Τουρκία: Σημαντικές απώλειες της λίρας

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2007 09:41

ΑΠΩΛΕΙΕΣ έως 4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σημείωσε η τουρκική λίρα μετά την απειλή του στρατού να εμποδίσει τον υποψήφιο της κυβέρνησης στις προεδρικές εκλογές, εξ αιτίας του ισλαμικού του παρελθόντος.

Η λίρα διαπραγματεύθηκε στο 1,3882 έναντι του δολαρίου στις 8:51 π.μ., τοπική ώρα, κατά την έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης στην Κωνσταντινούπολη. Η υποχώρηση σημειώθηκε μετά τη χθεσινή διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για την υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου στις 27 Απριλίου για την κυβερνητική υποψηφιότητα. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα γίνει στις 2 Μαΐου.

Ο στρατός της Τουρκίας έχει καθαιρέσει από το 1960 τρεις κυβερνήσεις και ήδη εκφράζει την αντίθεσή του ζητώντας πρόωρες γενικές εκλογές. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να περιπλέξει τις συνομιλίες ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτές οι συνομιλίες απέφεραν ξένες επενδύσεις ρεκόρ στην οικονομία της Τουρκίας, ύψους 378 δισ. δολαρίων.

Ο δείκτης ISE National 100 υποχώρησε 2% στις 27 Απριλίου, περιορίζοντας τη φετινή του άνοδο στο 20%. Ο δείκτης, που άγγιξε επίπεδα ρεκόρ στις 25 Απριλίου είχε την ενδέκατη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 90 διεθνών δεικτών που απαρτίζει το Bloomberg.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου στις 27 Απριλίου, τα μέγιστα από τις 13 Μαρτίου. Το νόμισμα είχε τη δεύτερη καλή επίδοση φέτος μεταξύ των 31 ευρωπαϊκών και αφρικανικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg, μετά την κορώνα της Ισλανδίας.

Η απόδοση των τουρκικών ομολόγων ήταν 18,4% στις 27 Απριλίου, χαμηλότερα από το 22,83% που άγγιξε στις 4 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg από την ABN Amro Holding NV. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως των τιμών.

Η Τουρκία προσήλκυσε ξένες επενδύσεις ρεκόρ πέρυσι, ύψους 19,8 δισ. δολ. και άλλα 11 δισ. δολ. ξένων επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο του 2007.

Ο πληθωρισμός της χώρας στο 10,9%, είναι περίπου έξι φορές του πληθωρισμού της Ε.Ε. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στοχεύει σε πληθωρισμό 4% στα τέλη του έτους, μετά τη συμφωνία δανείου 10 δισ. δολ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η οικονομική ανάπτυξη κυμάνθηκε στο 7% ετησίως από το 2002, έναντι 1,6% των χωρών μελών της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα