Προάγγελος ανατιμήσεων το κόστος στη βιομηχανία

Κατακόρυφη αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών τον Απρίλιο
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021 20:47
ΑΠΕ/ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση

Ως προαναγγελία σημαντικών ανατιμήσεων στην αγορά λιανικής εκλαμβάνεται από την αγορά η κατακόρυφη αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε αύξηση του δείκτη τιμών των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών κατά 28,2% για τον μήνα Απρίλιο, που αντανακλά βασικά τις σημαντικές ανατιμήσεις των πετρελαιοειδών, των μετάλλων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ καταγράφονται και μειώσεις σε άλλες κατηγορίες αγαθών.

Δεδομένου ότι η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή έπεται, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για σημαντική αύξηση του πληθωρισμού κατά τον τρέχοντα μήνα. Ήδη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή γύρισε σε θετικό έδαφος από τον Μάιο - ύστερα από ένα σερί 12 μηνών αρνητικής μεταβολής που ήταν απόρροια της ύφεσης που προκάλεσε το lockdown. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη του πληθωρισμού για τον μήνα Ιούνιο, καθώς ήδη αποτυπώνεται στις τιμές λιανικής η επιβάρυνση από το ράλι στις πρώτες ύλες και στα καύσιμα. Εκτός από την έκταση που θα λάβουν οι αυξήσεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η διάρκεια που θα έχει το κύμα ανατιμήσεων.

Προς το παρόν, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα «παροδικό» φαινόμενο, το οποίο δεν θα φέρει τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό πάνω από το 1,4%. Σε κάθε περίπτωση, το «φαινόμενο» παρακολουθείται ήδη στενά τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το υπουργείο Ανάπτυξης να βρίσκεται ήδη σε ετοιμότητα προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας κατά την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Οι επιμέρους μεταβολές είναι εντυπωσιακές. Ξεχωρίζει το +140,1% στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, αλλά και το +128,1% στην άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο υπερδιπλασιασμός βέβαια δεν εντυπωσιάζει όσους θυμούνται ότι πέρυσι τέτοιον καιρό κυρίαρχο θέμα συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν η εξαιρετικά χαμηλή τιμή του πετρελαίου, η οποία έφτασε κάποια στιγμή ακόμη και σε… αρνητικό επίπεδο λόγω του παγκόσμιο lockdown και της κατακόρυφης μείωσης της ζήτησης. Ειδικότερα, το 28,2% με το οποίο έκλεισε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών τον Απρίλιο του 2021 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 ήταν απόρροια:

1. Της αύξησης κατά 49,7% του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης (κάτι αναμενόμενο λόγω του πετρελαίου).

2. Της αύξησης του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες της Ευρωζώνης κατά 2,6%.

Όσον αφορά τους επιμέρους δείκτες, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες επιμέρους μεταβολές:

- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: +140,1%.

- Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου: +128,1%.

- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: +21,1%.

- Παραγωγή βασικών μετάλλων: +14,9%.

- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων: +4,2%.

- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: +4,1%.

- Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων: +1,7%.

- Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: +0,8%.

- Κατασκευή ειδών ένδυσης: -0,7%.

- Βιομηχανία τροφίμων: -1,6%.

- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: -2%.

- Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων:-5,4%.

Μείωση σε επίπεδο 12μήνου

Εκτός από την εντυπωσιακή αύξηση του 28,2% στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία κατά τον μήνα Απρίλιο -σε έναν μεγάλο βαθμό αποδίδεται και στο ότι γίνεται σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020 που ήταν ο μήνας του καθολικού και σκληρότερου μέχρι τώρα lockdown- η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε και αύξηση 1,7% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2021 (να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2020 είχε καταγραφεί τεράστια μείωση 22,1% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019 και μείωση 1,2% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2020). Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Μαΐου 2020-Απριλίου 2021 σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2019-Απριλίου 2020 παρουσίασε μείωση 4%, έναντι μείωσης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα