Market Beat: Η Αθήνα πιθανά να ξεκινήσει την εβδομάδα ανοδικά

Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 08:54
UPD:08:54

Η εβδομάδα που πέρασε έφερε στον μέσο όρο απώλειες -2,19%, ενώ στον μήνα η επίδοση διαμορφώθηκε στο +1,20% με επίδοση για το έτος +11,94%, ο 25άρης έχασε -2,69%, στον μήνα αποδίδει +1,15% και στο 2021 +13,31%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,55%, στον μήνα κερδίζει +1,14% και αποδίδει στο 2021 +27,91%.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Αν λάβουμε υπόψη ότι η ετήσια επίδοση του ΓΔ είναι στο +11,94%, στα δέκα blue chip που οι πιέσεις που τους ασκήθηκαν τους προκάλεσαν απώλειες μεγαλύτερες του μέσου όρου, τα πέντε είχαν, παρά την πτώση στη βδομάδα, καλύτερη ετήσια απόδοση. Αλφαβητικά έχουμε: ΑΛΦΑ απώλειες -8,22% στην τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου και απόδοση έτους +15,28%, ΒΙΟ -5,21% στη βδομάδα και +21,66% στο 2021, ΕΤΕ -6,47% στη βδομάδα και +12,52% στο 2021, ΕΥΔΑΠ -3,81% στη βδομάδα και +24,89% στο 2021, ΟΠΑΠ -4,98% στη βδομάδα και +18,54% στο 2021. Σε αυτές τις μετοχές είναι πιθανό μέρος της πτώσης να προέκυψε από την διάθεση για ενθυλάκωση κερδών. Νικητές σε μια φάση που γενικεύθηκαν οι πιέσεις ήταν οι μετοχές της ΜΥΤΙΛ +3,81% λόγω εταιρικών προβλέψεων, με την αμέσως επόμενη τη ΣΑΡ +0,90% ενώ ΔΕΗ και ΛΑΜΔΑ είχαν άνοδο μικρότερη του +0,5%.

Ο Πέτρος Τσούρτης  από το Τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec σχολίασε γενικά αλλά και επί συγκεκριμένων εταιριών ειδήσεων – εξελίξεων:

Θετική παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία των Διεθνών Αγορών. Ο ΚΜΟ 30 ημερών βρίσκεται στις 902 μονάδες και ενδεχόμενη διάσπασή του, θα αποτελέσει αφορμή για μεγαλύτερη διόρθωση έως τις 800 - 820 μονάδες, μετά το ράλι των τελευταίων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank και του Ελλάκτωρα, θα τραβήξουν ρευστότητα από τους Επενδυτές τον επόμενο μήνα.

Αδύναμα τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΑΔΜΗΕ, με πτώση σε όλες τις γραμμές, αφού τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν κατά 21,3% σε ετήσια βάση. Επομένως, τα καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διαμορφώθηκαν στα €8,2 εκατ. (-21,9%). Το καθαρό ταμείο μειώθηκε κατά €1,2 εκατ., σε σχέση με το 2020 και ανήλθε σε €7,1 εκατ. Η Διοίκηση θα προτείνει στην τακτική γ.σ. τη διανομή του εναπομείναντος μικτού μερίσματος για την οικ. χρήση 2020, ποσού €0,018/μετοχή, καθώς και την διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου μικτού προμερίσματος ύψους €0,085/μετοχή. Η συνολική προτεινόμενη καταβολή προς τους Μετόχους θα ανέλθει στα €0,103/μετοχή. Παραμένουμε θετικοί για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo και Byte σε μεγάλες διορθώσεις και είμαστε θετικοί για την συμμετοχή των Επενδυτών στην επικείμενη Α.Μ.Κ. της Alpha Bank.

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης μεταξύ άλλων τόνισε: Ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να παραμείνει πάνω από το πρώτο "μαξιλαράκι ασφαλείας" των 900 - 880 μονάδων, όπου εντοπίζονται διαγραμματικές και ψυχολογικές στηρίξεις. Αν οι πωλητές "τραβήξουν την πρίζα" της ανόδου, θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια του πολλαπλού “top” στην περιοχή των 900+ μονάδων, στην οποία το Χ.Α. έχει "ταβανιάσει" τα τελευταία χρόνια. Θεμελιωδώς και με δεδομένο το μετεμβολιακό ράλι τιμών, οι Επενδυτές καλούνται να αποφύγουν την "τυφλή επιλογή" τίτλων, αλλά να "παίξουν άμυνα" προσμετρώντας την υγεία (ή μη) των εταιρικών ισολογισμών και ενώ η Ελληνική Οικονομία φαίνεται να βαδίζει προς την κανονικότητα.

Η εξωστρέφεια (διεθνής κύκλος εργασιών) μιας Εισηγμένης, την κάνει να ενδείκνυται για όσους εκτιμούν ότι το αφήγημα της εγχώριας οικονομικής ανάκαμψης είναι "πολύ όμορφο για να είναι αληθινό". Με άλλα λόγια, οι Επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν να μείνουν τελευταίοι στη νέα σκηνή που διαμορφώνεται στο Χ.Α. εάν και εφόσον εκτιμούν ότι μετά τον ‘μπαμπούλα’ της πανδημίας, οι τιμές θα αποτυπώσουν το ‘τι είχες Γιάννη - τι είχα πάντα’ της Ελληνικής αναπτυξιακής και μακροοικονομικής πολιτικής.

Δεν είναι απίθανο σήμερα να υποκύψουν οι ισχυροί της αγοράς στον πειρασμό να σκηνοθετήσουν μια “τρομοκρατική” έναρξη, για να μαζέψουν την πιθανή προσφορά μετοχών, πριν εκφράσουν τις αγοραστικές τους διαθέσεις έντονα. Η αγορά δεν μπορεί, μετά την εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιουνίου, να θεωρηθεί υπερ-αγορασμένη. Αλλά ας μην ξεχνάμε, ότι οι επενδυτές παγκόσμια έχουν πια στο νου τους την απειλή του πληθωρισμού και την προοπτική της ανόδου των επιτοκίων. Αλλά όταν σφίγγει η μεγάλη κάνουλα παροχής φθηνής ρευστότητας, θα ακολουθήσουν και άλλες μικρότερες, με αποτέλεσμα να είναι επιβαρυντική στο country risk η σχέση χρέους προς ΑΕΠ, κάτι που στα ξέγνοιαστα  χρόνια των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων δανεισμού, δεν μετρούσε πολύ. 

Υπενθυμίζουμε ότι βρισκόμαστε σε εποχή γενικών συνελεύσεων και μερισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι γενικές συνελεύσεις των Coca Cola Hellenic, Πειραιώς Financial Holdings και Ελλάκτωρα θα πραγματοποιηθούν στις 22 Ιουνίου, των ΟΛΘ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακής και Lamda Development στις 23 Ιουνίου, των ΔΕΗ, Byte και Μοτοδυναμικής στις 24 Ιουνίου και της ΕΥΔΑΠ στις 25 Ιουνίου. Όσο αφορά τα μερίσματα, η μετοχή της Πλαίσιο θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους €0.05/μετοχή στις 22 Ιουνίου, της Μυτιληναίος (€0,36/μετοχή) στις 24 Ιουνίου και του ΟΤΕ (€0,68/μετοχή) στις 25 Ιουνίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μετά από την βουτιά του κατά -3,45% την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου ο Dow Jones Industrial Average πραγματοποίησε κίνηση που τον έφερε 586,89 μονάδες ψηλότερα. Ο Dow έκλεισε με άνοδο +1,76% στις 33.876,97 μονάδες. 0 S&P 500 ενισχύθηκε κατά +1,40%. Τα μεγάλα ονόματα της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon, Microsoft και Facebook, ξεκίνησαν στο κόκκινο αλλά  στη συνέχεια εμφάνισαν κέρδη που συνέβαλαν στην ενίσχυση του Nasdaq που έκλεισε με κέρδη 0,79%.

H αμερικανική αγορά ανέκαμψε από τη χειρότερη εβδομάδα από τον Οκτώβριο του 2020 μετά τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε η Fed. Μετοχές εταιριών ενέργειας που χτυπήθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των οποίων των Exxon και Chevron ενισχύθηκαν κατά 2% περίπου.

Η μείωση στους περιορισμούς λόγω Covid-19 οδήγησε υψηλότερα τις μετοχές των Gap και Boeing αλλά και των τραπεζών όπως JPMorgan, Bank of America και Goldman Sachs που ανέκαμψαν επίσης.

Η μεταβλητότητα επέστρεψε στις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια, προκλήθηκε από την αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια επί της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε όλο τον κόσμο.

Η Fed την περασμένη Τετάρτη αύξησε τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και προσάρμοσε τις προβλέψεις για την αύξηση των επιτοκίων το 2023. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ένα μέτρο σε πραγματικό χρόνο των προσδοκιών μεταβλητότητας τις επόμενες 30 ημέρες την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 16% στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάιο, μετά τους χρησμούς της Fed.

ΕΥΡΩΠΗ

Υψηλότερα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από πτώση στην αρχή της συνεδρίασης. Η δυναμική της Wall Street σταθεροποίησε τη διάθεση για ρίσκο στην Ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,7% στις 455,23 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,64% κατέληξε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7062,296 μονάδες, κατά +0,51% ψηλότερα στις 6602,54 μονάδες οδηγήθηκε ο δείκτης CAC του Παρισιού και ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης τερμάτισε 1% υψηλότερα στις 15603,24 μονάδες. Στις αγορές μετοχών της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε +0,71% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη +0,23%. 

Η μετοχή της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Morrisons πραγματοποίησε ράλι με την τιμή της μετοχής να κάνει άλμα 34%, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2018, μετά την απόρριψη μιας προτεινόμενης εξαγοράς 5,52 δισεκατομμυρίων λιρών (7,62 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Clayton, Dubilier & Rice.  Η απόρριψη προκάλεσε εικασίες ότι η CD&R θα αναγκαστεί να αυξήσει την προσφορά.

ΧΑ

Η εβδομάδα προκάλεσε πτώση -2,19% με την κατά -1,01% πτώση στο τέλος της

Η τελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα έγινε εν μέσω έντονα  πτωτικής κίνησης  στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και στη Νέα Υόρκη με κυρίαρχη την διάθεση για φυγή από το ρίσκο σταθερά ως και τις δημοπρασίες. Στην σύνοδο αυτή απουσίαζε  η διάθεση για βελτίωση της εικόνας των μετοχών της αγοράς στις δημοπρασίες και οι επιλογές των θεσμικών αφορούσαν στις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE 25, FTSEMed και  Eurostoxx με την σημαντικότερη αλλαγή την είσοδο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και στους τρεις δείκτες . Αναλυτικά, στον FTSE 25, η ΕΛΧΑ θα πάρει την θέση του ΦΡΛΚ. Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, ΚΟΥΕΣ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ με επιλαχούσες μετοχές για ένταξη στον δείκτη την ΣΕΝΕΡ και θα υπάρχουν αλλαγές στις σταθμίσεις στις ήδη υπάρχουσες μετοχές. Σε ότι αφορά τον EuroStoxx  προστίθεται στην σύνθεση του δείκτη των Αναδυόμενων Αγορών, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αλλά και τα Πλαστικά Κρήτης. Αυτές σφράγισαν  την εικόνα στο κλείσιμο. Ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ήταν μια μονίμως πτωτική πορεία, χωρίς διακυμάνσεις και αλλαγές πρόσημου, αλλά χωρίς επίμονη αναζήτηση πυθμένα χαμηλότερα των 905 μονάδων μετά την εγγραφή του κατώτερου ημέρας στο επίπεδο  των 905,49  μονάδων, στις 17:11 ενώ στο τέλος του δεύτερου μέρους είχε σταματήσει στις 907,42.

Τα blue chip που ώθησαν πτωτικά με απώλειες πάνω από -2% εμφανίστηκαν ΕΤΕ -3,27%, ΕΛΠΕ -3,20%, ΜΠΕΛΑ -2,64%, ΒΙΟ -2,57%, ΕΥΔΑΠ -2,28%, ΕΧΑΕ -2,23% . Τα υπόλοιπα 10 πτωτικά είχαν απώλειες από -0,10% ως -1,99%. Στον αντίποδα με άνοδο έμειναν στο τέλος 5  και με κέρδη άνω του +0,5% ξεχώρισαν ΑΡΑΙΓ +2,26% ΕΛΛΑΚΤΩΡ +0,98% τα υπόλοιπα ανοδικά ήταν ΣΑΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΔΕΗ με μεταβολές από +0,05% ως +0,35%.  Από τις μετοχές του FTSEM που κατέληξε στις 1416,50 μονάδες, με μεταβολή -0,52%, ξεχώρισαν για την ανοδική τους συνεισφορά οι ΑΤΤ +3,26%, ΟΛΥΜΠ +2,77%,  ΜΙΓ +1,66% και  ΙΚΤΙΝ +1,61%. Στον αντίποδα με απώλειες πάνω από -2,00% βρέθηκαν  ΑΒΑΞ -3,58%, ΠΑΠ -2,74%, και  ΙΝΚΑΤ -2,22%.

Η εβδομάδα έφερε στον μέσο όρο απώλειες -2,19%, ενώ στον μήνα η επίδοση διαμορφώθηκε στο +1,20% με επίδοση για το έτος +11,94%, ο 25άρης έχασε -2,69%, στον μήνα αποδίδει +1,15% και στο 2021 +13,31%. Παράλληλα ο FTSEM, της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,55%, στον μήνα κερδίζει +1,14% και αποδίδει στο 2021 +27,91%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 914,69 με πτωτικό χάσμα  (0,08 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (914,77), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί  αμέσως με ανοδική δυναμική και  ο ΓΔ έγραψε το μέγιστο μέρας στις 10:33 ήταν οι 915,84 από  916,43 μονάδες την προηγούμενη. Η εγγραφή του πυθμένα  ήρθε στις 17:11 και ήταν οι 905,49 από 909,45 μονάδες την Πέμπτη και ακολούθησε το κλείσιμο στις 905,55.  Έτσι το εύρος διακύμανσης έφθασε στις 10,29 μονάδες μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό της προηγούμενης συνόδου, καθώς οι μάχες για διατήρηση των κεκτημένων και μερική αποκατάσταση των απωλειών σε συγκεκριμένα blue chip δεν είχαν επιτυχή έκβαση σε καμία περίοδο της διαπραγμάτευσης μετά τις 10:34.

Τη σύνοδο σφράγισε ίδιο λόγω δημοπρασιών έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 88,881 από 88,052 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 3,332 από 36,973 εκατ. για τις  ΟΠΑΠ (1,304 εκατ. ευρώ) σε ΕΕΕ (46.560 ευρώ) σε ΕΤΕ (1283 ευρώ) και τα υπόλοιπα σε ΕΝΤΕΡ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε τέσσερα από τα τέσσερα Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς διαμορφώθηκε στο 0,809%  από 0,779% την προηγούμενη με ανώτερο σήμερα ως το 0,842%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 63,535 από 64,162 δις ευρώ.   

Επηρέασαν καθοριστικά και αρνητικά  οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,43%). Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (5 από 13) έναντι των καθοδικών (19 από 10) και ένα τον ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,01% οδηγήθηκε στις 905,55 από 914,77 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2192,16 από 2216,02 μονάδες με μεταβολή -1,08%. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 31,483 από 29,920 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 27 από 45, των καθοδικών 79 από 50 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 22 από 33 την προηγούμενη.  

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μετά το triple witching επικράτησαν τα short στοιχήματα

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 για λίγο στην έναρξη σε θετικό πεδίο και στο αρνητικό μόνιμα μετά τα πρώτα λεπτά. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1,66 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 23,86 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:33  και ήταν οι 2218,93 μονάδες. Το ελάχιστο, οι 2192,16 μονάδες, εμφανίστηκε στις 17:11. Το κλείσιμο στις 2192,16 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,08% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 27,966 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Ιουνίου διακινήθηκαν 540 συμβόλαια. Επίσης διακινήθηκαν 813 ΣΜΕ της σειράς Ιουλίου με ανώτερο μέρας στις 2184,25 μονάδες χαμηλό στις 2156,50 μονάδες με τελευταίες πράξεις στις 2167,00 και τιμή κλεισίματος στις 2163,75 από 2181,75 και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν στα 5537 από 5365.  Διακινήθηκαν επίσης 50 ΣΜΕ λήξης Αυγούστου με ανώτερο μέρας τις 2178,75 μονάδες κατώτερο τις 2157,50 με τελευταίες πράξεις στις 2158,00 και κλείσιμο στις 2159,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν  60 από 43 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλά. Στα calls του 25άρη της σειράς του Ιουνίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 και τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς Ιουλίου, ο όγκος ήταν 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουνίου διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιουλίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές αυξήθηκαν συνολικά και στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 71062 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου ενώ άλλαξαν χέρια 74525 από 25158 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΑΛΦΑ με όγκο  4647 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου που έκλεισε στα 1,113 ευρώ. Επίσης άλλαξαν χέρια 4052 από 3966 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΕΥΡΩΒ με 8281 για την σειρά που εξέπνευσε ενώ διακινήθηκαν επίσης 9360 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Της ΕΤΕ με 2864 ΣΜΕ Ιουνίου. Επίσης άλλαξαν χέρια 5174 από 9599 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. Τα αμέσως επόμενα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 11157 από 12313 λήξης Ιουνίου για ΜΙΓ και  3434 από 8067 για τη σειρά Σεπτεμβρίου ακολούθησαν τα 3795 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου για ΔΕΗ με 4110  για την επόμενη σειρά.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 3500 συμβόλαια για ΜΟΗ, στα 2000 για TITC, στα 1500 για ΟΤΕ, και στα 800 για ΜΥΤΙΛ.

Η τελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα έγινε εν μέσω έντονα  πτωτικής κίνησης  στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και στη Νέα Υόρκη με κυρίαρχη την διάθεση για φυγή από το ρίσκο σταθερά ως και τις δημοπρασίες. Στην σύνοδο αυτή απουσίαζε  η διάθεση για βελτίωση της εικόνας των μετοχών της αγοράς στις δημοπρασίες και οι επιλογές των θεσμικών αφορούσαν στις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE 25, FTSEMed και  Eurostoxx με την σημαντικότερη αλλαγή την είσοδο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και στους τρεις δείκτες.

Οι διαχειριστές του δολαρίου ρευστοποίησαν θέσεις με κέρδη σε ευρωπαϊκές και σε αναδυόμενες αγορές. Να γλυτώσουν από το ροκάνισμα λόγω επερχόμενου πληθωρισμού και από την βεβαία ισχυροποίηση του δολαρίου. Που κατευθύνθηκαν; Στα ομόλογα ΗΠΑ με την οικονομία που επιταχύνεται και θα κερδίσει τον ρόλο του λιμένα επενδυτικής ασφαλείας, στην περίπτωση που ξεσπάσουν ισχυρές πιέσεις στις αγορές μετοχών. Αυτό ανέβασε το δολάριο τόσο, ώστε να εμφανίσει έναντι ενός καλαθιού με τα ισχυρότερα νομίσματα εβδομαδιαία άνοδο περίπου +2%, μια σπάνια για την αγορά νομισμάτων μεταβολή.

Μετά από δυο συνεδριάσεις συνειδητής φυγής από το μετοχικό ρίσκο, στην πρώτη συνεδρίαση της βδομάδας, συνεχίζοντας την αφομοίωση όσων νόμισαν ότι εξέπεμψε η Fed, έδειξαν να αντιμετωπίζουν την μεγάλη εικόνα ψυχραιμότερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,7% στις 455,23 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,64% κατέληξε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7062,296 μονάδες, κατά +0,51% ψηλότερα στις 6602,54 μονάδες οδηγήθηκε ο δείκτης CAC του Παρισιού και ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης τερμάτισε 1% υψηλότερα στις 15603,24 μονάδες. Στις αγορές μετοχών της περιφέρειας του ευρώ ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε +0,71% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη +0,23%.  Μετά από την βουτιά του κατά -3,45% την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου ο Dow Jones Industrial Average πραγματοποίησε κίνηση που τον έφερε 586,89 μονάδες ψηλότερα. Ο Dow έκλεισε με άνοδο +1,76% στις 33.876,97 μονάδες. 0 S&P 500 ενισχύθηκε κατά +1,40%.

Αν λοιπόν η αργία του Αγίου Πνεύματος, σε συνδυασμό με την βελτίωση του πνεύματος των συναλλαγών στα διεθνή χρηματιστήρια,  οδηγήσει σε ανάλογη στάση τους θεσμικούς στην Αθήνα, είναι πιθανό ο Ιούνιος να αποκτήσει καλύτερη επίδοση από το +1,20%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Πέτρος Τσούρτης  από το Τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec

Θετική παραμένει η βραχυπρόθεσμη τάση του ΓΔ, η οποία όμως θα εξαρτηθεί από την πορεία των Διεθνών Αγορών. Ο ΚΜΟ 30 ημερών βρίσκεται στις 902 μονάδες και ενδεχόμενη διάσπασή του, θα αποτελέσει αφορμή για μεγαλύτερη διόρθωση έως τις 800 - 820 μονάδες, μετά το ράλι των τελευταίων μηνών. Υπενθυμίζεται ότι οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank και του Ελλάκτωρα, θα τραβήξουν ρευστότητα από τους Επενδυτές τον επόμενο μήνα. Αδύναμα τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΑΔΜΗΕ, με πτώση σε όλες τις γραμμές, αφού τα καθαρά κέρδη του ομίλου υποχώρησαν κατά 21,3% σε ετήσια βάση. Επομένως, τα καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διαμορφώθηκαν στα €8,2 εκατ. (-21,9%). Το καθαρό ταμείο μειώθηκε κατά €1,2 εκατ., σε σχέση με το 2020 και ανήλθε σε €7,1 εκατ. Η Διοίκηση θα προτείνει στην τακτική γ.σ. τη διανομή του εναπομείναντος μικτού μερίσματος για την οικ. χρήση 2020, ποσού €0,018/μετοχή, καθώς και την διανομή του μέγιστου επιτρεπόμενου μικτού προμερίσματος ύψους €0,085/μετοχή. Η συνολική προτεινόμενη καταβολή προς τους Μετόχους θα ανέλθει στα €0,103/μετοχή. Εποχή γενικών συνελεύσεων και μερισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, οι γενικές συνελεύσεις των Coca Cola Hellenic, Πειραιώς Financial Holdings και Ελλάκτωρα θα πραγματοποιηθούν στις 22 Ιουνίου, των ΟΛΘ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακής και Lamda Development στις 23 Ιουνίου, των ΔΕΗ, Byte και Μοτοδυναμικής στις 24 Ιουνίου και της ΕΥΔΑΠ στις 25 Ιουνίου. Όσο αφορά τα μερίσματα, η μετοχή της Πλαίσιο θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους €0.05/μετοχή στις 22 Ιουνίου, της Μυτιληναίος (€0,36/μετοχή) στις 24 Ιουνίου και του ΟΤΕ (€0,68/μετοχή) στις 25 Ιουνίου. Παραμένουμε θετικοί για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου, Jumbo και Byte σε μεγάλες διορθώσεις και είμαστε θετικοί για την συμμετοχή των Επενδυτών στην επικείμενη Α.Μ.Κ. της Alpha Bank.

Ο πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής Πέτρος Στεριώτης

Αποτιμώντας τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, οι Παγκόσμιες Αγορές αναζητούν τους καταλύτες που θα δώσουν νέα πνοή στο "ατέρμονο" ράλι τους. Το Χ.Α. δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το "κάδρο της διστακτικότητας". Δεδομένων των συνθηκών (υπεραγορασμένοι ταλαντωτές τιμών), θα μας προκαλούσε έκπληξη μια αυτονόμηση της Ελληνικής Αγοράς προς τα πάνω.

Η "δαμόκλειος σπάθη" των Α.Μ.Κ. αποτελεί ανασχετικό παράγοντα ανόδου για κάθε Κεφαλαιαγορά, πόσο μάλλον για μία που δεν πείθει για τους μέσους ημερήσιους τζίρους της. Πώς θα απορροφηθεί "αναίμακτα" η νέα προσφορά τίτλων, όταν δεν υπάρχει πειστική ζήτηση για τα υπάρχοντα "χαρτιά";  Οι Εισηγμένες, από την πλευρά τους, ορθότατα πράττουν αποδεχόμενες νέα Κεφάλαια σε περιβάλλον πολυετών υψηλών αποτιμήσεων και ιστορικά χαμηλών επιτοκίων.

Σε ότι αφορά τα τελευταία, η ΕΚΤ ήταν σαφής ότι θα κάνει ότι περνά από το χέρι της, για να τα διατηρήσει χαμηλά στην Ευρωζώνη. Χωρίς να τασσόμεθα υπέρ της νομισματικής σύσφιξης, η άποψή μας ότι το "αόρατο χέρι" της Οικονομίας και της Αγοράς έχει ατονήσει, κάτι που επιβεβαιώνεται από την υψηλή συσχέτιση των Παγκόσμιων μετοχικών τιμών, με τα λεκτικά αινίγματα των Κεντρικών Τραπεζιτών.

Επιστρέφοντας στα καθ' ημάς, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να παραμείνει πάνω από το πρώτο "μαξιλαράκι ασφαλείας" των 900 - 880 μονάδων, όπου εντοπίζονται διαγραμματικές και ψυχολογικές στηρίξεις. Αν οι πωλητές "τραβήξουν την πρίζα" της ανόδου, θα επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια του πολλαπλού “top” στην περιοχή των 900+ μονάδων, στην οποία το Χ.Α. έχει "ταβανιάσει" τα τελευταία χρόνια. Θεμελιωδώς και με δεδομένο το μετεμβολιακό ράλι τιμών, οι Επενδυτές καλούνται να αποφύγουν την "τυφλή επιλογή" τίτλων, αλλά να "παίξουν άμυνα" προσμετρώντας την υγεία (ή μη) των εταιρικών ισολογισμών και ενώ η Ελληνική Οικονομία φαίνεται να βαδίζει προς την κανονικότητα.

Η εξωστρέφεια (διεθνής κύκλος εργασιών) μιας Εισηγμένης, την κάνει να ενδείκνυται για όσους εκτιμούν ότι το αφήγημα της εγχώριας οικονομικής ανάκαμψης είναι "πολύ όμορφο για να είναι αληθινό". Με άλλα λόγια, οι Επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν να μείνουν τελευταίοι στη νέα σκηνή που διαμορφώνεται στο Χ.Α. εάν και εφόσον εκτιμούν ότι μετά τον ‘μπαμπούλα’ της πανδημίας, οι τιμές θα αποτυπώσουν το ‘τι είχες Γιάννη - τι είχα πάντα’ της Ελληνικής αναπτυξιακής και μακροοικονομικής πολιτικής.

Σήμερα

Τα κέρδη των μετοχών εταιριών στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τομέα ώθησαν τους μετοχικούς δείκτες της Κίνας υψηλότερα σήμερα Τρίτη 22/6 λόγω της στήριξης από τα μέτρα υπέρ της οικονομικής  μεταρρύθμισης του Πεκίνου και των σταθερότερων τιμών του πετρελαίου, ενώ η διεύρυνση των περιορισμών στο εμπόριο του bitcoin έπληξε εταιρείες που σχετίζονται με το ψηφιακό νόμισμα.

Ο δείκτης CSI300 των κινεζικών blue chip αυξήθηκε στο τέλος της πρωινής περιόδου κατά +0,5% στις 5,115,10 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite αυξήθηκε 0,8% στις 3.556,75 μονάδες.

Οι μεταρρυθμίσεις της Κίνας στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες υπολογίζουν τα επιτόκια καταθέσεων θα βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, αν και ο αντίκτυπος στους δανειστές και τους καταθέτες θα είναι περιορισμένος. Από τη Δευτέρα, η Κίνα επέτρεψε στις τράπεζες να ορίσουν ανώτατα όρια στα επιτόκια καταθέσεων προσθέτοντας μονάδες βάσης στο επιτόκιο αναφοράς.  Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι κάλεσε πρόσφατα ορισμένες τράπεζες και εταιρείες πληρωμών, όπως η China Construction Bank και η Alipay, προτρέποντάς τες να εμποδίσουν το εμπόριο κρυπτονομισμάτων. Η Huobi Tech, θυγατρική της εταιρείας κρυπτογράφησης Huobi, υποχώρησε 18,7% μέχρι το μεσημέρι. Ο δείκτης Hang Seng παρέμεινε αμετάβλητος στις 28.489,76 μονάδες.

Ο δείκτης αναφοράς Sensex της Ινδίας έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών σήμερα, με τον Nifty για τα blue-chip να αιωρείται επίσης κοντά στην κορυφή του, μια ημέρα αφότου η χώρα χορήγησε ρεκόρ ημερήσιων δόσεων εμβολίου για τον COVID-19. Μέχρι τις 07:00 δική  μας ώρα ο S&P BSE Sensex αυξήθηκε +0,70% στις 52.945,06 μονάδες, ενώ ο δείκτης NSE Nifty 50 ανέβηκε 0,74% στα 15.863. Η Ινδία χορήγησε 8,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου τη Δευτέρα στο πλαίσιο ομοσπονδιακής εκστρατείας για τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων δωρεάν. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός παραμένει ένα από τα καλύτερα εργαλεία για να αποφευχθεί το είδος της καταστροφής που βίωσε η Ινδία κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Οι επενδυτές θα εξετάσουν επίσης την εμφάνιση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell ενώπιον του Κογκρέσου αργότερα την ίδια ημέρα, για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την έκπληξη από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα