Ε.Ε.: Στις 16 Μαΐου η πρόταση για άρση της επιτήρησης

Εκτίμηση για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% το 2007
Δευτέρα, 07 Μαΐου 2007 14:49
UPD:17:16

Στις 16 Μαΐου θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Μάλτα.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια παρουσιάζοντας τις εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής για τις οικονομίες των χωρών μελών της ΕΕ.

Ο κ. Αλμούνια ανέφερε επίσης ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία, ως χώρες της ζώνης του ευρώ, θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη μείωση του δημόσιου χρέους τους.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διατηρηθεί κάτω από το όριο του 3% για το 2007 και το 2008 http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/05/07/1331512.htm .

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 2004, όταν η Επιτροπή κίνησε τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, που το εκτελεστικό όργανο της Κοινότητας προβλέπει ότι το ελληνικό έλλειμμα θα είναι για τρία συνεχή χρόνια κάτω από το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται στα παλαιά στοιχεία και όχι στα αναθεωρημένα που κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές, στοιχεία τα οποία οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω του ΑΕΠ κατά 26%. Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι, λόγω του μεγέθους αλλά και του σύνθετου χαρακτήρα αυτής της αναθεώρησης,τα νέα στοιχεία εξετάζονται ακόμη από τη Eurostat.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα