Kia Motors: Απροσδόκητες ζημίες από τις πωλήσεις του Sorento

Παρασκευή, 04 Μαΐου 2007 09:02

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΕΣ ζημίες για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο εμφάνισε η Kia Motors Corp., μία από τις θυγατρικές της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ν. Κορέας, εξ αιτίας του ισχυρότερου νομίσματος, ουόν, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής του μοντέλου της Sorento.

Οι καθαρές ζημίες ήταν 30,6 δισ. ουόν (33 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 38,4 δισ. ουόν, πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Kia Motors, που εδρεύει στη Σεούλ. Κατά μέσον όρο, επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα ήταν 13 δισ. ουόν. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 12%, φθάνοντας στα 3,85 τρισ. ουόν.

Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του SUV Sorento της Κia, μειώθηκαν 75%, καθώς η εταιρεία μείωσε την παραγωγή του για να αναβαθμίσει εργοστάσιο. Η αυτοκινητοβιομηχανία άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2006 το πρώτο της εργοστάσιο στην Ευρώπη και κατασκευάζει ένα ακόμη στην πολιτεία Τζώρτζια των ΗΠΑ, καθώς επιθυμεί να επεκταθεί στο εξωτερικό και να περιορίσει την έκθεσή της στις συναλλαγματικές διαφορές.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Chung Mong Koo, θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο στις 22 Μαΐου, καθώς κατηγορείται για κατάχρηση χρημάτων και παραβίαση καθήκοντος.

Η Kia εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 73,7 δισ. ουόν έναντι του προηγούμενου έτους, κατά το οποίο είχε εμφανίσει λειτουργικά κέρδη 32,2 δισ. ουόν.

Το ουόν ανατιμήθηκε 7,9% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ από την έναρξη του προηγούμενου, περιορίζοντας την αξία των επαναπατριζόμενων κερδών που πραγματοποίησε στο εξωτερικό. Η Kia πουλά τρία σε κάθε τέσσερα αυτοκίνητα που κατασκευάζει στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έχασε παραγωγή 22.000 SUV Sorento, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της στους δημοσιογράφους στη Σεούλ. Η παραγωγή θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, γύρω στα τέλη Μαρτίου.

Οι πωλήσεις του Sorento, του δεύτερου πιο ακριβού μοντέλου της Kia, αποτέλεσαν το 12% των συνολικών της πωλήσεων στο σύνολο της προηγούμενης χρήσης.

Το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν 7,4%, φθάνοντας στα 271.140 οχήματα, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των πωλήσεων του Sorento κατά 10.062 οχήματα. Οι εξαγωγές της μειώθηκαν 12%, αποτέλεσμα της μείωσης παραγωγής του SUV Sorento, ενώ οι πωλήσεις στην Ν. Κορέα σημείωσαν άνοδο 8,1%.

Οι μετοχές της Kia, αναρριχήθηκαν 0,5% φθάνοντας στα 11.200 ουόν η μία στις 11:09 π.μ. στη Σεούλ, τοπική ώρα. Πέρυσι, σημείωσαν απώλειες 40%, έναντι ανόδου 8,6% του δείκτη Kospi στο Χρηματιστήριο της Σεούλ.

Η Hyundai Motor Co., που έχει στην κυριότητά της το 39% της Kia ανακοίνωση πέμπτη συνεχόμενη μείωση των κερδών της στις 2 Μαΐου, καθώς το ισχυρότερο γιέν ώθησε χαμηλότερα τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 10%, φθάνοντας στα 307,4 δισ. ουόν το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, ενώ οι πωλήσεις της μειώθηκαν 2,6%, φθάνοντας στα 6,68 τρισ. ουόν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα