του μέσου ημερήσιου τζίρου χαμηλότερα από τα 60 εκατ. ευρώ και θεωρήθηκε αναμενόμενη, λόγω των απαιτήσεων της ΑΜΚ που έχει μέγεθος 800 εκατ. ευρώ. Διότι έχουν προηγηθεί η ΑΜΚ της ΠΕΙΡ στο 1,3 δις ευρώ, η ΑΜΚ της ΑΡΑΙΓ 60 εκατ. ευρώ, Costamare 100 εκατ. ευρώ, ομόλογο ΔΕΗ 650 εκατ. ευρώ, ομόλογο Motor Oil 200 εκατ. ευρώ, ομόλογο Μυτιληναίος 500 εκατ. ευρώ. Υπήρξε δηλαδή, πρόσφατα, μερική αφαίμαξη από την καθημερινή ρευστότητα της Αθηναϊκής αγοράς.
Το εξάμηνο ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται 12% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Μεταξύ 28 και 30 Ιουλίου θα τρέξει το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank, με το χαμηλό του εύρους τιμής να ανακοινώνεται σήμερα, ενώ την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. της Σωληνουργίας Τζιρακιάν. Χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται από την Δευτέρα η Έλτον Χημικά, την Τρίτη οι Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ΟΛΘ και ΕΥΔΑΠ.
Παράλληλα περιλαμβάνει τις ανακοινώσεις για τους δείκτες υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) Ιουνίου της Μarkit σε Κίνα, Ευρωζώνη και ΗΠΑ, στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουνίου στην Ευρωζώνη και των θέσεων εργασίας στον Ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ την Τετάρτη, καθώς και του δείκτη ανεργίας για τον Ιούνιο στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Δηλαδή σημαντικά γεγονότα που θα δώσουν τον τόνο στις Διεθνείς Αγορές.
Την άποψή μας για τη συνέχεια την εκφράσαμε πρόσφατα, αλλά εγκαίρως: “Οι συναλλαγές ως και την δεύτερη βδομάδα του Ιουνίου ενσωμάτωσαν στις αποτιμήσεις το σύνολο σχεδόν των θετικών προσδοκιών. Αυτό μάλλον βλέπουν με τη δική τους ανάλυση οι μεγάλοι ξένοι Οίκοι, που από τις παροτρύνσεις έχουν περάσει σε προτροπή για ουδέτερη στάση. Το ουδέτερο ως χαρακτηρισμός δεν τρομάζει, αλλά κρύβει μηδενισμό των προσδοκιών για πιθανή υπερ-απόδοση. Αλλά αν έχουμε, σε αυτή την εποχή, αυτή την στάμπα σαν αγορά, καλό είναι να την ανατρέψουμε”.
Διαφορετικά, θα έχουμε για αρκετές εβδομάδες μια αγορά που θα κουράσει η μιζέρια των ρυθμών στις συναλλαγές και η συσσώρευση, που μπορεί να είναι άλλοτε ανοδική και άλλοτε πτωτική. Διότι για αίτια έξω από τα χρηματιστηριακά δεδομένα, οι διαχειριστές με χαρτοφυλάκια που αποσκοπούν σε αποδόσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα δεν πρόκειται να κοιτάξουν προς την Αθήνα. Γιατί κοιτάνε ξανά με προσοχή την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη. Το στέλεχος Δέλτα+ αποτελεί ένα καινούργιο άγνωστο χ στην υπόθεση της απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας στη γηραιά ήπειρο, ενώ είναι βέβαιη αρνητική παράμετρος στην τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας. Αν δεν υπάρξει από το επιστημονικό πεδίο μια καταλυτικά λυτρωτική είδηση, ο βραχνάς του 4ου κύματος θα ισχύει μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.
Αρκετοί θεωρούν πως οι εξελίξεις στις επερχόμενες ΑΜΚ για ΑΛΦΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ μπορούν να προσφέρουν αρκετές συγκινήσεις, σε διαχειριστές κεφαλαίου που κινούνται με κριτήρια άμεσα σχετιζόμενα με το κυνήγι του βραχυπρόθεσμου κέρδους. Όλοι χωράνε, αρκεί να συμμετέχουν ενεργά για να μεγαλώσουν με την είσοδό τους οι διακυμάνσεις. Καθώς το περιορισμένο εύρος της περασμένης εβδομάδας αποκάλυψε ότι : “…ενώ δεν υπάρχει διάθεση για αγορές τίτλων αν δεν συντρέχουν λόγοι που να αφορούν συγκεκριμένες μετοχές, δεν υπάρχει και διάθεση για ξεφόρτωμα. Ακόμα και όταν η υπερβάλλουσα προσφορά, αναγκάζει τον ΓΔ να αναζητά πυθμένα. Για αυτό οι προς πώληση μετοχές μαζεύονται σε επίπεδα τιμών που φέρνουν το μέσο όρο σε μικρή απόσταση από το ανώτερο μέρας. Οδηγώντας σε συνεδριάσεις με πολύ μικρό εύρος διακύμανσης”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Όσο συνεχίζεται η άνοδος, οι επενδυτικές επιφυλάξεις θα αυξάνονται
Μετά την τρομάρα που διαπέρασε την επενδυτική βιομηχανία από την φυγή από το μετοχικό ρίσκο λόγω ανησυχιών, ότι η Fed ενδέχεται να δώσει τέλος στις πολιτικές της για παροχή φθηνής ρευστότητας νωρίτερα από το αναμενόμενο, ακολούθησαν τα ρεκόρ βίου την εβδομάδα που πέρασε. Αλλά μια ματιά κάτω από τη λαμπρότητα των επιδόσεων αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σημάδια για αύξηση των επιφυλάξεων, σχετικά με την εκτίναξη της μεταβλητότητας, ενόψει της δημοσίευσης σημαντικών μακροοικονομικών δεδομένων αλλά της ανακοίνωσης της εταιρικής κερδοφορίας δεύτερου τριμήνου.
Η αποτύπωση της αισιοδοξίας
Στο τέλος της εβδομάδας η Wall Street σημείωσε μεγάλα κέρδη, με τον δείκτη S&P 500 να κλείνει σε ρεκόρ υψηλών βίου και οι μετοχές παγκόσμια τελείωσαν επίσης σε υψηλό όλων των εποχών, ενώ οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα. Ο δείκτης μετοχών της MSCI σε ολόκληρο τον κόσμο έκλεισε στις 721,91 μονάδες σε ιστορικό ρεκόρ υψηλών. Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,13%, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα μετά από έντονες διακυμάνσεις με κέρδη πάνω από 1,2%. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών βάσει του MSCIEF αυξήθηκαν 0,89%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έκλεισε περίπου 1% υψηλότερα, ενώ στην Ιαπωνία ο Nikkei αυξήθηκε 0,66%.
Για να προκύψει αυτή την εικόνα υπήρξε συνδυασμός συμπερασμάτων. Προέκυψαν καθώς εκτιμήθηκε θετικά η είδηση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε διακομματική συμφωνία για τη νομοθέτηση προγράμματος δαπανών σε έργα υποδομής Το σχέδιο αποτιμάται σε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια για οκτώ χρόνια, εκ των οποίων 579 δισεκατομμύρια δολάρια είναι νέες δαπάνες. Ο S&P 500 εμφάνισε το ισχυρότερο εβδομαδιαίο κέρδος από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς οι μετοχές της Nike και των τραπεζών αυξήθηκαν και τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αυτά απόδιωξαν τις ανησυχίες για μια ξαφνική μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ανά μήνα από την Federal Reserve.
Τα τελευταία δεδομένα επί των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο. Αλλά ο Δομικός PCE αυξήθηκε 3,4% σε ετήσια βάση, πάνω από το 2% το επίπεδο στόχο από την πλευρά της Fed. Οι αντιδράσεις των αγοραίων συνοψίζονται στα ακόλουθα: "Τα οικονομικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν σήμερα το πρωί ήταν ανάμεικτα, αλλά οι πιο σημαντικές ενδείξεις για τον πληθωρισμό ήταν είτε σύμφωνες είτε ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες". Δήλωσε ο Paul Hickey της Bespoke Investment Group. "Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν μια άλλη ψήφος εμπιστοσύνης ότι ο πληθωρισμός είναι φαινόμενο που αφορά στο μεταβατικό στάδιο για την ανάπτυξη". Τόνισε ο Edward Moya, αναλυτής στην OANDA. “Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα παραμείνει αυξημένος για δύο έως τέσσερα χρόνια και μόνο μια πτώση της αγοράς θα εμποδίσει τις κεντρικές τράπεζες να περάσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής τους επόμενους έξι μήνες”. Δήλωσε ο Michael Hartnett της BofA.
Η δήλωση που έκανε τη διαφορά ήταν από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης Eric Rosengren την Παρασκευή. “Μια συσσώρευση απειλών της χρηματοοικονομικής σταθερότητας που συνδέεται με το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πισωγύρισμα που διακόπτει την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εμποδίζει την επιστροφή στη μέγιστη απασχόληση”.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου, μόνο ένας εκ των δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισε απώλειες, έξη υποχωρούν τον Ιούνιο, αλλά δεν προέκυψε κάποιος με αρνητική απόδοση έτους. Ο S&P500 με εβδομαδιαία μεταβολή +2,74%, τον Ιούνιο κέρδισε +1,82% και στο 2021 αποδίδει +13,88%. Ο Dow, είχε άνοδο +3,44% στη βδομάδα, τον Ιούνιο έπεσε -0,28%, με επίδοση +12,51% στο 2021. Ο S&P400 είχε μεταβολή +4,39%, τον Ιούνιο υποχωρεί -0,04% ενώ εμφάνισε επίδοση στο 2021 +18,20%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης με εβδομαδιαία κέρδη +4,32% τον Ιούνιο κερδίζει +2,88% και στο 2021 εμφάνισε κέρδη +18,21%. Ο δε Nasdaq, είχε μεταβολή +2,35%, τον Ιούνιο κερδίζει +4,45% ενώ στο 2021 αποδίδει +11,42%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +1,69% στη βδομάδα, τον Ιούνιο κερδίζει +1,62% και στο έτος αποδίδει +10,46%. Ο DAX κέρδισε +1,04%, τον Ιούνιο κερδίζει +1,21% και στο έτος αποδίδει +13,77%, ο CAC είχε μεταβολή +0,82%, τον Ιούνιο κερδίζει +2,73,% και στο 2021 κερδίζει +19,30%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας είχε άνοδο +0,89%, τον Ιούνιο υποχωρεί -0,59% και στο έτος έχει επίδοση +12,65%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε μεταβολή +1,16%, τον Ιούνιο κερδίζει +1,35% με ετήσια επίδοση +14,74%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 ενισχύθηκε κατά +1,23% τον Ιούνιο κερδίζει +2,43% με ετήσια μεταβολή +14,69%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -0,53%, διαμορφώνοντας επίδοση έτους +6,92%, όταν ο IPC του Μεξικού εμφάνισε μεταβολή +0,46%, και στο 2021 αποδίδει +14,71%. Ο χρυσός με μεταβολή +1,01%, βρέθηκε στα 1781,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση έτους -6,30%. Άνοδος κατά +3,50%, για το πετρέλαιο Crude που έκλεισε στα 74,00 δολάρια το βαρέλι. Στο έτος ενισχύεται κατά +52,83%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,35%, έχει απόδοση στο 2021 +6,20%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε άνοδο +1,07%, και η απόδοση στο 2021 είναι +14,94%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία βρέθηκε ψηλότερα κατά +1,11% και στο έτος κερδίζει +10,56%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +1,69%, και στο έτος αποδίδει +7,55%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,34%, ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης και κατέληξε με κέρδη +3,87% στο 2021.
Μεγαλώνουν και οι επιφυλάξεις
Αναλυτές της JP Morgan σε πρόσφατο σημείωμα ανέφεραν: Κάτω από την επιφάνεια, υπάρχουν στην εικόνα της αγοράς σημάδια πως οι επιφυλάξεις μεγαλώνουν. Το ενδιαφέρον για short στοιχήματα για το διασημότερο ETF για τον S&P 500, το SPDR S&P 500 ETF Trust, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους μετά από τη συνάντηση της Fed της προπερασμένης εβδομάδας. Υποδηλώνοντας, ότι οι επενδυτές έχουν προσθέσει περισσότερη προστασία για την περίπτωση μιας αρνητικής εξέλιξης στην πορεία του πιο αντιπροσωπευτικού μετοχικού δείκτη στον κόσμο.
Ταυτόχρονα, τα κέρδη αυτού του μήνα προήλθαν από περισσότερο επιλεκτικές τοποθετήσεις, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν ως αγοραστές στις μετοχές των μεγάλων εταιριών του τεχνολογικού κλάδου που οδήγησαν τις αγορές υψηλότερα πέρυσι αλλά και για το μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας.
Ορισμένοι επενδυτές θεωρούν όσα συνέβησαν την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, με τη συντονισμένη βουτιά σε όλους τους βασικούς δείκτες των χρηματιστηρίων, εκτός των οριακών κερδών σε Ιαπωνία και Ν Κορέα, ένδειξη της εξασθένησης της εμπιστοσύνης στην ευρύτερη αγορά. «Η αγορά έχει ίσως αποφύγει μερικές εκρήξεις φόβου και καθώς κοιτάζουμε προς το δεύτερο εξάμηνο... πιθανώς να υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι στο επόμενο διάστημα από ό, τι πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε ο James Ragan, διευθυντής της ανάλυσης για τη διαχείριση πλούτου στην D.A. Davidson.
Οι ανησυχίες των επενδυτών περιλαμβάνουν τη συζήτηση, σχετικά με το αν ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα διατηρηθεί αρκετά, για να αναγκάσει την Fed να ξεκινήσει μια ταχύτερη από το αναμενόμενο ανατροπή των πολιτικών της για την παροχή φθηνού χρήματος. Το κύριο μέτρο επί του πληθωρισμού για τη Fed σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 1992, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής. Αναμένεται επίσης από την Barclays και πολλούς άλλους, το δεύτερο τρίμηνο να σηματοδοτήσει το αποκορύφωμα για την αύξηση των οικονομικών και εταιρικών κερδών των ΗΠΑ. Η διαπίστωση αυτής της εξέλιξης θα μπορούσε να προκαλέσει την ανησυχία της αγοράς, καθώς αργά ή γρήγορα θα φανεί, ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη.
Η αισιόδοξη προσέγγιση
Η υποχώρηση μετά την απόφαση – έκπληξη από τη Fed δεν είχε συνέχεια. Ήταν απλά, μια υπενθύμιση όσων συνέβησαν τρεις φορές στο παρελθόν, όταν η Fed με αποφάσεις της προκάλεσε ταραχές στα χρηματιστήρια, λόγω της προσδοκίας για στροφή προς πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του Μαΐου 2013, του Ιανουαρίου 2016 και του Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.
Τα καλά νέα είναι ότι η περίοδος αναφοράς κερδών του 2ου τριμήνου, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, είναι πιθανό να δείξει ότι τα κέρδη στις εταιρίες του S&P 500 αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 60% ετησίως. Σύμφωνα με την Refinitiv IBES τα κέρδη τους αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 37% φέτος και σχεδόν 12% τον επόμενο χρόνο,. Στο δεύτερο τρίμηνο, για το οποίο οι αναφορές θα κατακλύσουν τα νέα στα μέσα Ιουλίου, αναμένει, να αυξηθούν τα κέρδη κατά 65%.
Οι αποδόσεις στα ομόλογα ΗΠΑ παραμένουν ιστορικά χαμηλές, με την απόδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς στο 1,52% περίπου από 1,7% στα μέσα Μαΐου, συμβάλλοντας στην αύξηση της γοητείας των μετοχών σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις. Ωστόσο, μόνο το 47% των μετοχών του S&P 500 παρέμειναν πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των 50 ημερών, με το κλείσιμο της Πέμπτης, σε σύγκριση με το 91% των μετοχών πάνω από αυτό το επίπεδο όταν ο δείκτης σημείωσε ρεκόρ στα μέσα Απριλίου. Σύμφωνα με τον Keith Lerner, της Truist Advisory Services που κατέληξε: "Εάν δεν είστε στις λίγες μετοχές που τα πηγαίνουν καλά, μπορεί να πάτε πολύ χειρότερα από τον δείκτη αναφοράς".
Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να έχει αρχίσει να ενσωματώνει στις αποτιμήσεις την προοπτική ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τον ισολογισμό της νωρίτερα και όχι αργότερα κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Πράγμα που σημαίνει ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα το επόμενο έτος.
ΧΑ
Εβδομάδα προετοιμασίας για το φινάλε του εξαμήνου
Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με τη συσσώρευση της αγοράς μεταξύ των 903 και 915 μονάδων, λειτούργησε ως εμπόδιο στην υποχώρησή της χαμηλότερα από το αποδεκτό, από την αγοραία συναίνεση, ως ισχυρό επίπεδο στήριξης των 903 μονάδων. Βέβαια, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,24%, η σύγκριση με τις μεταβολές των χρηματιστηριακών δεικτών σε παγκόσμια κλίμακα υπογραμμίζει την εσωστρέφεια που καθόρισε τα επενδυτικά κριτήρια καθώς είναι, για παράδειγμα, υποπολλαπλάσια του +1,23% του πανευρωπαϊκού StoxxEurope 600.
Μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας την Τρίτη είχε τζίρο 60,480 ευρώ, με πακέτα αξίας 8,268 εκατ. Το βασικό χαρακτηριστικό της ήταν, ότι ώθησαν τον ΓΔ ψηλότερα, τα κέρδη των ΑΡΑΙΓ +3,86%, ΕΧΑΕ +2,40%, ΕΕΕ +2,20%, ΕΥΔΑΠ +1,40%, και ΟΤΕ +1,33%. Ο ΔΤΡ κέρδισε +0,54% αν και οι ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ έκλεισαν με κέρδη και οι ΕΤΕ ΠΕΙΡ με απώλειες. Έτσι ο ΓΔ με μεταβολή +0,28% οδηγήθηκε στις 908,10 από 905,55 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2196,22 από 2192,16 μονάδες με μεταβολή +0,19%. Την Τετάρτη, είχαμε την εμφάνιση του ανώτερου εβδομάδας για τους βασικούς δείκτες και το μοναδικό κλείσιμο πάνω από τις 910 μονάδες, όπου με κέρδη άνω του +2%, ξεχώρισαν, η ΑΛΦΑ +2,25% και οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΧΑ. Ο τζίρος όμως υποχώρησε στα 44,717 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 1,983 εκατ. και ο ΓΔ με μεταβολή +0,25% οδηγήθηκε στις 910,34 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2201,23 με άνοδο +0,23%. Την Πέμπτη ήταν η τελευταία μέρα – ευκαιρία για την αγορά μετοχών της ΑΛΦΑ που έδιναν το δικαίωμα, στον αγοραστή, της συμμετοχής στην ΑΜΚ με τα προνόμια του παλαιού μετόχου. Για αυτό ήταν η μόνη Τραπεζική μετοχή του FTSE25 με άνοδο +0,61%, με αποτέλεσμα ο ΔΤΡ να υποχωρήσει -0,21%. Ο τζίρος έφθασε τα 63,478 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 10,281 εκατ. και ο ΓΔ, με μεταβολή -0,05% οδηγήθηκε στις 909,84 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2199,28 με οριακή πτώση -0,09%. Αλλά η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 63,364 από 63,868 δις ευρώ.
Την Παρασκευή, με χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον ο τζίρος έπεσε στα 55,746 ευρώ, με πακέτα αξίας 14,388 εκατ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος τζίρος να περιοριστεί στα 56,11 εκατ. ευρώ και τη μέση αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 8,73 εκατ. Ήταν η σύνοδος στην οποία εμφανίστηκε το χαμηλό εβδομάδας για τον ΓΔ στις 903,36 μονάδες και έτσι διαμορφώθηκε η στενότατη εβδομαδιαία διακύμανση με την απόσταση υψηλού - χαμηλού στο 1,27%. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους άνω του +2% ΜΥΤΙΛ +3,88% ΜΠΕΛΑ +2,80%, ΑΡΑΙΓ +2,48% και για τις απώλειες οι ΟΤΕ -4,87%, ΑΛΦΑ -1,71%, ΕΛΧΑ -1,43%, ΤΙΤC -1,08%. Ο ΓΔ με μεταβολή -0,23% οδηγήθηκε στις 907,76 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2195,46 με απώλειες -0,17%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση οδηγήθηκε στα 63,664 από 63,535 δις ευρώ την Παρασκευή 18 Ιουνίου. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς κατέληξε πρακτικά αμετάβλητη στο 0,847% από 0,840% στις 18/6.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +0,24%, ενώ στον μήνα η επίδοση διαμορφώθηκε στο +1,44%, με επίδοση για το έτος +12,21%, ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,15%, στον μήνα αποδίδει +1,31% και στο 2021 +13,48%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,10%, στον μήνα κερδίζει +3,26% και αποδίδει στο 2021 +30,61%.
Η εικόνα της μεταβολής των αποτιμήσεων των blue chip μετά την τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου, που προσέφερε ως τώρα μικρά κέρδη στους βασικούς δείκτες και πολύ μεγαλύτερα στον FTSEM, υπογραμμίζει τη διάθεση για τα οριστεί η κατάλληλη – δίκαιη ανά εταιρία κεφαλαιοποίηση στο τέλος του εξάμηνου.
Για αυτό εντοπίζονται 8 με σημαντικά κέρδη, σε σχέση με τις μεταβολές των ΓΔ και 25άρη και άλλα 8, με υπολογίσιμες απώλειες. Στους νικητές της εβδομάδας η ΑΡΑΙΓ με +6,43% ενώ τον Ιούνιο αποδίδει +1,94%, ΛΑΜΔΑ +3,20% (+9,20% τον Ιούνιο), ΑΛΦΑ +2,05% (+2,05% τον Ιούνιο), ΜΠΕΛΑ +2,01% (-8,13% τον Ιούνιο), ΕΕΕ +1,48% (+3,86% τον Ιούνιο), ΤΕΝΕΡΓ +1,35% (+2,22% τον Ιούνιο), ΕΥΡΩΒ +1,20% (+12,04% τον Ιούνιο), ΕΧΑΕ +1,20% (+0,36% τον Ιούνιο). Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες οι ΕΛΧΑ -3,27% (-3,50% στο μήνα), ΤΙΤC -2,94% (-6,88% στο μήνα), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,97% (+5,33% στο μήνα), ΟΤΕ -2,06% (-0,37% στο μήνα), ΜΟΗ -1,96% (+6,93% στο μήνα), ΑΔΜΗΕ -1,87% (-2,05% στο μήνα), ΠΕΙΡ -1,77% (-2,03% στο μήνα).
Με θετικές αλλά οριακές μεταβολές σε εβδομάδα και μήνα βρέθηκαν οι ΕΥΔΑΠ +0,93% και -1,37%, ΕΛΠΕ +0,47% και +1,59%, ΟΠΑΠ +0,08% και +0,70% με αποτέλεσμα να μπορεί να αλλάξει την μηνιαία απόδοση η τριάδα των συνεδριάσεων του Ιουνίου στην τρέχουσα εβδομάδα. Τα έξη που απέμειναν εμφάνισαν εβδομαδιαία μεταβολή από -0,10% ως -0,75% και ήταν ΜΥΤΙΛ -0,13% (+2,73% στο μήνα), ΣΑΡ -0,34% (+0,91%), ΟΛΠ -0,40% (-3,65%), ΔΕΗ -0,43% (+1,10%), ΕΤΕ -0,55% (-2,09%), και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,72% (-0,62%).
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Διατήρησαν την κυριαρχία τους τα short στοιχήματα
Δεν άλλαξαν τις προσδοκίες τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση οι traders στα παράγωγα. Η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με τη συσσώρευση της αγοράς μεταξύ των 903 και 915 μονάδων, λειτούργησε ως εμπόδιο στην υποχώρησή της χαμηλότερα από το αποδεκτό, από την αγοραία συναίνεση, ως ισχυρό επίπεδο στήριξης των 903 μονάδων. Βέβαια, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,24%, η σύγκριση με τις μεταβολές των χρηματιστηριακών δεικτών σε παγκόσμια κλίμακα υπογραμμίζει την εσωστρέφεια που καθόρισε τα επενδυτικά κριτήρια καθώς είναι, για παράδειγμα, υποπολλαπλάσια του +1,23% του πανευρωπαϊκού StoxxEurope 600.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 0,94 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 3,82 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:31 και ήταν οι 2198,66 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 2181,93 μονάδες, εμφανίστηκε στις 12:12. Το κλείσιμο στις 2195,46 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,17% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,140 εκατ. ευρώ.
Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο κέρδη +0,24%, ενώ στον μήνα η επίδοση διαμορφώθηκε στο +1,44%, με επίδοση για το έτος +12,21%, ο FTSE25 ενισχύθηκε κατά +0,15%, στον μήνα αποδίδει +1,31% και στο 2021 +13,48%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή +2,10%, στον μήνα κερδίζει +3,26% και αποδίδει στο 2021 +30,61%.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 313 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 2183,00 μονάδες χαμηλό στις 2161,00 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2183,00 και τιμή κλεισίματος στις 2169,00 και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν στα 5532 από 5535. Διακινήθηκαν επίσης 50 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2177,00 μονάδες κατώτερο τις 2159,75 και τελευταίες πράξεις στις 2177,00 και κλείσιμο στις 2164,75 από 2168,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 70 από 61 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε στα δικαιώματα πώλησης. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουλίου άλλαξαν χέρια 23 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς, Αυγούστου, ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου διακινήθηκαν 196 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Αυγούστου εμφανίστηκε όγκος 90 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες.
Η εικόνα της μεταβολής των αποτιμήσεων των blue chip μετά την τέταρτη εβδομάδα του Ιουνίου, που προσέφερε ως τώρα μικρά κέρδη στους βασικούς δείκτες και πολύ μεγαλύτερα στον FTSEM, υπογραμμίζει τη διάθεση για τα οριστεί η κατάλληλη – δίκαιη ανά εταιρία κεφαλαιοποίηση στο τέλος του εξάμηνου.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν δραματικά και στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΑΛΦΑ με όγκο 5259 από 1403 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,10 από 1,07 ευρώ και 25.549 από 22.638 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 2793 από 2174 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,52 ευρώ και 343.466 από 341.838 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1980 από 1041 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,56 από 2,51 ευρώ και 30.952 από 28.488 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 581 από 1174 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,857 από 0,857 ευρώ με 37.607 από 37.643 ανοικτά ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 398 της ΜΥΤΙΛ για τη σειρά Σεπτεμβρίου ακολούθησαν τα 255 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΛΑΜΔΑ και τα 219 για ΜΠΕΛΑ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo παρέμεινε χαμηλό και αφορούσε στα 105 συμβόλαια για ΠΕΙΡ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Τσούρτης από το τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec
Ο Γενικός Δείκτης δεν ακολουθεί την ανοδική τάση των Διεθνών Αγορών και συνεχίζει να συσσωρεύει μεταξύ 900 και 920 μονάδων, λόγω των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των Alpha BankΑΛΦΑ -1,71% και Ελλάκτωρα, οι οποίες θα αντλήσουν ρευστότητα σχεδόν €1 δισ. από την αγορά. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός ανοδικός καταλύτης, που θα βοηθήσει τον ΓΔ να υπερβεί τις 920 μονάδες και να κινηθεί προς τις 950 και τις 1.000 μονάδες. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank όρισε την ανώτατη τιμή ανά νέα μετοχή, που θα διατεθεί στα πλαίσια της συνδυασμένης προσφοράς σε €1,20 και ως ημερομηνία καταγραφής για την κατά προτεραιότητα κατανομή την 28η Ιουνίου 2021. Η δημόσια προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της εβδομάδας, ενώ η παράδοση των νέων μετοχών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου. Είμαστε θετικοί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στα παρόντα και χαμηλότερα επίπεδα τιμών, για τις μετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίου. Επίσης, είμαστε θετικοί για την συμμετοχή των Επενδυτών στην αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank.
Ο Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.
Το “πλατύσκαλο” των 900 μονάδων, στάθηκε ικανό να απορροφήσει τις ήπιες πιέσεις που εκδηλώθηκαν μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι Επενδυτές φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank. Είναι αναμενόμενο μια αύξηση κεφαλαίου του μεγέθους των 800 εκατ. ευρώ, να απαιτεί ρευστότητα που επηρεάζει την δυναμική της Αγοράς, πόσο μάλλον όταν η αύξηση έρχεται μετά από σημαντικές εταιρικές πράξεις (Τράπεζα Πειραιώς 1,3 δισ. ευρώ, Aegean Air 60 εκατ. ευρώ, Costamare 100 εκατ. ευρώ, Ομόλογο ΔΕΗ 650 εκατ. ευρώ, Motor Oil ομόλογο 200 εκατ. ευρώ, ομόλογο Μυτιληναίος 500 εκατ. ευρώ, κ.λ.π.) που όσο να ‘ναι, τράβηξαν κάποια ρευστότητα από την καθημερινότητα του Χ.Α.
Την ίδια στιγμή ο Γενικός Δείκτης είχε να αντιμετωπίσει σημαντικές αποκοπές μερισμάτων από Δεικτοβαρείς τίτλους, που λειτούργησαν ανασταλτικά στην συνέχιση της ανόδου των προηγούμενων εβδομάδων. Από την άλλη πλευρά, η εβδομάδα κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν στο επιχειρηματικό πεδίο, καθώς ανακοινώθηκαν οι υπογραφές των συμβάσεων για τον Αυτοκινητόδρομο Ε-65, την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και την μεταβίβαση των μετοχών της “Ελληνικό Α.Ε.”, έργα με υψηλό ειδικό βάρος, προστιθέμενη αξία και βάθος στο χρόνο υλοποίησης.
Εστιάζοντας στο κεντρικό γεγονός της ερχόμενης εβδομάδας, η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, είναι ο καταλύτης που θα επιταχύνει την μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, σε μονοψήφια νούμερα στον κλάδο. Η Α.Μ.Κ. δεν βγαίνει σε τιμή που παραπέμπει σε ανακεφαλαιοποίηση και αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς κλείνει εκκρεμότητες ετών, μειώνοντας παράλληλα αισθητά το ρίσκο των συστημικών Τραπεζών.
Η παράμετρος αυτή είναι βασική για την αλλαγή στόχευσης των Επενδυτικών Κεφαλαίων, που επενδύουν αυτή την περίοδο σε Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές, καθώς η ως τώρα παρουσία τους ήταν περισσότερο ευκαιριακή. Δεδομένου ότι τα Ελληνικά ομόλογα έχουν πλέον αρνητικές, ή οριακές αποδόσεις, οι Τράπεζες έχουν την ευκαιρία να αποτελέσουν τον βασικό εκπρόσωπο των ρυθμών ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, ένα στόρι υπεραπόδοσης σε ένταση και διάρκεια, έναντι άλλων ώριμων Ευρωπαϊκών Οικονομιών.
Τεχνικά, η επιστροφή στην βάση των 900 μονάδων, συνοδεύτηκε από σβήσιμο των τζίρων και των διακυμάνσεων. Όλη η εβδομάδα κινήθηκε σε ένα εύρος 12 μονάδων, υπήρξαν δε και συνεδριάσεις απόλυτα οριακές και ισορροπημένες, ως προ το κλείσιμο των τιμών και το ισοζύγιο των κερδισμένων/χαμένων. Παρά την υποχώρηση από τα πρόσφατα υψηλά, η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει αναιρεθεί, καθώς οι δύο κινητοί μέσοι όροι εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα (899 μονάδες) έχοντας συγκλίνει, ακολουθώντας μια οριζόντια κίνηση.
Το ίδιο ισχύει και με τους ταλαντωτές, οι οποίοι βρίσκονται στο μέσον των θεωρητικών τιμών τους, υποδηλώνοντας ουδετερότητα και πηγαίνοντας σε οριζόντια κίνηση. Ο μόνος τεχνικός δείκτης που έχει μεταβάλει άποψη είναι ο MACD, ο οποίος βρίσκεται από την Τρίτη σε θέση πώλησης, μια ένδειξη ωστόσο πολύ εύθραυστη, αφού το σήμα ενεργοποιήθηκε πρακτικά από την αδρανή εικόνα της Αγοράς.
Συμπερασματικά βρισκόμαστε στο τέλειο σημείο ισορροπίας, όπου οι δυνάμεις της Αγοράς είναι απρόθυμες να κινηθούν προς την μία, την άλλη κατεύθυνση, επομένως η πλάγια κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι νεωτέρας, δεδομένου και των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται την ερχόμενη εβδομάδα από την Α.Μ.Κ. της ΑΛΦΑ.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ξεκίνησαν την εβδομάδα με προσεκτικό βηματισμό σήμερα Δευτέρα, με τις κινεζικές αγορές να διατηρούνται σχεδόν σταθερές, καθώς η άνοδος των περιπτώσεων κοροναϊών σε ολόκληρη την περιοχή το σαββατοκύριακο έπληξε τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, ενώ το πετρέλαιο αιωρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 2-1 / 2 ετών.
Ο ευρύτερος δείκτης της MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στις 8:40 δική μας ώρα οριακά πιο αδύναμος στις 703,39 μονάδες με μεταβολή -0,01%. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν -0,06%. Ο δείκτης αναφοράς της Νότιας Κορέας KOSPI εμφάνιζε απώλειες -0,19% και ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρούσε κατά -0,13%.
Οι επενδυτές ανησυχούσαν για μια απότομη αύξηση των μολύνσεων από κοροναϊό στην Ασία με την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του Σίδνεϊ της Αυστραλίας να περνά σε lockdown μετά από ένα σύνολο κρουσμάτων που αφορούσαν το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Delta. Η Ινδονησία παλεύει με ρεκόρ υψηλών κρουσμάτων ανά ημέρα, ενώ το lockdown στη Μαλαισία πρόκειται να παραταθεί. Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς στην Μπανγκόκ και σε άλλες επαρχίες.
Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο με τον δείκτη CSI300 στις 8:45 δική μας ώρα να αυξάνεται 0,12%. Τα στοιχεία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έδειξαν ότι η αύξηση των κερδών στις βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας επιβραδύνθηκε και πάλι τον Μάιο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών συμπίεσαν τα περιθώρια κέρδους και επηρέασαν τη δραστηριότητα των εργοστασίων.