Ε.Ε.: Ανεβάζει τον πήχυ για την οικονομική ανάπτυξη

Εαρινές οικονομικές προβλέψεις 2007 - 2008
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 13:33

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% το 2007 και κατά 2,7% το 2008 (2,6% και 2,5%, αντίστοιχα, στη ζώνη του ευρώ) χάρη στην ευρωστία των επενδύσεων και την εντονότερη ιδιωτική κατανάλωση.

Τα παραπάνω επίπεδα ανάπτυξης συνεπάγονται αναθεώρηση προς τα πάνω για το 2007, κατά ½ της εκατοστιαίας μονάδας, για αμφότερες τις επικράτειες σε σχέση με τις προβλέψεις του φθινοπώρου. Προβλέπεται ότι στην ΕΕ ως σύνολο θα δημιουργηθούν σχεδόν εννέα εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης την περίοδο 2006-2008, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην ΕΕ σε ποσοστό κάτω από 7% το 2008 σε σχέση με 8¾% το 2005. Η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχίσει να βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά, ενώ προβλέπεται ότι το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί σε περίπου 1% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Πρόκειται για επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ο πληθωρισμός, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, αναμένεται συγκρατημένος, παρά την προοπτική ελαφράς αύξησης του βασικού πληθωρισμού κατά την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις αντικατοπτρίζοντας τις νέες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου και την κυκλική ανάκαμψη.

Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν σήμερα προβλέπουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει αρκετά πάνω από το επίπεδο της δυνητικής ανάπτυξης κατά τον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων, αλλά με οριακή επιβράδυνση από 3% το 2006 σε 2,9% το 2007 στην ΕΕ (από 2,7% σε 2,6% στη ζώνη του ευρώ). Η νέα πρόβλεψη για το 2007 είναι ανώτερη κατά ½ εκατοστιαία μονάδα σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε γίνει πριν από έξι μήνες για αμφότερες τις επικράτειες.

Οι ισχυρότερες προοπτικές οφείλονται εν μέρει στα καλύτερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα του 2006, έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε η εντονότερη μεγέθυνση της τελευταίας εξαετίας. Η εγχώρια ζήτηση κατέδειξε μεγαλύτερο δυναμισμό και οι επενδύσεις στηρίχθηκαν από υψηλά εταιρικά κέρδη, όρους χρηματοδότησης που παρέμειναν ευνοϊκοί, υψηλό επίπεδο αξιοποίησης του δυναμικού και επιχειρηματική αισιοδοξία. Ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση δίνει η σημαντική βελτίωση της κατάστασης της αγοράς εργασίας. Η ανάπτυξη στην ΕΕ συνεχίζει, εξάλλου, να στηρίζεται στις εύρωστες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ιδίως των αναδυόμενων οικονομιών, που κατά μεγάλο μέρος αντισταθμίζουν την επιβράδυνση που παρατηρείται στις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το μέλλον, προβλέπεται οριακή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το 2008 σε 2,7% στην ΕΕ και σε 2,5% στη ζώνη του ευρώ, διατηρούμενη και πάλι σε επίπεδα άνω του δυνητικού. Η επιβράδυνση αυτή αντικατοπτρίζει την ελαφρά μείωση της εξωτερικής ζήτησης, καθώς και τον αντίκτυπο της σταδιακής άρσης των νομισματικών μέτρων τόνωσης της εγχώριας ζήτησης.

Θετικές προοπτικές όσον αφορά τη δημιουργία απασχόλησης και τα δημόσια οικονομικά

Η αύξηση της απασχόλησης στην ΕΕ σχεδόν διπλασιάσθηκε το 2006 σε 1,5% (1,4% στη ζώνη του ευρώ), πράγμα που αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη άνοδο από το 2000 και αντιστοιχεί σε σχεδόν 3½ εκατομμύρια νέες θέσεις απασχόλησης (εκ των οποίων 2 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ). Η βελτίωση αυτή εκτείνεται σε όλους τους τομείς και όλες τις χώρες.

Αναμένεται ότι η πορεία της οικονομίας θα οδηγήσει σε ικανοποιητική αύξηση της απασχόλησης της τάξεως του 1¼% κατά μέσο όρο την περίοδο 2007-2008 τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο ζώνης του ευρώ. Συνολικά, την περίοδο 2006-2008, θα δημιουργηθούν σχεδόν 9 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης εντός της ΕΕ, εκ των οποίων 6 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ. Αυτό πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού ανεργίας σε 6,7% στην ΕΕ και σε 6.9% στη ζώνη του ευρώ έως το 2008, επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Οι μισθοί προβλέπεται ότι θα αυξηθούν μεν, αλλά ότι θα παραμείνουν συγκρατημένοι κατά την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις, ιδίως ενόψει της ενίσχυσης της αύξησης παραγωγικότητας της εργασίας. Αυτό αποτελεί καλό οιωνό για τον πληθωρισμό τιμών καταναλωτή ο οποίος αναμένεται ότι θα κυμανθεί περί το 2%. Ωστόσο, αν εξαιρεθεί ο αντίκτυπος της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στη Γερμανία το 2007, ο βασικός πληθωρισμός παρουσιάζει κάποια άνοδο το 2008 παράλληλη προς την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Η εξέλιξη των δημόσιων οικονομικών ήταν αισθητά καλύτερη από ό,τι αναμενόταν το φθινόπωρο. Το μέσο έλλειμμα μειώθηκε από 2,3% του ΑΕΠ το 2005 σε 1,7% το περασμένο έτος στην ΕΕ (από 2,4% σε 1,6% στη ζώνη του ευρώ), κυρίως λόγω των μεγαλύτερων φορολογικών εσόδων. Αυτό πρέπει να έχει θετικό αντίκτυπο για ολόκληρη την περίοδο που καλύπτουν οι προβλέψεις, καθώς το έλλειμμα μειώνεται σε 1,2% του ΑΕΠ το τρέχον έτος στην ΕΕ (1% στη ζώνη του ευρώ). Το 2008 προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση των ποσοστών αυτών σε 1,0% στην ΕΕ και 0,8% στη ζώνη του ευρώ, με βάση τη συνήθη παραδοχή των αμετάβλητων πολιτικών. Αυτό θα είναι το χαμηλότερο επίπεδο ελλείμματος από το 2000.

Παρά τη γενικότερη βελτίωση, πέντε κράτη μέλη, περιλαμβανομένου ενός μέλους της ζώνης του ευρώ, θα έχουν έλλειμμα που θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ.

Κίνδυνοι στο εξωτερικό μέτωπο

Από πλευράς εξωτερικού υπάρχουν θετικές και αρνητικές επιδράσεις. Αφενός, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να ισχυροποιηθεί, ιδίως στην Ασία. Αφετέρου, μια εντονότερη επιβράδυνση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ θα είχε αρνητική επίδραση στην παγκόσμια ανάπτυξη, όπως επίσης και η έκρυθμη εξέλιξη των ανισορροπιών στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως. Τέλος, η εμφάνιση περαιτέρω γεωπολιτικών εντάσεων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε νέες αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καλύτερο αν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας είναι ακόμη καλύτερες από ό,τι προβλέπεται και, με τον τρόπο αυτόν, δοθεί επιπρόσθετη ώθηση στην ιδιωτική κατανάλωση.

Δηλώσεις Αλμούνια

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη που πρέπει να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού της ανεργίας και του μέσου δημόσιου ελλείμματος σε επίπεδα που έχουν να εμφανισθούν εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει να συμβάλουμε στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης με τη δημιουργία σταθερότερης βάσης για τα δημόσια οικονομικά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στον περιορισμό του δημόσιου χρέους και θα συμβάλει στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού προτού αρχίσει να εκδηλώνεται το πρόβλημα της δημογραφικής γήρανσης» είπε ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, κ. Χοακίν Αλμούνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα