Ολλανδία: Οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2001

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 12:55
UPD:13:01
REUTERS/PIROSCHKA VAN DE WOUW

Οι τιμές κατοικιών στην Ολλανδία αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό τους σε δύο δεκαετίες, σημειώνοντας αύξηση 12,7% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ανοδική τάση στις τιμές ακινήτων υπογραμμίζει πώς η πανδημία απέτυχε να ανακόψει την αυξητική τάση στην αγορά ακινήτων στην Ευρώπη.

Στο ζήτημα των τιμών των κατοικιών επικεντρώνεται η κριτική σχετικά με την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αναδείχθηκε ως μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες του κοινού στη διαβούλευση «ECB Listens» που διεξήγαγε στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής της.

Η Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η τιμή των υπαρχόντων σπιτιών που διαθέτουν ιδιοκτήτη  αυξήθηκε τον Μάιο με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Απρίλιο του 2001, φθάνοντας σε ιστορικό υψηλό. Οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά δύο τρίτα από το ελάχιστο επίπεδό τους τον Ιούνιο του 2013.

Οι τιμές των κατοικιών βαίνουν αυξητικές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης για επτά χρόνια. Η ΕΚΤ δήλωσε σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα ότι το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους οι τιμές των κατοικιών της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τα μέσα του 2007.

Όπως επίσης ανέφερε, η συνολική αύξηση στις τιμές κατοικιών της ευρωζώνης οφείλεται κατά σχεδόν δύο τρίτα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ , ρωτήθηκε για τους κινδύνους στην αγορά κατοικίας σε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

«Οι νέοι και οι οικογένειες μεσαίας τάξης αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε μια δύσκολη καθημερινότητα, πληρώνοντας πάρα πολλά στην ‘’φουντωμένη’’ αγορά κατοικιών», δήλωσε ο ευρωσκεπτικιστής Ολλανδός ευρωβουλευτής, Μίσελ Χουτζεβίν.

Για τον ίδιο αυτή είναι μια από τις συνέπειες της γενναιόδωρης δημιουργίας ρευστού και των πολιτικών χαμηλών επιτοκίων που στοχεύουν στην τόνωση των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.

Σε απάντηση, η Λαγκάρντ είπε ότι δεν υπάρχουν ισχυρά σημάδια ότι οι πολιτικές της ΕΚΤ τροφοδοτούν τη φούσκα στην αγορά στέγασης γενικά στη ζώνη του ευρώ». Πρόσθεσε όμως ότι υπήρχαν «ευάλωτες κατοικίες σε ακίνητα» σε ορισμένες χώρες και συγκεκριμένα σε ορισμένες πόλεις.

«Η αποσύνδεση μεταξύ των τιμών στέγασης και των ευρύτερων οικονομικών εξελίξεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνεπάγεται τον κίνδυνο διόρθωσης των τιμών», είπε, ζητώντας να σχεδιαστούν προσεκτικά οι μακροπροληπτικές πολιτικές - όπως τα εθνικά όρια στον ενυπόθηκο δανεισμό.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα