Επιστροφή των χρημάτων ζητούν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Κατάθεση σχεδίου νόμου για τα δομημένα ομόλογα
Τετάρτη, 02 Μαΐου 2007 15:21
UPD:17:14

Σχέδιο πρότασης νόμου για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ζητήσουν από τα πολιτικά κόμματα να εισαγάγουν το νόμο προς ψήφιση στη Βουλή. Οι πρόεδροι τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ έκαναν λόγο για «πρόκληση προς την κυβέρνηση να αποδείξει, αν επιθυμεί μία δίκαιη λύση του ζητήματος που έχει προκύψει».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε ως «πρόβλημα δημοκρατίας και διαφάνειας την καθυστέρηση να δοθούν από το ελληνικό Δημόσιο όλα τα στοιχεία και όλες οι συμβάσεις για το σύνολο των ταμείων και των ποσών που επενδύθηκαν σε δομημένα ομόλογα».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, αφού ζήτησε την αποκατάσταση της ζημιάς και την εγγύηση ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για το μέλλον των συντάξεων, σημείωσε ότι τα συνδικάτα θα υποστηρίξουν αυτή την πολιτική κατεύθυνση, με συνδικαλιστικές, πολιτικές και νομικές πρωτοβουλίες.

Αναλυτικά το σχέδιο νόμου που πρότειναν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, προβλέπει τρία άρθρα:

1. Το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέψει εις το ακέραιο και εντόκως στα ταμεία εντός 30 ημερών το τίμημα το οποίο κατέβαλαν για την αγορά αυτών των ομολόγων, είτε με καταβολή μετρητών είτε σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, εγγυημένης απόδοσης.

2. Το ελληνικό Δημόσιο, από την εξαγορά των σύνθετων τίτλων, υποκαθίσταται αυτοδικαίως στα δικαιώματα των ασφαλιστικών ταμείων κατά των τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων, τα οποία καθ' οιονδήποτε τρόπο παρείχαν υπηρεσίες ή μεσολάβησαν για την έκδοση, διάθεση και πώληση των σύνθετων τίτλων στα ασφαλιστικά ταμεία, κατά παράβαση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

3. Το ελληνικό Δημόσιο δικαιούται να παραστεί και ως πολιτική αγωγή σε κάθε ποινική διαδικασία και δίκη κατά παντός υπευθύνου για την τέλεση αξιοποίνων πράξεων που σχετίζεται με την αγορά των συνθέτων τίτλων του ελληνικού Δημοσίου από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη προκηρύξει 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία στις 15 Μαΐου με αίτημα την επιστροφή των χρημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και την τιμωρία όλων των υπευθύνων.

«Παρελκυστικό το σύνθημα “δώστε πίσω τα λεφτά στα Ταμεία”»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος κληθείς να σχολιάσει το σύνθημα «Δώστε πίσω τα λεφτά στα Ταμεία», το οποίο ακούστηκε στην εκδήλωση της Πρωτομαγιάς, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει απαντήσει επαρκώς στο θέμα», ενώ χαρακτήρισε εντελώς παρελκυστικό το σύνθημα. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ξεκίνησε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και βλέπω ότι το υιοθετεί και κομμάτι του ακηδεμόνευτου κατά τα λοιπά συνδικαλιστικού κινήματος, πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ομόλογα τα οποία εκδόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και προκάλεσαν απώλειες στο δημόσιο, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι διεξάγονται έρευνες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα