Η ανάγκη δημιουργίας αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μέσω της μεταστροφής των καταναλωτικών συνηθειών, τέθηκε στο επίκεντρο της παρέμβασης του γενικού διευθυντή του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΙΑΝ), Κωνσταντίνου Κωνσταντίνου, στη διαδικτυακή εκδήλωση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων με τίτλο «Η νέα αποχή για την κυκλική οικονομία».
Ο γενικός διευθυντής του ΒΙΑΝ ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στο χρονικό σημείο όπου το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να γίνει πράξη. Η αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων από το Ελλάδα 2.0 και το ΕΣΠΑ και η μεταστροφή των καταναλωτικών επιλογών -όχι πάντα εύκολη αν μόνο κριτήριο είναι η τιμή- σε προϊόντα και υπηρεσίες που προωθούν την κυκλική οικονομία είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Δεν είναι τυχαίο, όπως τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία στην οικονομία, ότι ακόμη πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν διακρίνει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, ώστε να αναλάβουν το ρίσκο να επενδύσουν σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν γνωρίζουν αν και σε ποιο βαθμό θα βρουν αποδοχή στην αγορά».
Στην ειδικότερη ερώτηση για το τι πρέπει να ακολουθήσει, ο κ. Κωνσταντίνου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της αγοράς (π.χ. μέσω των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων), τη θέσπιση κριτηρίων για την αξιολόγηση επενδυτικών πλάνων (π.χ. αξιοποιώντας κριτήρια που θέτουν ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η European Investment Bank), αλλά και τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων (όπως η μείωση ΦΠΑ σε υπηρεσίες σχετικές με τη διαχείριση απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία, καθώς και για πρώτες ύλες από ανακυκλωμένο υλικό που έχουν παραχθεί στην Ελλάδα ή πρώτες ύλες για υλικά συσκευασίας προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από ανακυκλωμένο υλικό).
Κλείνοντας, o κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία αποτελεί πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ευκαιρία για τη χώρα να λύσει το χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και υποχρέωσή μας στις επόμενες γενιές.