Κοντά στα 64 δολ. το βαρέλι το αργό

Μετά από επίθεση ενόπλων σε πλατφόρμα της Agip στη Νιγηρία
Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 13:00

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά την επίθεση ανταρτών σε πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Νιγηρία, την τρίτη μέσα στην εβδομάδα, όπου οι ταραχές έχουν μειώσει κατά περίπου 1/4 την παραγωγή πετρελαίου της χώρας.

Ενοπλοι επιτέθηκαν σε τάνκερ που ανήκει στην Agip, το σκέλος της ιταλικής Eni SpA, στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα και απήγαγαν έξι, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, επικαλούμενο πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας. Οι επιθέσεις ανταρτών έχουν μειώσει την παραγωγή της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής έως 600.000 βαρέλια ημερησίως.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο έως 32 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 64 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 63,88 δολ. το βαρέλι στις 10:06 π.μ., ώρα Λονδίνου. Το μπρεντ για τα συμβόλαια του Ιουνίου σημείωσε άνοδο 45 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 66,70 δολ. το βαρέλι, στο ICE Futures του Λονδίνου.

Η επίθεση στις εγκαταστάσεις της Eni είναι η τρίτη στη Νιγηρία από τις εκλογές στη χώρα τον περασμένο μήνα. Η Chevron Corp. έκλεισε μονάδα παραγωγής 15.000 βαρελιών ημερησίως στη χώρα πριν από δύο ημέρες μετά την απαγωγή έξι εργαζομένων της σε πλοίο κοντά στη πετρελαιοπηγή. Τρεις Νοτιο-Κορεάτες υπάλληλοι της Daewoo Engineering & Construction Co. απήχθησαν χθες στην ίδια περιοχή.

Η Royal Dutch Shell Plc, η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία πετρελαιοειδών στη Νιγηρία, ανακοίνωσε σήμερα στο Web site της ότι σχεδιάζει να αρχίσει πάλι την παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή του Δέλτα. Η Shell σχεδιάζει να αρχίσει τις πρώτες φορτώσεις από τον σταθμό της στη Νιγηρία τον Ιούνιο, ο οποίος έκλεισε πέρυσι.

Στη Ν. Υόρκη, τα συμβόλαια του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 20 Απριλίου χθες, μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις των ΗΠΑ ότι τα διϋλιστήρια ενδέχεται να καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση βενζίνης την καλοκαιρινή περίοδο. Το πετρέλαιο υποχώρησε 72 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 63,68 δολ. το βαρέλι.

Η παραγωγή βενζίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε σε 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως και στα υψηλότερα επίπεδα πέντε εβδομάδων, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Τα διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 88,3% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που έληξε στις 27 Απριλίου, 0,5% υψηλότερα από την προηγούμενη.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Ιουνίου διαπραγματεύθηκαν στα 2,2230 δολ. το γαλόνι, μετά την υποχώρησή τους 0,5%, στα 2,2326 δολ. το γαλόνι χθες, σημειώνοντας απώλειες για τρίτη ημέρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα