Η έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό απειλή για την οικονομία

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 09:55
UPD:09:57
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τις ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό που αντιμετωπίζει ο τουριστικός κλάδος και η εστίαση στην Ελλάδα σχολιάζει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει συνήθως το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας μας αλλά στην παρούσα συγκυρία αγωνίζεται για να καταφέρει να προετοιμαστεί για τη ζωτική για την ελληνική οικονομία θερινή περίοδο. Όπως αναφέρεται, οι πιθανοί υποψήφιοι για θέσεις εργασίας σε εστιατόρια και μπαρ αποθαρρύνονται από τον κίνδυνο ανανέωσης των περιορισμών για τον Covid-19 οι οποίοι οδηγούν σε παύση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα απειλεί να οπισθοχωρήσει την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, τονίζουν οι FT, δεδομένης της κεντρικής σημασίας που έχει ο τουριστικός τομέας για την ελληνική οικονομία.

«Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια έλλειψη στον κλάδο», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γιώργος Καββαθάς.

Πολλές άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, αντιμετώπισαν προβλήματα με τη στελέχωση του κλάδου της εστίασης όταν χαλάρωσαν οι περιορισμοί. Η διαφορά με την Ελλάδα, όπως τονίζουν οι FT, είναι το σχετικό μέγεθος και το οικονομικό του βάρος του κλάδου.

Κίνδυνος για την ανάκαμψη

Ο τουρισμός απασχολεί συνήθως περισσότερα από 432.000 άτομα, ή το 10% του εθνικού εργατικού δυναμικού, ποσοστά που είναι αναλογικά σχεδόν διπλάσιο από την Ισπανία. Άρα τυχόν προβλήματα μπορεί να έχουν μακροοικονομικές επιπτώσεις, υπογραμμίζεται.

Ανάλυση της HSBC εκτιμάει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού στο σύνολό της θα ενίσχυε την ελληνική ανάπτυξη κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Στον κλάδο άλλωστε αντιστοιχούσαν τα δύο τρίτα της περσινής πτώσης άνω του 8% στο ΑΕΠ.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών για τα τουριστικά έσοδα φέτος. Ο Χρήστος Σταϊκούρας,  έχει προβλέψει ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ το 2021 , λιγότερα από τα μισά τουριστικά έσοδα του 2019  αλλά διπλάσια από τα αντίστοιχα έσοδα πέρυσι όταν τα έσοδα της βιομηχανίας κατέρρευσαν στα 4 δισ. ευρώ.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η έλλειψη εργαζομένων, παρά το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας 16,5%, το υψηλότερο της ΕΕ, θα μπορούσε να συγκρατήσει την οικονομική ανάπτυξη και να εμποδίσει αυτές τις οικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

«Οι κύριοι τομείς δημιουργίας θέσεων εργασίας. . . όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η ψυχαγωγία πλήττονται από αβεβαιότητα », δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IOBE,, Νίκος Βέττας. «Δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στα προ-Covid επίπεδα», πρόσθεσε.

Σε ποιους παράγοντες οφείλεται το πρόβλημα

Για την αβεβαιότητα στον τουρισμό μίλησαν επίσης στους FT εκπρόσωποι του κλάδου. Ανάμεσά τους ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, ιδιοκτήτης ενός μπαρ, ξενοδοχείου και εστιατορίου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής μιας τοπικής τουριστικής ομάδας στο νησί της Μυκόνου. Ο ίδιος αποδίδει το έλλειμμα εργαζομένων στον επαναλαμβανόμενο κύκλο των lockdowns με τη χαλάρωση των περιορισμών.

«Το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ενδέχεται να αναγκαστεί να κλείσουμε ξανά», είπε. «Γι 'αυτό αναζητούν άλλους τύπους θέσεων εργασίας», εξήγησε.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους FT, με την υπερπροσφορά καφέ, μπαρ και εστιατορίων που δεν προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές απασχόλησης. Μετά την οικονομική κρίση, ο τομέας της φιλοξενίας λειτούργησε ως λύση για πολλούς που δεν είχαν δουλειά ή είχαν χαμηλή ειδίκευση.

Το 92% όλων των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν μεταξύ του 2010 και του 2020 ανήκουν στον τομέα των τροφίμων και ποτών, υπολόγισε ο κ. Καββαθάς, πράγμα που οδήγησε σε μια μακροχρόνια κρίση υπερπροσφοράς που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

FINANCIAL TIMES

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένα εύκολο επάγγελμα, ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα καφέ, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε. «Η υπερπροσφορά. . . τους πλήττει όλους καθώς η ποιότητα μειώνεται και τα περιορισμένα κέρδη μοιράζονται μεταξύ περισσότερων. . . Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι η κορυφή του παγόβουνου», σχολίασε.

Μερικοί εστιάτορες υποστηρίζουν από την άλλη ότι οι κυβερνητικές πολιτικές για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων του Covid-19 έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα. Επιδοτήσεις που καταβάλλονται σε υπαλλήλους των οποίων τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κλειστά εξακολουθούν να προσφέρονται, καθώς δεν έχει επιτραπεί η λειτουργία της εστίασης στους εσωτερικούς χώρους.

Πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν έτσι να ζουν με την κρατική τους αποζημίωση ύψους 534 ευρώ το μήνα, αντί να εργάζονται σε ένα εστιατόριο όπου οι μισθοί ξεκινούν από περίπου 850 ευρώ το μήνα, λένε οι εστιάτορες στους FT. Τα οικονομικά μέτρα στήριξης κόστισαν στην κυβέρνηση σχεδόν 1 δισ. ευρώ από την έναρξη της πανδημίας.

«Πολλοί εφησυχάστηκαν λόγω των παροχών και δεν ψάχνουν για δουλειά», δήλωσε ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης εστιατορίου και μπαρ ο οποίος εδρεύει στην Αθήνα και το νησί της Σερίφου.

Άλλοι βλέπουν την έλλειψη προσωπικού ως σύμπτωμα μεγαλύτερων προβλημάτων στην ελληνική αγορά εργασίας.

Η δεκαετία της οικονομικής κρίσης της χώρας οδήγησε σε χαμηλότερους μισθούς που δεν έχουν ακόμη ανακάμψει, στην ανεργία των νέων που είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη και τη μετανάστευση πολλών ειδικευμένων εργαζομένων .

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το πρόβλημα στη χώρα μας έχει θορυβήσει ακόμη και πιο διάσημους χώρους. Ο Λευτέρης Λαζάρου, σεφ με αστέρι Michelin, δήλωσε στους FT ότι η φετινή καλοκαιρινή σεζόν ήταν η πρώτη σε 35 χρόνια στο οποίο το διάσημο εστιατόριο του Varoulko δυσκολεύτηκε να καλύψει και τις 76 θέσεις του προσωπικού, οι οποίες συνήθως καλύπτονται  αστραπιαία. «Κάθε χρόνο, το inbox μου ήταν τόσο γεμάτο με βιογραφικά ανθρώπων που ήθελαν να εργαστούν εδώ που δεν μπορούσα να τα κοιτάξω όλα», είπε. «Τώρα, δεν έχω ούτε ένα», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα