Πάνω 12 θέσεις τη διετία 2019-20 η Ελλάδα στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 16:54
UPD:17:07

Κατά 12 θέσεις βελτιώθηκε τη διετία 2019-20 η κατάταξη της Ελλάδας στον διεθνή δείκτη ανταγωνιστικότητας (παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας - World Competitiveness Yearbook), με βάση τα στοιχεία που εκδίδει σε ετήσια βάση το  Institute for Management Development (IMD) της Ελβετίας.

Η Ελλάδα κατατάσσεται το 2021 στην 46η θέση, από την 49η θέση το 2020 και την 58η θέση το 2019 (τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται κάθε χρόνο αφορούν τις επιδόσεις της χώρας κατά την προηγούμενη χρονιά).

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της συγκριτικά με το 2019:

- Στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», κατά 8 θέσεις, στην 52η θέση από την 60ή.

- Στην «Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα», επίσης κατά 8 θέσεις, στην 52η θέση από την 60ή.

- Στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», κατά 14 θέσεις, στην 44η θέση από την 58η.

- Στις «Υποδομές», κατά 2 θέσεις, στην 39η από την 41η.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνει πως «ο πρώτος μου στόχος όταν ανέλαβα την ηγεσία του υπουργείου ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε μία εξαιρετικά φιλική χώρα για την επιχειρηματικότητα. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα ανεβαίνει στον διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας και έτσι αποδεικνύεται ότι η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση αποδίδει καρπούς. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι που η προσπάθειά μας πιάνει τόπο».

Ο ΣΒΕ

Σε σχετική δήλωσή του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, σημειώνει πως «παρά την πρωτόγνωρη κρίση λόγω της πανδημίας και των σκληρών lockdowns, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, και ειδικά η βιομηχανία και η μεταποίηση, άντεξαν στις σφοδρές πιέσεις από το περιβάλλον δραστηριοποίησής τους, προσαρμοζόμενες ταχύτατα στα νέα δεδομένα, ενισχύοντας έτσι τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Με δυο σημαντικές βελτιώσεις κατά επτά (7) θέσεις του δείκτη "Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα" τόσο το 2019, όσο και το 2020, η πατρίδα μας ανακτά το χαμένο έδαφος των προηγουμένων ετών σε όρους διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και οι ορθές αποφάσεις της για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποβοηθούν επίσης καταλυτικά στην επάνοδο της Ελλάδας στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Όμως, για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη να επανέλθει στην προτεραιότητα της αναπτυξιακής πολιτικής η μεταποίηση και η βιομηχανία. Μόνον με σημαντικές επενδύσεις και με κατάλληλα προγράμματα υποβοήθησης της μεταποίησης για την αντιμετώπιση της 4 ης βιομηχανικής επανάστασης και για τον ψηφιακό
της μετασχηματισμό, μπορούν να παραχθούν και να διατεθούν στην παγκόσμια αγορά διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Κατά τον ΣΒΕ είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η διαρκής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος:

- Περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών και εργοδοτικών εισφορών.

- Αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου με αυξημένα ποσοστά άμεσων ενισχύσεων, ειδικά για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελληνική περιφέρεια.

- Λειτουργικές ενισχύσεις για τη βιομηχανία.

- Μείωση τελών και αναίτιων επιβαρύνσεων για το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας

θα πρέπει κατά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος να είναι μερικά μόνον από τα θέματα που θα βρεθούν στην προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου έως το τέλος του 2021, για την έμπρακτη ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα