Απαισιοδοξία για το μέλλον της βορειοελλαδικής βιομηχανίας

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2007 16:52

Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα με τον ΣΕΒ. Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία... Θεωρώ ότι η εργοδοσία στην Ελλάδα θα έπρεπε να εκπροσωπείται με ένα κεντρικό τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, που θα εκπροσωπεί όλους, βιομηχάνους, ξενοδόχους κτλ. Ο,τιδήποτε άλλο είναι ημίμετρο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γ. Μυλωνάς στο περιθώριο παρουσίασης έρευνας για τις προοπτικές της βορειοελλαδικής βιομηχανίας.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε: «Δεν υπάρχει κάποιο μπλοκάρισμα στην οικονομία της Β. Ελλάδας, που θα θέλαμε να το λύσουμε μέσω εκλογών. Κατά συνέπεια, δεν μας αφορά το θέμα».

Οσον αφορά στην έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που διενεργήθηκε στις 13-20 Απριλίου, επιδείνωση στην πορεία της βιομηχανίας την τελευταία δεκαετία διαπιστώνει το 54% των Βορειοελλαδιτών βιομηχάνων, ενώ τo 98% τάσσεται υπέρ νέας βιομηχανικής πολιτικής.

Ο πεσιμισμός κυριαρχεί στις απαντήσεις των επιχειρήσεων, σχετικά με τις προοπτικές της βορειοελλαδικής βιομηχανίας για τα επόμενα χρόνια: μόλις το 2% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξο και το 53% εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια.

Χειρότερη, σε σχέση με ό,τι ίσχυε προ πενταετίας, χαρακτηρίζουν τη σημερινή κατάσταση της βορειοελλαδικής βιομηχανίας ένας στους δύο επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, ο Σύνδεσμος έχει ετοιμάσει πακέτο προτάσεων για την ενίσχυση της βιομηχανίας, που θα τεθούν σε διάλογο -με τη συμμετοχή ΣΒΒΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΟΚΕ, υπουργείων και κομμάτων- στη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, πιθανότητα μεταξύ 18 και 20 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΒΒΕ προτείνει θεσμοθέτηση επιδοτούμενης απασχόλησης νέων πτυχιούχων στη βιομηχανία (επί ένα-δύο χρόνια), για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και καινοτόμων διαδικασιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα