Ιαπωνία: Δεν ανησυχεί ο υπουργός Οικονομικών για την οικονομία των ΗΠΑ

Δευτέρα, 30 Απριλίου 2007 12:54

ΔΕΝ ανησυχεί για τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Koji Omi, μετά την έκθεση που έδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό σε τέσσερα χρόνια.

«Η συρρίκνωση των ΗΠΑ δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αλλά θα παρακολουθώ την κατάσταση με προσοχή», είπε σήμερα ο Omi απαντώντας σε ερωτήσεις στο Παρίσι όπου συνάντησε τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Thierry Breton. H οικονομία της Ιαπωνίας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, δεν οδηγείται μόνο από τις εξαγωγές, συμπλήρωσε ο Ιάπωνας υπουργός.

Τα σχόλια του Omi είναι τα πρώτα από κυβερνητικό στέλεχος της Ιαπωνίας, από τη στιγμή που οι ΗΠΑ ανακοίνωσα ότι η οικονομία τους αναπτύχθηκε με ρυθμό ετήσιο ρυθμό 1,3% το πρώτο τρίμηνο, υποχωρώντας από την ανάπτυξη 2,5% το τέταρτο τρίμηνο.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας μειώθηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με σχετική έκθεση την εβδομάδα που πέρασε, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η συρρίκνωσης της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, θα ωθήσει τους Αμερικανούς καταναλωτές σε λιγότερες δαπάνες για ιαπωνικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας στην εξαμηνιαία έκθεσή της για την προοπτική της οικονομίας στις 27 Απριλίου, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο, ήταν αισιόδοξη για τις ΗΠΑ.

Η οικονομία της Ιαπωνίας θα επεκταθεί με ρυθμό 2,1% την τρέχουσα οικονομική χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου και τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την Bank of Japan.

H αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα, διεύρυναν το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία στις 25 Απριλίου. Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν 15%. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2,4%, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2005.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές της Ιαπωνίας, λόγω εθνικής εορτής. Ο Omi βρίσκεται στην Ευρώπη για τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών και αναχωρεί στις 2 Μαΐου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα