«Φρένο» σε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας έβαλε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, δεχόμενος ότι κάτι τέτοιο θα άφηνε απροστάτευτους τους εργαζόμενους σε μια περίοδο μαζικών απολύσεων.
«Η ευελιξία είναι μια ωραία λέξη, αλλά τί σημαίνει; Λιγότερη προστασία των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις. Αν επιδιώξουμε να γίνει αυτό σε μια χρονική στιγμή που οι μεγάλες εταιρΕίες κάνουν ευρείας κλίμακας απολύσεις, είναι σαν να θέλουμε να καθυποτάξουμε πλήρως τους εργαζόμενους», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Πολιτικού αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Σρέντερ, με το ένα μάτι στραμμένο προς τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και το άλλο στην αυξανόμενη ανεργία -που αυτή τη στιγμή πλησιάζει τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα- επιδιώκει έναν κοινωνικό συμβιβασμό.
Οι συντηρητικές «φωνές» στη Γερμανία ενοχοποιούν την ακαμψία στην αγορά εργασίας και αναφέρονται στα δυσβάστακτα βάρη της κοινωνικής ασφάλισης που αποθαρρύνουν τους εργοδότες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Το ΔΝΤ αυτό τον μήνα απεφάνθη ότι η Γερμανία χρειάζεται μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στους μισθούς, ανάλογα με τις ειδικότητες και τις περιοχές, κίνητρα για τους ανέργους και μεταρρύθμιση του συστήματος επιδοτήσεων.
Τα εργατικά συνδικάτα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια παραχωρήσεις για χαμηλότερες αμοιβές και τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, προκειμένου να διασώσουν θέσεις εργασίας. Από την άλλη πλευρά, ο Σρέντερ, πιστός στις δημοσιονομικές επιταγές του Μάαστριχτ, αρνείται να εφαρμόσει ένα πρόσθετο πρόγραμμα για την τόνωση της γερμανικής οικονομίας, παρά το αυξημένο κόστος για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τα μειωμένα φορολογικά έσοδα, εξαιτίας της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης.