Fed: Μήνυμα για διπλή αύξηση των επιτοκίων το 2023

Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 12:00
UPD:12:03
REUTERS/Joshua Roberts

Οι αγορές αντέδρασαν στις ειδήσεις της Fed, με πτώση των μετοχών και απόδοση των κρατικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν αυστηρότερη πολιτική από πλευράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Federal Reserve αποφάσισε ομόφωνα να αφήσει το επιτόκιο βραχυπρόθεσμου δανεισμού αναφοράς αγκυροβολημένο κοντά στο μηδέν. Ωστόσο, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόλις το 2023, αν και τον Μάρτιο θεωρούσαν πως οι αυξήσεις θα έρθουν τουλάχιστον το 2024.

Αν και η Fed αύξησε τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό στο 3,4%, μια συνολική εκατοστιαία μονάδα υψηλότερα από την εκτίμηση του Μαρτίου, συνεχίζει να θεωρεί τις πληθωριστικές πιέσεις είναι «παροδικές». Οι αυξημένες προσδοκίες έρχονται εν μέσω της μεγαλύτερης αύξησης των τιμών καταναλωτή σε περίπου 13 χρόνια. 

Η λεγόμενη «κουκκίδα των προσδοκιών» έδειξε δύο αυξήσεις το 2023. 

«Δεν είναι αυτό που περίμενε η αγορά», δήλωσε ο James McCann, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Aberdeen Standard Investments. «Η Fed σηματοδοτεί τώρα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν γρηγορότερα, με την πρόβλεψή τους να υποδηλώνει δύο αυξήσεις το 2023. Αυτή η αλλαγή στάσης αντιβαίνει με τους πρόσφατους ισχυρισμούς ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή.»

Ακόμη και με τις αυξημένες προβλέψεις για το τρέχον έτος, η Fed εξακολουθεί να βλέπει τον πληθωρισμό να τείνει στο στόχο του 2% μακροπρόθεσμα. «Η προσδοκία μας είναι ότι αυτές οι υψηλές τιμές του πληθωρισμού τώρα θα μειωθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

Διαβεβαίωσε πάντως πως η Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, αναπροσαρμόζοντας την πολιτική της στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο κ. Πάουελ είπε ότι η πρόοδος προς τους στόχους απασχόλησης και πληθωρισμού της Fed επιταχύνεται. Για τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, που αναμένεται να σημειώσει ισχυρότερη άνοδο κατά 7% το 2021, αντί για 6,5%, επεσήμανε πως «τρέχει» γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. «Μεγάλο μέρος αυτής της ταχείας ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της δραστηριότητας. Βέβαια οι παράγοντες που επηρεάζονται περισσότερο από την πανδημία παραμένουν αδύναμοι αλλά έχουν δείξει βελτίωση», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα