Σχεδόν οι μισές εταιρείες του Λονδίνου των οποίων το προσωπικό μπορεί να εργαστεί από το σπίτι τους περιμένουν να υιοθετήσουν το μοντέλο της τηλεργασίας για έως και πέντε ημέρες την εβδομάδα μετά το τέλος της πανδημίας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg, oι μικρότερες επιχειρήσεις είναι πιθανότερο από τις μεγαλύτερες να προχωρήσουν στο μοντέλο της απομακρυσμένης εργασίας.
Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε δημοσκόπηση 520 επιχειρηματιών από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λονδίνου. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ελαφρώς περισσότερες εταιρείες δήλωσαν ότι ο κύριος λόγος ανησυχίας των υπαλλήλων για την επιστροφή στο γραφείο ήταν ο κίνδυνος μόλυνσης από Covid-19, κατά τη μετακίνηση περισσότερο και όχι κατά την παραμονή τους στο γραφείο.
Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι πιθανό να συνεχιστεί σε κάποια μορφή, τα στοιχεία υποδηλώνουν μια βαθιά επίδραση στον χώρο εργασίας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειωμένο πλήθος στις μεγάλες πόλεις και σε χαμηλότερες πωλήσεις για επιχειρήσεις που βασίζονται στη φυσική παρουσία των εργαζομένων τους.
«Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει αποφάσεις σχετικά με τις εγκαταστάσεις και τους τρόπους λειτουργίας τους όταν αρθούν οι περιορισμοί», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπεργκ, διευθύνων σύμβουλος του LCCI. «Πρόκειται για το ποια επιχείρηση έχει κάνει τις καλύτερες επιλογές για τα κέρδη ή την παραγωγικότητα της εταιρείας τους».
Περίπου 6 εκατ. επαγγελματικές θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα μπορούσαν να γίνουν από οπουδήποτε κινδυνεύουν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες, σύμφωνα με ξεχωριστή έκθεση του Tony Blair Institute for Global Change, της ερευνητικής ομάδας που ιδρύθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η έκθεση προειδοποίησε ότι το «μαζικό πείραμα» με την απομακρυσμένη εργασία σημαίνει ότι οι εταιρείες που ανησυχούν για το κόστος θα μπορούσαν να αποφασίσουν να διατηρήσουν μόνο το βασικό προσωπικό που απαιτείται για προσωπική συνεργασία και λήψη αποφάσεων.
naftemporiki.gr