Η επιχειρηματική αισιοδοξία αυξάνεται καθώς η Ευρώπη χαλαρώνει τους περιορισμούς

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 12:45
UPD:13:21
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Βελτίωση καταγράφεται στο οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη με την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων να αυξάνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη αυτό το καλοκαίρι, χάρη στην άνθηση του παγκόσμιου εμπορίου και τη χαλάρωση των lockdowns.

Στη Γαλλία η επιχειρηματική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο τον Ιούνιο σκαρφάλωσε σε υψηλό σχεδόν 14 χρόνων, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

Ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε από 108 τον περασμένο μήνα σε 113 τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη του Insee, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007. Η άνοδος οφείλεται κυρίως «στην αύξηση της ισορροπίας απόψεων σχετικά με τις γενικές προοπτικές δραστηριότητας στις υπηρεσίες», αναφέρεται.

Ο επταήμερος μέσος όρος των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γαλλία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο και αυτό το μήνα η χώρα έληξε τη νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και επέτρεψε να ανοίξουν ξανά εστιατόρια, καφέ και μπαρ. Είχε προηγηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων, των μουσείων, των κινηματογράφων και των θεάτρων τον περασμένο μήνα.

Το Ινστιτούτο Ifo από την άλλη δήλωσε ότι προσδοκίες στη Γερμανία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία.

Η Γερμανία έχει επίσης χαλαρώσει τους περιορισμούς αφού κατέγραψε παρόμοια με τη Γαλλία μείωση του αριθμού των μολύνσεων, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων. «Η γερμανική οικονομία εξαλείφει την κρίση του κορωνοϊού», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουέστ.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο μηνιαίος δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε από 99,2 το Μάιο και διαμορφώθηκε στο 101,8 αυτόν τον μήνα, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Αυτή η αύξηση αντανακλά κυρίως τη βελτίωση των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες, η οποία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε χθες ότι η Γερμανία είναι στο μεταίχμιο μιας ισχυρής οικονομικής ανοδικής πορείας, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν έδωσε στο υπουργικό συμβούλιο μια πολύ θετική αξιολόγηση για τις οικονομικές προοπτικές.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη νωρίτερα αυτό τον μήνα και τώρα αναμένει η οικονομία να φθάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα ίσως και το επόμενο τρίμηνο και να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,7% φέτος και 5,2% τον επόμενο χρόνο.

Τα αισιόδοξα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν της IHS Markit, σύμφωνα με την όποια  η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 ετών αυτό τον μήνα.

Την Παρασκευή, η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας αναμένεται να δημοσιεύσει τα σχετικά στοιχεία για τον μηνιαίο δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 20 χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα