ICAP: Σε ανοδική πορεία η αγορά οπτικών ειδών

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 12:32

Οι τελευταίες μεταβολές και οι προοπτικές εξέλιξης στην αγορά των οπτικών ειδών (οφθαλμικοί φακοί, γυαλιά ηλίου, σκελετοί οράσεως και φακοί επαφής) παρουσιάζονται στην πέμπτη έκδοση της σχετικής κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Τομέα Μελετών & Συμβούλων Διοίκησης της ICAP:

Στον τομέα των οφθαλμικών φακών, οι παραγωγικές εταιρείες του κλάδου προμηθεύονται από το εξωτερικό οφθαλμικούς φακούς σε ακατέργαστη ή ημικατεργασμένη μορφή, στη συνέχεια δε τους επεξεργάζονται προσδίδοντας τους απαιτούμενους βαθμούς και επιστρώσεις. Η εγχώρια παραγωγή γυαλιών ηλίου και σκελετών όρασης, αφορά κυρίως σκελετούς όρασης από πλαστική ύλη. Οι ανάγκες για διόρθωση της όρασης είναι αυτές που ουσιαστικά καθορίζουν την κατανάλωση για σκελετούς όρασης και οφθαλμικούς φακούς, αλλά και για φακούς επαφής. Εκτιμάται ότι οι μισοί σχεδόν Έλληνες, περισσότεροι από 5 εκ., έχουν ανάγκη από διόρθωση της όρασης, ενώ όλοι σχεδόν οι άνθρωποι μετά τα 40 παρουσιάζουν προβλήματα πρεσβυωπίας, αλλά και υπερμετρωπίας.

Μια τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η παραγωγή γυαλιών ηλίου και σκελετών όρασης σε εργοστάσια τρίτων στο εξωτερικό, για λογαριασμό ελληνικών επιχειρήσεων. Οι τελευταίες αναλαμβάνουν το σχεδιασμό των προϊόντων και την επιλογή των πρώτων υλών, ενώ έχουν τον έλεγχο όλων των σταδίων παραγωγής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η εγχώρια αγορά γυαλιών ηλίου παρουσίασε ανοδική πορεία στην περίοδο 2000-2006 με μέση ετήσια αύξηση κατά 7,4%. Σημειώνεται ότι, στα συγκεκριμένα μεγέθη περιλαμβάνονται και γυαλιά ηλίου ιδιαίτερα χαμηλής τιμής, τα οποία προέρχονται κυρίως από τις χώρες της ¶πω Ανατολής. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου το μερίδιο των συγκεκριμένων προϊόντων μειώνεται διαχρονικά, έναντι των επωνύμων γυαλιών.

Η εγχώρια αγορά σκελετών όρασης σημείωσε την περίοδο 1996-2006 μέση ετήσια αύξηση 6%. Η εν λόγω αγορά παρουσιάζει συγκεκριμένα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς εξαρτάται άμεσα από τις ανάγκες των ατόμων για διόρθωση της όρασης. Οι σκελετοί των γυαλιών όρασης εκτιμάται ότι σε ποσοστό 60%-65% είναι μεταλλικοί.

Το μέγεθος αγοράς οφθαλμικών φακών παρουσιάζεται επίσης ανοδικό, με συνολική αύξηση στην περίοδο 2006/2004 περίπου 5%. Το μερίδιο των οργανικών φακών διευρύνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2006 εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό μεγαλύτερο από 70% της εγχώριας κατανάλωσης. Τα πλεονεκτήματα των οργανικών φακών έναντι των κρυστάλλινων συνοψίζονται στο μικρότερο βάρος τους, στη μεγαλύτερη ανθεκτικότητά τους και στην ασφάλεια σε περίπτωση θραύσης.

Η εγχώρια αγορά φακών επαφής ακολούθησε ανοδική πορεία κατά την περίοδο 2001-2006 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11,8%. Η αύξηση του μεγέθους της αγοράς οφείλεται κυρίως στην ευρύτερη διάδοση των φακών συχνής αντικατάστασης, οι οποίοι το 2006 κατέλαβαν μερίδιο 80% περίπου επί της συνολικής αγοράς φακών επαφής. Το πλεονέκτημά τους έναντι των συμβατικών φακών είναι η περιορισμένη (έως και καθόλου) φροντίδα που απαιτούν κατά την περίοδο της χρήσης τους. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική άνοδος στη χρήση ημερήσιων φακών επαφής.

Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε και χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 18 εισαγωγικών επιχειρήσεων οπτικών ειδών για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2004 και 2005. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 12,3% το 2005 σε σχέση με το 2004, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων μειώθηκε κατά 4,44% την ίδια περίοδο.

Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 11,2%, ενώ με λιγότερο έντονο ρυθμό αυξήθηκαν τόσο τα συνολικά μικτά κέρδη (6,9%) όσο και το αντίστοιχο λειτουργικό περιθώριο (3,11%), τα δε κέρδη προ φόρου σημείωσαν αύξηση κατά 3,11% το 2005 σε σχέση με το 2004.

Η σχέση των συνολικών υποχρεώσεων προς τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών του δείγματος επιδεινώθηκε το 2005 (3,91) σε σχέση με το 2004 (3,18). Όσον αφορά στη ρευστότητα, τόσο ο δείκτης της γενικής όσο και της άμεσης ρευστότητας μειώθηκαν οριακά το 2005 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στα προβλήματα του εξεταζόμενου κλάδου, συμπεριλαμβάνονται οι εισαγωγές γυαλιών ηλίου χαμηλής τιμής τα οποία δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και η διάθεση φακών επαφής από οφθαλμιάτρους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα