Η ανθεκτικότητα του ευρώ έχει βελτιωθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αρχιτεκτονική του, αλλά είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός καθώς η ατζέντα κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν.
Ο κ. Λέιν μίλησε για το ευρώ σε διαδικτυακή διάλεξη, που οργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, την οποία ακολούθησε συζήτηση με συντονιστή τον πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης και πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα για την ανθεκτικότητα του ευρώ είναι σήμερα πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή που ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν το ενιαίο νόμισμα βρισκόταν στα σπάργανα ή κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, δεδομένων όλων των αλλαγών που έγιναν στην αρχιτεκτονική του.
Ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα
Πίσω από αυτό το συμπέρασμα, είπε, βρίσκεται πιθανόν ένα βαθύτερο συμπέρασμα που αφορά την πολιτική διάσταση του ευρώ και εκδηλώνεται τόσο με τη συλλογική ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα για πανευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις όσο και με την αποφασιστικότητα των κρατών - μελών να προχωρήσουν σε βαθιές προσαρμογές. Αναφέρθηκε ειδικότερα και στην πρωτοβουλία «Επόμενη Γενιά ΕΕ» (το Ταμείο Ανάκαμψης), χαρακτηρίζοντάς τη ως μία πολύ θεμελιώδη αλλαγή.
Ο κ. Λέιν είπε ότι στα 20 χρόνια της ύπαρξης του ευρώ δεν άλλαξε μόνο το ίδιο αλλά και ο κόσμος, αναφέροντας ως μεγάλη αλλαγή τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αλλά και, όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το γεγονός ότι μειώθηκε το πραγματικό επιτόκιο ισορροπίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αναφέρθηκε, ακόμη, στην κρίση της πανδημίας, που αποτελεί, όπως είπε, νέο τεστ για την Ευρωζώνη, σημειώνοντας όμως ότι πρόκειται για μία κρίση που επηρεάζει όλες τις χώρες της (συμμετρικό σοκ) και έτσι η ΕΚΤ είναι σε καλύτερη θέση να την αντιμετωπίσει σε σχέση με ασύμμετρα σοκ.
Πηγή: ΑΜΠΕ