Από τη Δευτέρα σε ισχύ η Οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007 16:44

Το νομοθέτημα της Ε.Ε., που ορίζει κανόνες για την ευθύνη σε περίπτωση πρόκλησης βλαβών στο περιβάλλον και που βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» η οποία διατυπώνεται στη Συνθήκη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα 30 Απριλίου. Μέχρι σήμερα μόνο η Ιταλία, η Λετονία και η Λιθουανία έχουν συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία.

Η έννοια της περιβαλλοντικής ζημίας περιλαμβάνει τις βλάβες στους υδάτινους πόρους, στα φυσικά ενδιαιτήματα, στα ζώα και στα φυτά, καθώς και τη μόλυνση του εδάφους που προκαλεί σοβαρές βλάβες της υγείας του ανθρώπου.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας δήλωσε ότι η οδηγία παρέχει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να απαιτούν αποκατάσταση των ζημιών από τον ένοχο. «Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, μόνο τρία κράτη μέλη έχουν μεταφέρει στην εθνική τους νομοθεσία αυτό το ζωτικής σημασίας νομοθέτημα. Εάν δεν ακολουθήσουν σύντομα και τα υπόλοιπα, η Επιτροπή θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κινήσει νομικές διαδικασίες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα