ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση στις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 17:21
UPD:17:28
REUTERS/Bryan Woolston

FILE PHOTO: Hundreds of people line up outside a Kentucky Career Center hoping to find assistance with their unemployment claim in Frankfort, Kentucky, U.S. June 18, 2020. REUTERS/Bryan Woolston/File Photo

Η ανεργία στις ΗΠΑ αυξήθηκε απροσδόκητα για την εβδομάδα που πέρασε, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν σε 412.000 σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Πέμπτη από το Τμήμα Εργασίας.

Έτσι, μεταξύ 6 και 13 Ιουνίου, 37.000 περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στις 350.000.

Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια εργασιακή κρίση, παρά το γεγονός ότι η απασχόληση εξακολουθεί να είναι 7,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κάτω από την ακμή της τον Φεβρουάριο του 2020. Η έλλειψη εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας αναγκάζει ορισμένους γονείς, κυρίως γυναίκες, να παραμείνουν στο σπίτι.

Επίσης, κατηγορήθηκαν τα γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης εβδομαδιαίας επιταγής 300 δολαρίων, καθώς και η απροθυμία να επιστρέψουν στη δουλειά λόγω του φόβου λοίμωξης με COVID-19, παρόλο που τα εμβόλια είναι ευρέως προσβάσιμα. Συνταξιοδοτήσεις που σχετίζονται με πανδημία και μετάβαση σε νέα σταδιοδρομία είναι επίσης παράγοντες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διατήρησε την Τετάρτη το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς κοντά στο μηδέν και είπε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα για να τροφοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παρουσίασε τις προβλέψεις της για τις πρώτες αυξήσεις επιτοκίων μετά την πανδημία το 2023 από το 2024.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είμαι σίγουρος ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ισχυρή αγορά εργασίας, μια αγορά εργασίας που δείχνει χαμηλή ανεργία, υψηλή συμμετοχή, αύξηση των μισθών για όλους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Figaro και Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα