ΕΛΠΕ: Ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Λιβύη

Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 10:26
UPD:10:27

Την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Λιβύη με τη γεώτρηση A1-NC206 ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ΑΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η γεώτρηση, που εκτελέστηκε με την ευθύνη και επίβλεψη της αυστραλιανής εταιρείας Woodside Energy ΝΑ, βρίσκεται στη λεκάνη της Σύρτης. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 10 Οκτωβρίου 2006 και ολοκληρώθηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2006 σε βάθος 3.475 μέτρων. Τοποθετήθηκε προσωρινός εξοπλισμός για την εκτέλεση δοκιμών παραγωγής σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2007 επιβεβαίωσε την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου με ημερήσια παραγωγή 12,1 εκατ. κυβικά πόδια αερίου και 30-35 βαρέλια συμπυκνώματος (condensate) ανά εκατ. κυβ. πόδια αερίου, με άνοιγμα βαλβίδας 48/64 της ίντσας.

Η μέγιστη δυνατή ημερήσια παραγωγή αερίου (AOF) υπολογίστηκε στα 16,7 εκατ. κυβικά πόδια.

Η εταιρεία Woodside Energy N.A. εκτέλεσε τη γεώτρηση ως διαχειριστής της κοινοπραξίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της σύμβασης “Έρευνας και Διανομής της Παραγωγής-3” με την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης.

Οι μετέχοντες στην κοινοπραξία για αυτή την σύμβαση “Έρευνας και Διανομής της Παραγωγής” και τα ποσοστά συμμετοχής τους έχουν ως εξής:

Woodside Energy (N.A.) Ltd. : 45% (διαχειριστής)

Repsol Exploration Murzuq: 35%

Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. : 20%

Η εκτίμηση των ανακαλυφθέντων απολήψιμων αποθεμάτων αερίου θα γίνει μετά από περαιτέρω μελέτες εκμεταλλευσιμότητας, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΠΕ.

Η μετοχή της εταιρείας ενισχύεται αυτή την ώρα στο Χ.Α. κατά 1,42%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα